Ο παγετός που έπληξε τον νομό μας αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδος είχε καταστροφικές συνέπειες.

Τα δέντρα στις πρώιμες ποικιλίες ήταν σε πλήρη ανθοφορία, ο εαρινος παγετός όμως κατέστρεψε τα τρυφερά άνθη, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ζημιές στα πυρηνόκαρπα ακόμα και σε ποσοστό 100%.
Παρ΄ ολο που ο παγετός πέρασε, η ανθόπτωση συνεχίζεται και μαζί συνεχίζεται και η έκταση της ζημίας και για τις όψιμες ποικιλίες που ήταν σε προανθικό στάδιο, το οποίο δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Οι αγρότες συνεπώς δικαίως ζητούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές των καλλιεργειών τους με την διαφορά ότι ο παγετός αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα με τις ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες τελος Μαρτίου με αρχές Απριλίου να αποτελειώνουν όλη την παραγωγή τους, οπότε πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης όπως η ενίσχυση της αντιπαγετικης προστασίας, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καταστροφών στο μέλλον.
Είναι η στιγμή που πρέπει να υλοποιηθούν περεταίρω πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν τους Έλληνες καλλιεργητές.
Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του υπομέτρου 5.1 που αφορά τις επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφών, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων είναι απαραίτητη η αναθεώρηση ώστε να περιλαμβάνει όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Και βέβαια επιτέλους θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ που θα εστιάζει στους κινδύνους των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.
Λίνα Τουπεκτσή
Γεωπόνος MSc