Ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της «Βιώσιμης Ανάπτυξης πόλεων με ποτάμια» και συγκεκριμένα του ποταμού Τριποτάμου είχε η Γεωπονος MSc Λινα Τουπεκτση με την κα Ελένη Παπαδοπούλου, καθηγήτρια της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνης της Ερευνητικής ομάδας του Α.Π.Θ., η οποία ανέλαβε το ερευνητικό έργο για λογαριασμό του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια.
Οι αποψεις ταυτίστηκαν ότι για την επίτευξη της καλής κατάστασης των υδάτων απαιτείται η κατάρτιση και εφαρμογή Σχεδίων Διαχείρισης σε επίπεδο Λεκάνης Απορροής Ποταμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει από τις αρχές του 2000 μια πολιτική για τη διαχείριση των υδατικών πόρων βασιζόμενη στην Οδηγία Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ. Η συνετή χρήση και η προστασία των υδατικών οικοσυστημάτων καθώς και η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι καθοριστικοί παράγοντες για την διαχείριση του νερού. Ο Τριποτάμος περιβάλλεται από πλούσια παρόχθια βλάστηση που δημιουργεί ένα εξαιρετικό φυσικού κάλλους περιβάλλον και λειτουργεί ως πηγή ζωής πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Προτεραιότητα για την ανάδειξη του είναι η εγκατάσταση φωτισμού και η χάραξη ενός ασφαλούς μονοπατιού, με στόχο να γίνει η παραποτάμια περιοχή προσιτή και προσβάσιμη αρκετές ώρες της ημέρας χωρίς να εμπνέει αίσθημα ανασφάλειας.
Ο εθελοντισμός και η ενεργοποίηση των μελών του «Συλλόγου φίλων του ποταμού Τριποτάμου» καθώς και η θετική πρόθεση τους να αναδείξουν το ποτάμι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, όμως είναι απαραίτητη η στήριξη του συλλόγου από θεσμικούς πολιτικούς φορείς που σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα θα μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις απαραίτητες για την διαφύλαξη και ταυτόχρονα την ανάδειξη του Τριποτάμου.
Τέλος η αποστράγγιση του νερού σε συνθήκες έντονης βροχόπτωσης η χιονοπτώσεων είναι ένα θέμα που θα πρότεινα να συζητήσουμε λόγω των έντονων κλιματικών φαινομένων που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον με στόχο το ποτάμι να είναι φιλικό και φιλόξενο και ποτέ επικίνδυνο.