Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Erudivo: Γιατί η Α’ Γυμνασίου και η Α’ Λυκείου δυσκολεύουν τους μαθητές;

    Τρίτη, 4 Αυγούστου 2026 9:27 ΜΜ

    Οι πληρωμές επιδομάτων από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 7 Αυγούστου

    Τρίτη, 4 Αυγούστου 2026 11:32 ΠΜ

    Συμμετοχή του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ στην ΈΚΘΕΣΗ SEREXPO

    Τρίτη, 4 Αυγούστου 2026 10:50 ΠΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Erudivo: Γιατί η Α’ Γυμνασίου και η Α’ Λυκείου δυσκολεύουν τους μαθητές;
    • Οι πληρωμές επιδομάτων από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 7 Αυγούστου
    • Συμμετοχή του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ στην ΈΚΘΕΣΗ SEREXPO
    • Σε ποια σημεία κλείνει η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης από σήμερα Τρίτη 4 Αυγούστου έως την Πέμπτη 6 Αυγούστου
    • Θεσσαλονίκη:Άγνωστοι βανδάλισαν δημοτικό λεωφορείο-Έσπασαν τζάμια και κατέστρεψαν καθίσματα
    • Θεσσαλονίκη:Χειροπέδες σε 51χρονο φυγόποινο που είχε καταδικαστεί για θανατηφόρο τροχαίο
    • Εορτολόγιο:Ποιος γιορτάζει σήμερα 4 Αυγούστου
    • Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Τρίτη, 4 Αυγούστου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»Έγκριση διδακτορικής διατριβής , του π. Α. Βουδούρη, με τίτλο: «Η διαμόρφωση ταυτοτικής συνειδητότητας των Βλάχων της Ημαθίας»

    Έγκριση διδακτορικής διατριβής , του π. Α. Βουδούρη, με τίτλο: «Η διαμόρφωση ταυτοτικής συνειδητότητας των Βλάχων της Ημαθίας»

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023 6:22 ΜΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Την Τρίτη 06 Ιουνίου 2023, σε συνεδρίαση του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κρίθηκε η διδακτορική διατριβή του π. Αθανασίου Γ. Βουδούρη, με τίτλο: «Η διαμόρφωση ταυτοτικής συνειδητότητας των Βλάχων της Ημαθίας (1822 – 1950). Εκκλησία – Κοινωνία – Πολιτεία – Μετανάστευση – Πολιτικές Ιδεολογίες». Η διατριβή εγκρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των παρισταμένων στη συνεδρίαση καθηγητών Γεωργίου Καζαμία, Πέτρου Παπαπολυβίου, Στράτου Δορδανά και Δημήτρη Κοντογεώργη.

    *

    Στη διατριβή διερευνώνται πτυχές και παράμετροι που συνδέονται με τη διαμόρφωση της ταυτοτικής συνειδητότητας των Βλάχων της επαρχίας Βεροίας και Ναούσης, από το 1822 μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα. Ως κύριος διαπραγματευτικός άξονας τίθεται η εξέταση των παραγόντων συνάρτησης και επιρροής της διαδικασίας δόμησης των «πολλαπλών ταυτοτήτων» των βλαχοφώνων της περιοχής, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ιστορικό συγκείμενο της εξεταζόμενης περιόδου.  Κομβικό σημείο των εξελίξεων αποτελεί η μετάβαση από το πολυεθνοτικό – πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Οθωμανικής περιόδου στο νέο εθνικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912 – 1913. Οι πολιτικές στοχεύσεις και επιδιώξεις των κρατικών δρώντων της περιόδου (αυτοκρατορικών και εθνικών) και η ανάδυση νέων πολιτικών ιδεολογιών και αφηγημάτων, αποτέλεσαν παράγοντες που επηρέασαν δομικά τη διαδικασία ανάδυσης και αναπροσαρμογής της ταυτοτικής συνειδητότητας του πληθυσμού αυτού. Ο ρόλος της θρησκευτικής συνείδησης, οι εκπαιδευτικοί μηχανισμοί, οι δομές συλλογικής αυτοδιοίκησης και έκφρασης και κυρίως η γλωσσική διαφοροποίηση του βλαχικού πληθυσμού της περιοχής, αποτελούν παράγοντες που καθόρισαν ουσιαστικά την ταυτοτική του πολυδιάσπαση. Η διαδικασία αυτή, ως μία δυναμική αναθεωρητική διεκδίκηση νεοαναδυόμενων ταυτοτικών επιλογών, θα έπρεπε να δομηθεί ανταγωνιστικά ή και συγκρουσιακά, με μία σειρά παραγόντων που συνδέονταν με τους εκάστοτε κυρίαρχους εξουσιαστικούς και κοινωνικούς μηχανισμούς. Στη διατριβή οι πολλαπλές διακυμάνσεις και μεταλλάξεις της ταυτοτικής συνειδητότητας των βλαχοφώνων της επαρχίας Βεροίας και Ναούσης επιχειρείται να διερευνηθούν κυρίως στη βάση δύο προτεινόμενων ερμηνευτικών «τύπων κωδικοποίησης».

     

     

    * Ο π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης κατάγεται από τη Φυτειά Ημαθίας και υπηρετεί ως κληρικός στη Μητρόπολη Μόρφου, στην Κύπρο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ και του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών στην Εκκλησιαστική Ιστορία και ήδη διδάκτωρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας και πρώτος πρόεδρός της.

    ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΚΥΠΡΟΣ Π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΤάσος Μπαρτζώκας: «Προχωράμε δυνατά, σταθερά μπροστά για μια Ελλάδα, για μια Ημαθία ακόμα πιο παραγωγική και ισχυρή»
    Next Article Συνάντηση της Συμπαραστάτη του Πολίτη της ΠΚΜ Ν. Παυλίδου με τη Διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης Π. Παπαγεωργοπούλου

    Σχετικές αναρτήσεις

    Erudivo: Γιατί η Α’ Γυμνασίου και η Α’ Λυκείου δυσκολεύουν τους μαθητές;

    Τρίτη, 4 Αυγούστου 2026 9:27 ΜΜ

    Συμμετοχή του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ στην ΈΚΘΕΣΗ SEREXPO

    Τρίτη, 4 Αυγούστου 2026 10:50 ΠΜ

    Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» ευχαριστεί την Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία Εύα Τσίλη

    Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2026 11:35 ΠΜ



    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΜΕΤΟΧΟΙ: ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2026 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.