Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Οι επιτυχόντες του 86ου Πανελλήνιου Μαθηματικού Διαγωνισμού “Θαλής” και του 17ου Ημαθιώτικου διαγωνισμού “Υπατία”

    Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2026 8:52 ΠΜ

    Λίνα Τουπεκτσή: «Συμφωνία ΕΕ–Mercosur: Ευκαιρία ανάπτυξης ή θυσία της ευρωπαϊκής γεωργίας;»

    Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2026 8:26 ΠΜ

    Έκτακτη συνέλευση των αγροτών αύριο στην Κουλούρα για τα κυβερνητικά μέτρα

    Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2026 6:54 ΜΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Οι επιτυχόντες του 86ου Πανελλήνιου Μαθηματικού Διαγωνισμού “Θαλής” και του 17ου Ημαθιώτικου διαγωνισμού “Υπατία”
    • Λίνα Τουπεκτσή: «Συμφωνία ΕΕ–Mercosur: Ευκαιρία ανάπτυξης ή θυσία της ευρωπαϊκής γεωργίας;»
    • Έκτακτη συνέλευση των αγροτών αύριο στην Κουλούρα για τα κυβερνητικά μέτρα
    • Δεύτερη ευκαιρία να πάρουν πίσω το σπίτι τους όσοι το έχασαν από τράπεζες και servicers
    • Ανακοινώνεται το πακέτο για τους αγρότες: Τι προβλέπει για αγροτικό ρεύμα, πετρέλαιο, αποζημιώσεις και επιδοτήσεις
    • Κοπή Πίτας Pikefi Travel στην Κορυτσά – Μονοήμερη εκδρομή με φαγητό, χορό και εκπλήξεις
    • Επιστολή αποχώρησης Χρήστου Βοργιάδη από το ΠΑΣΟΚ
    • Αλεξάνδρεια: Προκήρυξη διαγωνισμού για 10+1 Ψηφιακές Εφαρμογές ύψους 950.000 ευρώ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΑΓΡΟΤΙΚΑ»Αγροτικό πετρέλαιο: Τι προβλέπεται με την επιστροφή ΕΦΚ

    Αγροτικό πετρέλαιο: Τι προβλέπεται με την επιστροφή ΕΦΚ

    ΑΓΡΟΤΙΚΑ Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 12:24 ΜΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ρύθμιση για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωση (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο θα ανέρθει στα 76 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Σύμφωνα με σχετικό άρθρο, προβλέπεται για το έτος 2023 η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. Ο μηδενικός συντελεστής θα εφαρμοστεί με επιστροφή στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους του ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα καταβάλλεται κατά την αγορά του καυσίμου.

    Να σημειωθεί, ότι οι δικαιούχοι, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ, καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες, θα καθοριστούν με ΚΥΑ.

    Οι εκκρεμείς πληρωμές

    Ειδικά για την παρ. 4Β, που αναφέρεται στην επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) που χρησιμοποιήθηκε στη γεωργία κατά το έτος 2022 και η οποία καταβλήθηκε στην πλειοψηφία των δικαιούχων εντός του ίδιου έτους, εισάγεται μεταβατική πρόβλεψη στην παρ. 2, προκειμένου να εξακολουθεί να ισχύει για τυχόν εκκρεμείς πληρωμές και μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «η προτεινόμενη παρ. 4 του άρθρου 78 του ν. 2960/2001, με την οποία προβλέπεται επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων στους αγρότες για το έτος 2023, απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του λειτουργικού κόστους της παραγωγής των προϊόντων των αγροτών λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των εργασιών τους».

    Επιπλέον, απαιτείται νομοθετική πρόβλεψη, προκειμένου το ποσό φόρου που επιστρέφεται να είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια ταυ Δημοσίου ή τρίτων, να μην υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, να μην δεσμεύεται και συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές και να μην υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

    Προκαταβολές αποζημιώσεων

    Ρύθμιση για τη διαδικασία προκαταβολής επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής περιλαμβάνεται επίσης στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα το άρθρο 77, «η αρχική εκτίμηση των ζημιών πραγματοποιείται βάσει επισημάνσεων και ψηφιακών δεδομένων που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, καθώς και βάσει αρχικής τιμής εκτίμησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας, όπως αυτή καθορίζεται μετά από εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 13 και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Η αρχική εκτίμηση εξειδικεύεται ανά αγροτική εκμετάλλευση με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου.

    Αν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο o Οργανισμός δεν έχει στη διάθεσή του επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα, δύναται να παρέχεται προκαταβολή, η οποία εξειδικεύεται ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης.»

    ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ(ΟΤ)

    ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΦΚ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΔΕΗ: Επίτευξη του στόχου στις ομολογίες βιωσιμότητας για τη μείωση των εκπομπών CO2
    Next Article “Εν Σώματι Υγιεί” Δήμου Βέροιας: Στην 9η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παρά Χιονοσανίδας τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Πετράκης

    Σχετικές αναρτήσεις

    Λίνα Τουπεκτσή: «Συμφωνία ΕΕ–Mercosur: Ευκαιρία ανάπτυξης ή θυσία της ευρωπαϊκής γεωργίας;»

    Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2026 8:26 ΠΜ

    Έκτακτη συνέλευση των αγροτών αύριο στην Κουλούρα για τα κυβερνητικά μέτρα

    Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2026 6:54 ΜΜ

    Δεύτερη ευκαιρία να πάρουν πίσω το σπίτι τους όσοι το έχασαν από τράπεζες και servicers

    Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2026 12:03 ΜΜ




    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2026 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.