OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Μήνυμα για την 25η Μαρτίου από τον Αντιδήμαρχο Αλεξάνδρειας, Στέφανο Δριστά

    Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 5:56 ΜΜ

    «Παράγει και εξάγει» η Κεντρική Μακεδονία: Δεύτερη πιο εξωστρεφής περιφέρεια της Ελλάδας

    Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 1:14 ΜΜ

    Καλάθι του νοικοκυριού: Κατατέθηκε η τροπολογία για επέκτασή του

    Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 1:01 ΜΜ
    Facebook Twitter Instagram
    ΡΟΗ
    • Μήνυμα για την 25η Μαρτίου από τον Αντιδήμαρχο Αλεξάνδρειας, Στέφανο Δριστά
    • «Παράγει και εξάγει» η Κεντρική Μακεδονία: Δεύτερη πιο εξωστρεφής περιφέρεια της Ελλάδας
    • Καλάθι του νοικοκυριού: Κατατέθηκε η τροπολογία για επέκτασή του
    • Πρατήρια καυσίμων: Έρχονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για φοροδιαφυγή – λαθρεμπόριο
    • Στεγαστικά: Πόσο επιβαρύνονται οι δόσεις μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων
    • Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Υπογεννητικότητα και γονιμότητα στο σήμερα»
    • Κοινωνικό Παντωπολείο Βέροιας: Ευχαριστήριο μήνυμα στην οικογένεια της εκλιπούσης Μάνια Ελένης
    • Λ.Τσαβδαρίδης: Σημαντικές ρυθμίσεις για τις μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες
    Facebook Twitter Instagram
    Σάββατο, 25 Μαρτίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Αρχική»ΕΛΛΑΔΑ»Ακίνητα: Έρχεται μητρώο ιδιοκτητών και ενοικιαστών

    Ακίνητα: Έρχεται μητρώο ιδιοκτητών και ενοικιαστών

    ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 6:36 ΜΜBy Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Κοινοποίηση
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Με νέα καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας προχωρά η ΑΑΔΕ, δημιουργώντας ένα νέο ηλεκτρονικό αρχείο με αναλυτικά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι.

    Πρόκειται για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμη και πληροφορίες για τα ακίνητα όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο σφίγγοντας έτσι τον κλοιό γύρω από τους φορολογουμένους που «ξεχνούν» να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους στην Εφορία ή σκοπίμως εμφανίζουν στο Ε9 μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική για να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μικρότερους φόρους και τέλη (τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ).

    Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αποκτούν ένα νέο ηλεκτρονικό όπλο καθώς θα παρακολουθούν και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

    Σε όσες περιπτώσεις θα διαπιστώνονται διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλλουν διορθωτικές – τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές ώστε οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου.

    Εάν από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, προκύπτει αλλαγή σε στοιχεία του ακινήτου που οδηγούν σε επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων), ο ιδιοκτήτης θα καλείται να καταβάλλει τον φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ, μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

    Ενοικιαστές

    Το νέο ηλεκτρονικό μητρώο θα έχουν υποχρέωση να το ενημερώνουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές ακινήτων. Το αρχείο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

    Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα για τα οποία έληξε η συμφωνία σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν προθεσμία έως 31 Μαρτίου 2023 να δηλώσουν τη λύση της μίσθωσης στην ΑΑΔΕ.Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν δηλώσει μέχρι το τέλος του μήνα τη λύση της μίσθωσης, τότε η συμφωνία (η μίσθωση) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για εισόδημα που δεν έχει εισπράξει.

     

    ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ(ΟΤ)

    ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΗΤΡΩΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ
    Κοινοποίηση Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Προηγούμενο άρθρο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας- Πέλλας: Απεργιακή Συγκέντρωση Πέμπτη 16 Μαρτίου
    Επόμενο άρθρο e-ΕΦΚΑ: Τρίμηνη παράταση της ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης για οφειλέτες μη μισθωτούς

    Σχετικές αναρτήσεις

    «Παράγει και εξάγει» η Κεντρική Μακεδονία: Δεύτερη πιο εξωστρεφής περιφέρεια της Ελλάδας

    Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 1:14 ΜΜ

    Καλάθι του νοικοκυριού: Κατατέθηκε η τροπολογία για επέκτασή του

    Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 1:01 ΜΜ

    Πρατήρια καυσίμων: Έρχονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για φοροδιαφυγή – λαθρεμπόριο

    Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 12:31 ΜΜ




    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2023 opolitis.gr

    Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για να αναζητήσετε .πατήστε Esc να ακυρώσω