Την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού προανήγγειλε η Υπουργός Εσωτερικών από το βήμα της Βουλής. Η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε σχετική τροπολογία κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια.
«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα μεγάλη αλλαγή: Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές. Αυτό ακριβώς προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος», τόνισε η κ. Κεραμέως.
Η τροπολογία πυροδότησε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρώσοπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε πως «είναι προαφανής η αντίρρησή μας κυρίως σε ότι αφορά την κυβέρνηση η οποία αφού τσαλαπάτησε θεσμούς με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής προσπαθεί με λαθροθηρίες να υφαρπάξει συναίνεση όχι της αντιπολίτευσης αλλά της κοινωνίας».
Απο το ΠΑΣΟΚ και τον Μιχάλη Κατρίνη υπόθηκε πως: «είστε τυχοδιώκτες, τη συναίνεση την χρησιμοποίειται για δικό σας όφελος. Η συζήτηση ξεκινά από μηδενική βάση».
Από την πλευρά των Σκαρτιατών και τoν Π.Δημητριάδη αναφέρθηκε πως «καλούμε όσα κόμματα ψήφισαν επι της αρχής να αποσύρουν την συναίνεση γιατι αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα της συζήτησης», ενώ ο Τάσος Οικονομόπουλος της «ΝΙΚΗΣ» τόνισε πως «είναι προσβολή και αυταρχισμός να φέρνετε τέτοια τροπολογία τελευταία στιγμή χωρίς να έχει συζητηθεί».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως «ούτε θα πάρουμε πίσω την άποψή μας και την τοποθετηση μας οτι οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να διευκολύνονται για την ψήφο τους».
Η Υπουργός Εσωτερικών επανήλθε στο θέμα της τροπολογίας μετά από τις αντιδράσεις εξηγώντας γιατί επέλεξε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να την καταθέσει. «Όσοι θέλουν να αρθούν τα εμπόδια για τους έλληνες τουεξωτερικού και στις εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν ναι στην τροπολογία δεν θα περιμένουνμε άλλα 50 χρόνια όταν βλέπουμε συναίνεση από τα κόμματα».
Η συζήτηση στην ολομέλεια αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη.