Γράφει ο Θάνος Κάλλης / Δικηγόρος-Ιστορικός
Ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, με την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας πραγματοποίησε το Σάββατο (26/02/2022),συμβολική μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας του Νομού.
Αρχικά, η συγκέντρωση έγινε μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο και στην συνέχεια ακολούθησε πορεία με αγροτικά οχήματα στο κέντρο της Βέροιας με κατάληξη στην πλατεία Δημαρχείου. Εκεί δόθηκε το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, στον εκπρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, στον Δήμαρχο Βέροιας κ. Κώστα Βοργιαζίδη και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κ. Άγγελο Τόλκα.
Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι η τεράστια οικονομική κρίση των περασμένων ετών που προκάλεσαν τα μνημόνια και το τελειωτικό κτύπημα που έδωσε η πανδημία με τα αχρείαστα λοκντάουν, οδήγησαν τους Έλληνες να βιώνουν μια σκληρή καθημερινότητα, με σημαντικές στερήσεις ακόμα και στα αναγκαία αγαθά διαβίωσης. Σε κάθε ελληνικό σπίτι, πίσω από τις πόρτες και τα κλειστά παράθυρα, εξελίσσεται ένας πραγματικός αγώνας επιβίωσης.
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί, επίσης, σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Τη στιγμή που τα μέτρα στήριξης της Πολιτείας αποδεικνύονται στην πράξη ανεπαρκή, το αυξημένο ενεργειακό κόστος μεγαλώνει ασφυκτικά την πίεση στη βιομηχανία και στο εμπόριο.
Μέσα, λοιπόν, στο ιδιαίτερα ασταθές οικονομικό περιβάλλον της Πατρίδα μας, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στην αγορά, την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να φθίνει συστηματικά, την έντονη έλλειψη ρευστότητας, την ακρίβεια, αλλά και τα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη, ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας και φυσικά ολόκληρης της χώρας περιήλθε σε τραγική κατάσταση.
Η αγροτιά σφυροκοπείται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, το οποίο αυξάνεται διαρκώς, καθώς οι τιμές των καυσίμων, η ρήτρα αναπροσαρμογής στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, οι τιμές των λιπασμάτων και των σπόρων καθιστούν ασύμφορη και κοστοβόρα την παραγωγή.
Σε συνδυασμό με τις απανωτές ζημίες από τις φυσικές καταστροφές, τον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ, την ελληνική γραφειοκρατία, την ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά, την γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, την απουσία εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών, του μικροτεμαχισμού του γεωργικού κλήρου και την μείωση των καλλιεργητικών εκτάσεων, οδηγούν σε εξόντωση την αγροτική τάξη.
Οι κινητοποιήσεις των γεωργών και τα λεγόμενα «μπλόκα» στους εθνικούς δρόμους έκαναν την δυναμική τους εμφάνιση την δεκαετία του ΄90,εποχή που συνδυάστηκε με ιδιαίτερες δυσκολίες στο επάγγελμα του αγρότη, όπως τα πενιχρά εισοδήματα, οι χαμηλές τιμές των προϊόντων και το μεγάλο κόστος παραγωγής.
Αναμφίβολα, υπήρξαν και ορισμένες χρονιές που δεν δικαιολογούνταν ιδιαίτερα το «κατέβασμα» των τρακτέρ στους δρόμους, αλλά φέτος το κόστος ενέργειας -αγροτικό ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης- και τα γεωργικά εφόδια που εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη, οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν δικαιολογητική βάση. Είναι ζήτημα επιβίωσης.
Ειδικά, στο Νομό (Π.Ε.) Ημαθίας όπου ο αγροτικός κλήρος και το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρό και πολλές φορές δεν επαρκεί για τη συντήρηση των οικογενειών τους, με δεδομένες τις τραγικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα, θα δώσουν το τελειωτικό κτύπημα στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή του τόπου.
Αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση τους, θα αναγκαστούν είτε να εγκαταλείψουν την ενασχόληση τους με την γεωργική παραγωγή, είτε θα γίνουν οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου, με απώτερη συνέπεια την απώλεια της ιδιοκτησίας τους και τον ξεριζωμό τους από τη γη στην οποία γεννήθηκαν και δημιουργήθηκαν.
Όπως είπε ένας μεγάλος πολιτικός άνδρας (Χάρυ Τρούμαν): «Όταν οι αγρότες ευημερούν, ευημερεί και η χώρα. Όταν οι αγρότες έχουν προβλήματα, έχει προβλήματα και η χώρα». Αξίωμα που έχει απόλυτη εφαρμογή στην Ελλάδα, που είναι κατά βάση μια αγροτική οικονομία.
Είναι αδήριτη ανάγκη, οι κυβερνώντες να μεριμνήσουν για τα παρακάτω:
• Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, επιδότηση των αγροτικών εφοδίων και των ζωοτροφών, μείωση του ΦΠΑ.
• Πρόσβαση των αγροτών σε ρευστότητα και σε τραπεζικά δάνεια.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς.
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και αύξηση των πενιχρών αγροτικών συντάξεων.
• Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτικά κ.α.),καθώς και αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
• Άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης.
• Παροχή κινήτρων για ώθηση περισσότερων νέων προς τον πρωτογενή τομέα της γεωργίας, αλλά και της κτηνοτροφίας και στην έμφαση στη γνώση, στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση.
Όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων και να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα τους. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ειδικά για το Νομό Ημαθίας, ο πρωτογενής τομέας της γεωργίας αποτελεί την σπονδυλική στήλη και τον βασικό αιμοδότη της τοπικής οικονομίας.
Θάνος Κάλλης
Δικηγόρος-Ιστορικός
#pgnews #ΑΠΟΨΕΙΣ #ΑΓΡΟΤΙΚΑ