Στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας έφτασαν οι πρώτοι από τους 5.000 Αιγυπτίους που θα απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες, προκειμένου να μην μείνουν οι καρποί επάνω στα δέντρα.
Η δημοσιογράφος Ελένη Καμπάκη, μετέβη στο κτήμα, όπου οι πρώτοι εργάτες ξεκίνησαν το αραίωμα των δέντρων.
Ο Χαράλαμπος Τσεσμελής, γεωπόνος και παραγωγός, εξηγεί ότι έφερε εγκαίρως τους πρώτους 13 εργάτες, έπειτα από μια πεντάμηνη διαδικασία. Όπως λέει όποιος επιχειρήσει σήμερα να φέρει ανθρώπους από την Αίγυπτο δεν θα προλάβει να έχει το ανθρώπινο δυναμικό εγκαίρως για τα χωράφια του.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με την Αίγυπτο που προβλέπει ότι η αιγυπτιακή πλευρά φροντίζει να παρέχει τα στοιχεία των ενδιαφερομένων πολιτών της που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, τόσο ανειδίκευτους όσο και ειδικευμένους, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων εργοδοτών. Επίσης, η ελληνική πλευρά καθορίζει εγγράφως το είδος των αγροτικών καλλιεργειών για τις οποίες ζητά εργαζομένους, ενώ οφείλει να ακολουθεί για τους Αιγυπτίους εργαζόμενους, τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους, που διέπουν και τους Έλληνες εργαζόμενους.
Απλώς απαιτείται χρόνος που δεν υπάρχει, αναφέρει ο κ. Τσεσμελής. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι, από την Αίγυπτο στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχουν εμπειρία για την συγκεκριμένη εργασία, αλλά ένας παλαιότερος εργάτης τους καθοδηγεί για να ανταποκριθούν στις ανάγκες διαφορετικών καλλιεργειών.
Στον οπωρώνα δαμασκηνιάς του κ. Τσεσμελή οι εργάτες κάνουν το λεγόμενο αραίωμα, καθώς τα υπερφορτωμένα με καρπούς δέντρα κινδυνεύουν από μεγάλο φορτίο.
«Το πρόβλημα στην περιοχή είναι ότι ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργαζόμενους δεν υπάρχουν διαθέσιμοι, αν και έχουμε προσφύγει στον ΟΑΕΔ», τονίζει ο κ. Τσεσμελής. «Όταν παίρνουν επιδόματα 500 ευρώ χωρίς να εργάζονται για ποιο λόγο να επιλέξουν να πάνε στα χωράφια;» Το θέμα της επιδοτούμενης ανεργίας δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, και σε τελική ανάλυση την πληρώνουν οι φορολογούμενοι που εργάζονται.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ NEWS