Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Ανακύκλωση μπουκαλιών στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας

    Σάββατο, 5 Ιουλίου 2025 4:53 ΜΜ

    Παρεμβάσεις της Ομάδας Δράσεων για ανάδειξη του Αγροτικού Αλετριού, της Τουριστικής σήμανσης και των Αιωνόβιων Πλατανιών στον ΟΣΕ

    Σάββατο, 5 Ιουλίου 2025 11:02 ΠΜ

    Σύσκεψη της Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου και Αχλαδιού της ΕΘΕΑΣ – Στο επίκεντρο οι ζημιές από τον παγετό και οι τιμές

    Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025 10:53 ΠΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Ανακύκλωση μπουκαλιών στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας
    • Παρεμβάσεις της Ομάδας Δράσεων για ανάδειξη του Αγροτικού Αλετριού, της Τουριστικής σήμανσης και των Αιωνόβιων Πλατανιών στον ΟΣΕ
    • Σύσκεψη της Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου και Αχλαδιού της ΕΘΕΑΣ – Στο επίκεντρο οι ζημιές από τον παγετό και οι τιμές
    • Τα αδέρφια Διονυσίου ενώνουν τις φωνές τους για τα “Παιδιά της Άνοιξης”. Συναυλία στην Πατρίδα
    • Συμμετοχή του “Εν Σώματι Υγιεί” στο ΒΙΚΟΣ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παρα Κολύμβησης 2025
    • ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη Μ. Χριστοδουλάκη στην Ημαθία για τη μείζονα σημασία του Νερού
    • Έως την Τρίτη 8 Ιουλίου οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας
    • Ευχαριστήριο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημ. Αλεξάνδρειας για τη δράση συλλογής καπακιών
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Σάββατο, 5 Ιουλίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΤΟΠΙΚΑ»ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»Ένα νέο δάσος γεννιέται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

    Ένα νέο δάσος γεννιέται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Τρίτη, 15 Απριλίου 2025 1:43 ΜΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναδάσωσης σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου Θέρμης στην περιοχή Βούζαρη, στα Βασιλικά. Η αναδάσωση γίνεται στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ». Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 8,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

    anadasosi-thermi1.jpg

    Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση της βλάστησης, κυρίως για λόγους προστασίας, αλλά και αποκατάστασης και αισθητικής αναβάθμισης του υποβαθμισμένου δασικού οικοσυστήματος μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Θέρμης.

    Η οριοθέτηση της περιοχής αναδάσωσης προέκυψε έπειτα από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας και μετά τη σύμφωνη γνώμη των υπεύθυνων αρχαιολογικών υπηρεσιών, καθώς στην περιοχή υπάρχουν σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

    d-4.jpg

    Η συνολική έκταση αποκατάστασης ανέρχεται σε 4.695,33 στρ., με μέσο υψόμετρο 261m η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά του οικισμού των Βασιλικών. Είναι χαρακτηρισμένη ως «Δασική» στον κυρωμένο Δασικό Χάρτη της περιοχής, σύμφωνα με την απόφαση κήρυξης με αριθ. 130175/62/9.1.1963, ανήκει σε ευρύτερη περιοχή, που είναι αναδασωτέα και εντός αυτής έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς αναδασωτικές εργασίες. Η σημερινή βλάστηση της περιοχής αποτελείται από: αείφυλλα πλατύφυλλα (πουρνάρι, παλιούρι, ρείκι, άρκευθος, σπάρτο, αγριελιά, γκορτσιά κ.λπ.), αναδασώσεις κωνοφόρων (κυρίως τραχεία πεύκη, κυπαρίσσι και αριζόνα εκατέρωθεν της κορυφογραμμής, ακακία σε πρανή δρόμων, πικροδάφνη κατά θέσεις κ.λπ.). Στην κορυφή του λόφου υπάρχει και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Επίσης, η κορυφή χρησιμοποιείται ενίοτε ως θέση απογείωσης αιωροπτερισμού. Τέλος, πολύ κοντά με τη συγκεκριμένη περιοχή είναι το φράγμα και η τεχνητή λίμνη Βασιλικών, με σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης για δασική αναψυχή.

    anadasosi-thermi3.jpg

    Η κατανομή των προτεινόμενων εργασιών αναδάσωσης και καθαρισμού της υφιστάμενης βλάστησης έγινε με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του εδάφους, την εδαφοκάλυψη, καθώς και τις ανάγκες προστασίας του εδάφους από διάβρωση και υποβάθμιση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσαρμογή των εργασιών στις κλίσεις και εκθέσεις του εδάφους, στη σύνθεση του εδαφικού υποστρώματος και στην υδρολογική συμπεριφορά της περιοχής, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αναδάσωσης.

    Προηγήθηκε χαρτογράφηση της περιοχής στην οποία αποτυπώθηκαν οι γυμνές εκτάσεις, οι παλαιότερες αναδασώσεις κωνοφόρων και οι θαμνώνες, καθώς και το υφιστάμενο οδικό δίκτυο (δασικό και τρακτερόδρομοι), ενώ σχεδιάστηκαν ζώνες διέλευσης για τη διευκόλυνση στις αναδασωτικές και καλλιεργητικές εργασίες.

    Ήδη έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι προπαρασκευαστικές εργασίες καθαρισμού της δασικής βλάστησης (καθαρισμοί, αραιώσεις και κλαδεύσεις κωνοφόρων, λεπτών κορμών, θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού και σκόρπισμα πριονιδίων) σε συνολική έκταση 4.000 στρ.

    Οι φυτεύσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 30% και σύμφωνα με τη μελέτη ανέρχονται σε 82 φυτά/στρέμμα. Ο συνολικός αριθμός των φυταρίων που θα τοποθετηθούν στην περιοχή αναδάσωσης θα ανέλθει 210.605 φυτά.

    Για την επιλογή των δασοπονικών ειδών τα οποία φυτεύονται ήδη λήφθηκαν υπόψη τα εξής:

    Να είναι βιολογικά προσαρμοσμένα προς τις οικολογικές συνθήκες της περιοχής. Η φύτευσή τους και η συντήρησή τους να είναι σχετικά εύκολος και χωρίς ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες. Επίσης επιλέχθηκαν να φυτευτούν αρκετά ανθοφόρα φυτά με σκοπό την ενίσχυση της μελισσοκομίας στην περιοχή. Στόχος είναι η δημιουργία ενός μικτού δάσους γι’ αυτό τα κωνοφόρα είδη τα οποία θα φυτευτούν, θα καλύπτουν περίπου το 70% των εκτάσεων και τα πλατύφυλλα θα καλύψουν το υπόλοιπο 30%. Συγκεκριμένα, τα δασικά είδη που προτείνονται να φυτευτούν είναι: χαλέπιος πεύκη, ροδιά, σπάρτο, κράταιγος, χρυσόξυλο, μουριά, συκιά, πυκροδάφνη, κελτίδα, κουτσουπιά, αγριοκερασιά, φράξος, χνοώδης δρυς, αγριά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

    Τα επόμενα δύο χρόνια θα ακολουθήσουν από την ανάδοχο εταιρεία και με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων οι εργασίες συντήρησης και άρδευσης όλων των φυτεύσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του νέου αυτού μικτού δάσους.

    Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν αυτοψία στην προς αναδάσωση περιοχή ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μαζί με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης, του αναδόχου και του δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, Στέργιου Διαμαντόπουλου. «Οι εργασίες, καθαρισμοί, φυτεύσεις, κ.λπ. προχωρούν πάρα πολύ καλά και γίνεται πολύ καλή δουλειά», δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης. Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Δασαρχείου καθώς και του αναδόχου για την άριστη συνεργασία με τον δήμο και τόνισε πως «το έργο αυτό θα προσφέρει πολλά οφέλη στην περιοχή, περιβαλλοντικά, βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αναβάθμιση των δυνατοτήτων υπαίθριας δασικής αναψυχής, εναλλακτικών

    μορφών άθλησης και περιήγησης, ενίσχυση της βιοποικιλότητας, καθώς και αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή».

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΑΣΟΣ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΜε τη συμμετοχή περισσότερων από 8.500 μαθητών και μαθητριών ολοκληρώθηκε η έρευνα PISA-2025
    Next Article Επιπλέον 83,86 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πληγεισών περιοχών στην Θεσσαλία

    Σχετικές αναρτήσεις

    Νέα παρέμβαση στο Ανάκτορο των Αιγών πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ

    Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2025 12:06 ΜΜ

    Βέροια: Δύο διαδοχικές τοπικές εκδηλώσεις με τίτλο ”Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας”

    Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2025 10:15 ΠΜ

    Η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά παρουσίασε τις δυο νέες δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας με πόρους του ΕΣΠΑ στη Βέροια

    Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2025 1:37 ΜΜ



    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2025 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.