Συμπληρώνονται 20 ημέρες πολέμου στο Ισραήλ, ένας πόλεμος που δεν αφορά μόνο το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, καθώς υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης.
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ιερουσαλήμ, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τον στρατό, χθες τη νύχτα χθες έγινε νέα χερσαία επιδρομή πεζικού και τεθωρακισμένων στη Γάζα, πάλι περιορισμένη. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός χαρακτήρισε την προηγούμενη επιδρομή στοχευμένη επιδρομή, πρόκειται για αυτή με τα τεθωρακισμένα που μπήκαν και χτύπησαν στόχους.
Συντρίμμια ρουκέτας έπεσαν στην πόλη Ρεχοβότ, επάνω σε ένα ηλεκτρικό στύλο, χωρίς να υπάρχουν τραυματίες.
Ανταλλαγή πυρών σημιεώθηκε στην Τζενίν, στη Δυτική όχθη τα ξημερώματα. Οι Ισραηλινοί μιλούν για έναν ένοπλο νεκρό, ενώ στα βόρεια μέχρι τώρα είναι λίγο περιορισμένες οι μάχες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εκδίδονται και από τις δύο πλευρές. Το Ισραήλ ανακοίνωσε μία επίθεση από αέρος χθες το βράδυ με στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ, ενώ η Χεζμπολάχ είχε επιβεβαιώσει κάποιους νεκρούς.
Το ενδιαφέρον στρέφεται ξανά στους ομήρους. Το Ισραήλ τοποθετεί τους ομήρους στους 224. Χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των οικογενειών των ομήρων στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Πήγαν στην αιγυπτιακή πρεσβεία και κατέληξαν πάλι στον χώρο όπου καθημερινά συγκεντρώνονται, δηλαδή μπροστά από το Μουσείο της Τέχνης και με σύνθημα «φέρτε τους ομήρους πίσω» και μάλιστα σε αναρτήσεις τους, οι συγγενείς αφήνουν και αιχμές στην κυβέρνηση. Χθες ο υπουργός πολέμου δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η ζωή των ομήρων και για πρώτη φορά είπε ότι η χερσαία επιχείρηση συνδέεται και με αυτόν τον παράγοντα, ενώ από την άλλη εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι από τις ισραηλινές επιδρομές σκοτώθηκαν 50 Ισραηλινοί όμηροι, χωρίς βέβαια αυτό να έχει επιβεβαιωθεί πουθενά.
Σύνοδος Κορυφής: Οι Ευρωπαίοι ζητούν ανθρωπιστικούς διαδρόμους και «παύσεις» πυρός στη Γάζα
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις» για να φτάσει στη Γάζα η ανθρωπιστικούς βοήθεια που χρειάζεται επειγόντως, αφού συναντήθηκαν σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η βοήθεια “μόλις και μετά βίας” φτάνει στη Γάζα, αφού μόλις 12 φορτηγά με βοήθεια μπήκαν στη Γάζα χθες και αυτά χωρίς καύσιμα. Η Χαμάς δήλωσε ότι περίπου 50 όμηροι που κρατούνταν από μαχητές της στη Γάζα σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Λωρίδα, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναφέρει ότι πάνω από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε ότι η χώρα θα λάβει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με τα πολεμικά της σχέδια στη Γάζα με βάση τα δικά της συμφέροντα και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο νότιο Ισραήλ.
Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να βοηθήσουν “να σταματήσουν τις βόμβες”, ενώ ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε “πόλεμο με τη Χαμάς και μόνο με τη Χαμάς”.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι δεν λαμβάνει μέτρα κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα επειδή “το αίμα που χύνεται είναι αίμα μουσουλμάνων”.