Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 2,3 εκατ. ευρώ για τη νέα γέφυρα στην περιοχή του Νοσοκομείου Νάουσας

    Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2026 2:09 ΜΜ

    Νέος Διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξάνδρειας

    Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2026 1:44 ΜΜ

    Τραμπ: Διακοπή εμπορικών σχέσεων με την Ισπανία και νέα επίθεση κατά του Ιράν – «Η εκεχειρία τελείωσε»

    Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2026 12:09 ΜΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 2,3 εκατ. ευρώ για τη νέα γέφυρα στην περιοχή του Νοσοκομείου Νάουσας
    • Νέος Διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξάνδρειας
    • Τραμπ: Διακοπή εμπορικών σχέσεων με την Ισπανία και νέα επίθεση κατά του Ιράν – «Η εκεχειρία τελείωσε»
    • ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις επαγγελματικές σχολές, οι ειδικότητες και η διαδικασία
    • Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων ύψους 140 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις σε Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Γορτυνία και Οιχαλία
    • Άρης Παλαιοχωρίου – Η ομάδα του 1978
    • Ναυαγοσώστρια έσωσε επτά λουόμενους, εκ των οποίων δύο παιδιά, από επικίνδυνο θαλάσσιο ρεύμα στην Κεφαλονιά
    • Βλέπουν κτηματικές διαφορές πίσω από τον καβγά που κατέληξε σε φονικό στην Κουλούρα Ημαθίας
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Τετάρτη, 8 Ιουλίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»ΕΣΠΑ: 80,6 εκατομμύρια ευρώ στην απεξάρτηση για την προγραμματική περίοδο 2021-2027

    ΕΣΠΑ: 80,6 εκατομμύρια ευρώ στην απεξάρτηση για την προγραμματική περίοδο 2021-2027

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 2:48 ΜΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
    Tην έγκριση σκοπιμότητας νέων προγραμμάτων και δράσεων ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027 και την συνέχιση των υπαρχόντων της περιόδου 2014-2021, με στόχο την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και τη υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την κάλυψη των αναγκών των εξαρτημένων ατόμων από νόμιμες ή/και παράνομες ουσίες για την επόμενη προγραμματική περίοδο, αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας.

    Ο αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας Υφυπουργός κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος ενέκρινε την σκοπιμότητα, στο πλαίσιο του νέου εταιρικού συμφώνου για το πλαίσιο ανάπτυξης ΕΣΠΑ (2021-27) ανάπτυξης, δράσεων και έργων για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη βάση των τεσσάρων πυλώνων της Πρόληψης, Μείωσης της Βλάβης – Άμεσης Πρόσβασης, Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης, με συνολικό ύψος προϋπολογισμού 80.675.000 ευρώ για τα επόμενα πέντε έτη.
    Στα προγράμματα ΕΣΠΑ εντάχθηκαν όλοι οι φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, και συγκεκριμένα ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, και οι μονάδες απεξάρτησης του ΨΝΑ, ΨΝΘ, ΓΝ Κέρκυρας και ΓΝ Χατζηκώστα.

    Μεταξύ άλλων καινοτόμες δράσεις αποτελούν οι παρεμβάσεις στα ΠΡΟΚΕΚΑ με κινητές μονάδες, η δημιουργία Ξενώνων, Κινητών Μονάδων Φροντίδας για την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών των άστεγων ουσιοεξαρτημένων, Κινητών Μονάδων άμεσης ένταξης σε θεραπεία με χορήγηση υποκατάστατου στο πεδίο, αλλά και δομών και υπηρεσιών με στόχο την αντιμετώπιση των νόμιμων εξαρτήσεων όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.

    Αντίστοιχα, στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται και προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, τα οποία είχαν να υλοποιηθούν αρκετά χρόνια, όπως επίσης αναπτύσσονται και προγράμματα εποπτείας των θεραπευτών από ειδικούς επιστήμονες.
    Με στόχο την μέγιστη δυνατή ενίσχυση των θεραπευτικών διαδικασιών το μεγαλύτερο μέρος της επιχορήγησης του ΕΣΠΑ διοχετεύεται στα στεγνά προγράμματα (32.146.000 ευρώ) ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στα προγράμματα κοινωνικής επανένταξης (8.999.000 ευρώ). Στόχος η ύπαρξη όλων των θεραπευτικών επιλογών και η όσον το το δυνατόν ταχύτερη πρόσβαση των ωφελουμένων σε αυτές σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση.
    Αναλυτικά η επιχορήγησης ανά είδος υπηρεσίας ανέρχεται:

    1. Μείωση Βλάβης – 30.406.000 ευρώ
    2. Θεραπεία – 36.381.000 ευρώ (εκ των οποίων τα 32.146.000 αφορούν στεγνά προγράμματα απεξάρτησης)
    3. Κοινωνική Ένταξη – 8.999.000 ευρώ
    4. Εκπαίδευση/Κατάρτιση – 4.889.000 ευρώ
      Ιδιαίτερη πρωτοβουλία, εκτός των ως άνω, αποτελεί και η δημιουργία ενός θεραπευτικού αγροκτήματος για την εκπαίδευση και απασχόληση των απεξαρτημένων ατόμων σε αγροκτηνοτροφικές εργασίες, με γνώμονα την απόκτηση εφοδίων, που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέλλον για να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα.Μία πολύ σημαντική καινοτομία, η οποία χρηματοδοτείται από τη νέα περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, αποτελεί το πρώτο Εργαστήριο Ελέγχου Ψυχοδραστικών Ουσιών – Κέντρο Αναφοράς Τοξικώσεων, όπου θα γίνεται ανάλυση των περιστατικών οξείας τοξίκωσης, με άμεση αναφορά του περιστατικού στους αρμόδιους φορείς. Αυτό θα συμβάλει στην- για πρώτη φορά- άμεση ενημέρωση για την ουσία χρήσης και το περιστατικό υπερδοσολογίας, συντελώντας στον σχεδιασμό παρεμβάσεων και στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο πεδίο των εξαρτήσεων.
    ΕΣΠΑ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous Article«Ένα δέντρο μια φορά» – Μια Μουσικοχορευτική παράσταση στον Χώρο Τεχνών στη Βέροια
    Next Article Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Δεκεμβρίου

    Σχετικές αναρτήσεις

    Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων ύψους 140 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις σε Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Γορτυνία και Οιχαλία

    Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2026 12:06 ΜΜ

    Από τον φούρνο μέχρι το μηχανουργείο: Η ελληνική βιοτεχνία αλλάζει εποχή, αγορά δύο ταχυτήτων σε 9 παραγωγικούς κλάδους

    Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2026 10:41 ΠΜ

    Ελληνικές τράπεζες: Ποιοι βρίσκονται πίσω από τα 5,3 δισ. ευρώ των νέων καταθέσεων

    Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2026 10:40 ΠΜ



    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΜΕΤΟΧΟΙ: ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2026 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.