Για να τιμήσουν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου, τα σχολεία καλούνται να εντάξουν στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους δίωρες εκδηλώσεις, σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Την προσεχή Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να εμπλουτίσουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους με μία σειρά εκδηλώσεων, διάρκειας δύο ωρών, με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.
Πιο αναλυτικά, οι σχολικές μονάδες καλούνται να αφιερώσουν δύο διδακτικές ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος.
Στόχος των εκδηλώσεων αυτών, είναι να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τί συνέβη στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Να μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με τη βοήθεια που προσφέρει η μελέτη των ιστορικών στοιχείων, η χρήση των φωτογραφιών και των μαρτυριών. Να συζητήσουν για τη σημασία των ηθικών ζητημάτων, που προκύπτουν από το γεγονός και τη σύνδεσή του με τα αντίστοιχα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός.
Οι δραστηριότητες, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης μπορούν να περιλαμβάνουν συζητήσεις, ψηφιακές εκθέσεις και εφαρμογές, προβολή ταινιών ή συναφούς εκπαιδευτικού υλικού και ανάγνωση κειμένων και εργασιών.
Στις σχετικές δράσεις προτείνεται να συμμετέχουν διαδικτυακά, οργανώνοντας ή/και πλαισιώνοντας δραστηριότητες και οι Σχολικές Βιβλιοθήκες του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Προτεινόμενο θέμα είναι «Το Ολοκαύτωμα στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων», το οποίο αποτελεί και το θέμα του μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας βίντεο σχολ. έτους 2024-2025, που διοργανώνεται για ενδέκατο σχολικό έτος από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος για τους μαθητές Α ́ και Β ́ Λυκείου.
Ο μαθητικός διαγωνισμός για το σχολικό έτος 2024-2025 διεξάγεται ταυτόχρονα και στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) της Κύπρου, βάσει του από 27/02/2024 Μνημονίου μεταξύ της ελλαδικής και της κυπριακής πλευράς.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, προκειμένου να υποστηρίξει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών, προτείνει μία σειρά δραστηριοτήτων, τις οποίες τα ενδιαφερόμενα σχολεία, κατόπιν συνεννόησης, μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν έως το τέλος Μαρτίου (28/3).