Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς για το «κοκτέιλ» κορωνοϊού, γρίπης και ιώσεων, με την Εθνική επιτροπή Λοιμώξεων να συστήνει εκ νέου τη χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και κλειστούς χώρους.
Μάλιστα σήμερα (29/12) θα γίνει από τον ΕΟΔΥ, η ανακοίνωση για τις συστάσεις αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊου και άλλων ιογενών λοιμώξεων.
Σημειώνεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 1.450 ασθενείς με Covid, από αυτούς οι 100 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τις εισαγωγές να κυμαίνονται από 200 έως 250 ημερησίως.
Σύσταση για μάσκα σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ
Τη χρήση μάσκας προσώπου σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό πρότεινε χθες στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Εθνική επιτροπή Λοιμώξεων.
Αναλυτικά οι προτάσεις:
- Να υπάρξει σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Να υπάρξει σύσταση χρήση μάσκας στις Μονάδες Υγείας
- Να δοθεί έμφαση στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντιικών φαρμάκων
- Να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί έναντι του κορωνοϊού στις ευπαθείς ομάδες.
Προλαμβάνοντας τυχόν ερωτήματα, τα μέλη της Επιτροπής ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, ωστόσο, συστήνεται σε χώρους με συγχρωτισμό.
Παράλληλα, προβληματισμό προκαλούν στην υγειονομική κοινότητα και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της Covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο, καθώς μόλις το 20% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί. Για να αναταχθεί η τάση αυτή, αναμένεται να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.
«Συναγερμός» εν μέσω εορτών
Στο μεταξύ, δεδομένη θεωρείται η «εκτόξευση» των κρουσμάτων εν μέσω εορτών, όπου τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια και οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό αποτελούν «σημείο» της περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, την διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.
Εκρηκτικό «κοκτέιλ» κορωνοϊού – γρίπης
Έντονη είναι η ανησυχία για την «συνύπαρξη» κορωνοϊού, της εποχικής γρίπης, του συγκυτιακού ιού, αλλά και του στρεπτόκοκκου.
Εκατοντάδες νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία, που ξεπερνούν τις 1.300 εβδομαδιαίως, έχει φέρει η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων Covid-19, την ώρα που ειδικοί εκτιμούν ότι εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να υπάρξει επιπλέον αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων εξαιτίας της νόσου.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα διαγνωσμένα εβδομαδιαία κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι 36.379, ενώ η θετικότητα αυξήθηκε κατά δύο μονάδες, αγγίζοντας το 17,70%. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροι, καθώς τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται στο σπίτι με self test δεν δηλώνονται στις υγειονομικές αρχές.
Οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 200, φτάνοντας τις 1.373, καταγράφοντας μια αύξησης της τάξης του 45%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Μάλιστα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών κατά την εβδομάδα 11-17 Δεκεμβρίου ήταν υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό, κατά την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.
Πόσο επικίνδυνη είναι η υποπαραλλαγή JN.1
Η υποπαραλλαγή JN.1 του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε προ ημερών ότι η υπομονάδα JN.1 του Covid αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, που σημαίνει ότι είναι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί πιο ευρέως στη χώρα αυτή.
Παράλληλα, την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε τη JN.1 ως «υπομονάδα ενδιαφέροντος».
Η JN.1 είναι υποπαραλλαγή του στελέχους «Omicron» της ΒΑ.2.86 γνωστής ως «Pirola», που οι ειδικοί επισήμαναν αυτό το καλοκαίρι για τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεών της. Είναι η δεύτερη σε επίπεδο «συναγερμού» σε σχέση με την «παραλλαγή ανησυχίας», μια ονομασία που μέχρι πρότινος είχαν οι «Omicron», «Delta» και «Alpha».
Οι συστάσεις Παγώνη – Μαγιορκίνη στο CNN Greece
Σημειώνεται ότι, τα πράγματα με τον κορωνοϊό είναι πλέον διαχειρίσιμα καθώς υπάρχει μεγάλη εμπειρία, επισήμανε από την πλευρά της στο CNN Greece η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ και Συντονίστρια Διευθύντρια στο νοσοκομείο Γεννηματάς, προσθέτοντας ότι δεν είναι κακό στις επισκέψεις μας κατά τη διάρκεια των εορτών, να έχουμε πάντα μαζί και ένα αντισηπτικό. Αξίζει να θυμηθούμε φυσικά και τη χρήση μάσκας, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε αεροπλάνο, σε πλοίο, στο θέατρο και με πολύ κόσμο στο σούπερ μάρκετ.
Aπό την πλευρά του, ο αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στη σωρεία κρουσμάτων του Covid, τόνισε ότι αν και οι ασθενείς έχουν ξεπεράσει τους 1.000 στα νοσοκομεία της χώρας και γύρω στους 60 με 70 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Εκτίμησε επίσης, ότι μετά τις γιορτές δεν αναμένεται να δούμε κάποια δραματική αύξηση, μάλλον θα διατηρηθεί το ίδιο υψηλό πλατό που εμφανίζει σήμερα ο ιός.
Γενικότερα δεν έχουμε δει ότι οι παραλλαγές της «Omicron» προκαλούν μεγάλες νοσηλείες και αυτή η υποπαραλλαγή που βιώνουμε, η JN 1 ανήκει στην οικογένεια της «Omicron», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς και ο ίδιος για τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ανέφερε ότι δυστυχώς έχουμε μείνει αρκετά πίσω, με αποτέλεσμα να μην έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό πολιτών. Λαθεμένα ο κόσμος πιστεύει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστεί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κυρίως δε, αυτοί που πρέπει να σπεύσουν, είναι οι ηλικιωμένοι.
Μία σύσταση πάντως του καθηγητή προς όλους, είναι εάν έχουμε συμπτώματα να απομονωθούμε και να μην συγχρωτιζόμαστε.