OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Μήνυμα για την 25η Μαρτίου από τον Αντιδήμαρχο Αλεξάνδρειας, Στέφανο Δριστά

    Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 5:56 ΜΜ

    «Παράγει και εξάγει» η Κεντρική Μακεδονία: Δεύτερη πιο εξωστρεφής περιφέρεια της Ελλάδας

    Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 1:14 ΜΜ

    Καλάθι του νοικοκυριού: Κατατέθηκε η τροπολογία για επέκτασή του

    Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 1:01 ΜΜ
    Facebook Twitter Instagram
    ΡΟΗ
    • Μήνυμα για την 25η Μαρτίου από τον Αντιδήμαρχο Αλεξάνδρειας, Στέφανο Δριστά
    • «Παράγει και εξάγει» η Κεντρική Μακεδονία: Δεύτερη πιο εξωστρεφής περιφέρεια της Ελλάδας
    • Καλάθι του νοικοκυριού: Κατατέθηκε η τροπολογία για επέκτασή του
    • Πρατήρια καυσίμων: Έρχονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για φοροδιαφυγή – λαθρεμπόριο
    • Στεγαστικά: Πόσο επιβαρύνονται οι δόσεις μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων
    • Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Υπογεννητικότητα και γονιμότητα στο σήμερα»
    • Κοινωνικό Παντωπολείο Βέροιας: Ευχαριστήριο μήνυμα στην οικογένεια της εκλιπούσης Μάνια Ελένης
    • Λ.Τσαβδαρίδης: Σημαντικές ρυθμίσεις για τις μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες
    Facebook Twitter Instagram
    Σάββατο, 25 Μαρτίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Αρχική»ΤΟΠΙΚΑ»ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»Ο χειροποίητος χαλβάς από τη Θεσσαλονίκη που ταξιδεύει μέχρι την Αυστραλία

    Ο χειροποίητος χαλβάς από τη Θεσσαλονίκη που ταξιδεύει μέχρι την Αυστραλία

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023 6:33 ΜΜBy Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο 18 Φεβρουάριου 2023 και εικονίζει υπαλλήλους να παρασκευάζουν χαλβά στο εργαστήριο χειροποίητου χαλβά Λουκά, με σκοπό την διάθεση τους στην αγορά ενόψει της περιόδου της Σαρακοστής, Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
    Κοινοποίηση
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Στο εργαστήριο χαλβά στη Δυτική Θεσσαλονίκη όλοι δουλεύουν με φρενήρεις ρυθμούς, ώστε να προλάβουν τις παραγγελίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεκινήσει η σαρακοστή και πάρει ο χαλβάς πρώτη θέση στο τραπέζι, οι «μάστορές» του, τρέχουν για να ετοιμάσουν τις παραγγελίες, αφού ο χειροποίητος χαλβάς τους, κατακτά όλο και περισσότερους φανατικούς στον κόσμο, από τη Γερμανία και την Βρετανία μέχρι τη μακρινή Αυστραλία.

    Ο Γιώργος και ο Γιάννης Λουκάς είναι τα αδέρφια που έμαθαν την τέχνη από τον μπαμπά και τον παππού τους και τέτοιες μέρες ξημεροβραδιάζονται στο εργαστήριο, καθώς όλα γίνονται παραδοσιακά και χειροποίητα με τη δική τους τεχνική και κόπο και με υπερόπλο τα μυστικά των προγόνων τους.
    Στο τεράστιο καζάνι, από το οποίο αναδύονται αρώματα και ακούγονται οι ρυθμικοί ήχοι, βρίσκεται η πρώτη ύλη και η διαδικασία παρασκευής έχει ξεκινήσει ξημερώματα, για να βγει η πρώτη παρτίδα νωρίς το πρωί.
    «Μέσα στο καζάνι έχουμε γλυκόζη και ζάχαρη περίπου διακόσια κιλά. Το σιρόπι ψήνεται δυο ώρες περίπου και περιμένουμε να βράσει όλο το μείγμα που αποκτά ένα άσπρο χρώμα από το δυνατό χτύπημα», περιγράφει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Λουκάς.

    Το δεύτερο στάδιο ξεκινά μόλις ανοίξει χειροκίνητα η μεγάλη πόρτα και αφού κρυώσει λίγο το υλικό, το τοποθετούν σε χάλκινα σκεύη που λέγονται μπασίμια, για να ξεκινήσει η διαδικασία του ανακατέματος.
    «Τοποθετούμε με συγκεκριμένες κινήσεις την ποσότητα σιγά-σιγά, συνήθως σε πέντε μεγάλα χάλκινα βαθιά ταψιά. Η καραμέλα μπαίνει μέσα στο κρύο ταχίνι και γίνεται το ανακάτεμα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα ίδια που έκανε πατέρας και παππούς μας, παρόλο που ο παραδοσιακός τρόπος έχει περισσότερη κούραση. Άλλωστε το αποτέλεσμα αποζημιώνει και εμάς και τους πελάτες», λέει ο μεγαλύτερος αδερφός.

    Σχεδόν όλα γίνονται με τα χέρια. Ειδικά στην επόμενη φάση, ο τρόπος που ζυμώνεται το περίπου 50 κιλών υλικό, θέλει δεξιοτεχνία και εμπειρία. Ο Γιώργος Λουκάς φορώντας ειδικά γάντια, γυρίζει με πολλές κινήσεις το μείγμα, του οποίου η θερμοκρασία αγγίζει τους ενενήντα βαθμούς, με αποτέλεσμα σιγά – σιγά η καραμέλα να «κουρνιάσει» με πάθος μέσα στο ταχίνι, ώσπου να γίνουν οι γνωστές …κλωστές που γευόμαστε.
    Όπως λένε οι έμπειροι παρασκευαστές, ακόμη και το ζύγισμα έχει και τα μυστικά του, γιατί εκείνη τη στιγμή το προϊόν είναι ακόμη ζωντανό, οπότε μπαίνει μέσα στη συσκευασία του χωρίς να το πατήσουν, για να κάτσει μόνο του και σε δύο ώρες να πάρει τη μορφή του. Εικοσιτέσσερις ώρες μετά, είναι έτοιμο να φορτωθεί στα κιβώτια για να ξεκινήσει το ταξίδι του.

    Φέτος παραγγέλνουν και οι Ελβετοί

    Τα αδέρφια Λουκά μεγάλωσαν μέσα στο εργαστήριο και μαζί με τις πρώτες κουβέντες και τα πρώτα βήματά τους, έχουν αναμνήσεις από τους δικούς τους, που έφτιαχναν χαλβά. Όπως λένε, αυτή η περίοδος της δουλειάς ξεκινάει τη νηστεία του Πάσχα και είναι η πιο φορτωμένη και απαιτητική.
    «Εμείς προετοιμαζόμαστε εδώ και δυο μήνες γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Στο εσωτερικό στέλνουμε τον χαλβά μας σε όλη την Ελλάδα, σε 1300 πελάτες από όλους τους νομούς, σε πολλά νησιά, αλλά ακόμη και στο εξωτερικό. Εκεί, έχουμε ήδη δέκα χώρες που κάνουν εισαγωγή, από πολλές Ευρωπαϊκές μέχρι την Αυστραλία, που είναι και η νούμερο ένα στις εισαγωγές, γιατί έχει πολλούς Έλληνες εκεί», σημειώνει ο Γιάννης Λουκάς τονίζοντας ότι η Γερμανία έχει αυξήσει φέτος τις παραγγελίες της, ενώ αυτό που τους κάνει εντύπωση είναι οι παραγγελίες από την Πολωνία και φέτος -πρώτη φορά- από την Ελβετία.
    Ο χειροποίητος χαλβάς είναι παραδοσιακός, αλλά καλύπτει τις απαιτήσεις τόσο των «κλασικών» καταναλωτών, όσο και εκείνων που προτιμούν πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως κράνμπερι, κάστανο και λεμόνι.

    Αναστασία Τελιανίδου

    φωτογραφίες: Αχιλλέας Χήρας

    Βίντεο: Γιάννης Αγγελάκης

    Κοινοποίηση Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Προηγούμενο άρθρο Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν το νέο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή – Σημαντικό μέτρο το καλάθι του νοικοκυριού
    Επόμενο άρθρο Ο ετήσιος χορός του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ

    Σχετικές αναρτήσεις

    «Παράγει και εξάγει» η Κεντρική Μακεδονία: Δεύτερη πιο εξωστρεφής περιφέρεια της Ελλάδας

    Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 1:14 ΜΜ

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Υπογεννητικότητα και γονιμότητα στο σήμερα»

    Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 12:09 ΜΜ

    Η 1η Συνεδρίαση του 2023 της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της ΠΚΜ στις 3 Απριλίου

    Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 11:19 ΠΜ




    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2023 opolitis.gr

    Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για να αναζητήσετε .πατήστε Esc να ακυρώσω