Με τρία αεροσκάφη, τρία θωρακισμένα αυτοκίνητα, πολυπληθής συνοδεία, 77 Τούρκους για συναντήσεις με 10 Έλληνες υπουργούς, φτάνει στις 11 το πρωί στην Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με καλές προθέσεις και συμφωνίες συνεργασίας στο χαρτοφυλάκιό του, όπως τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί.
«Πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονές μας», δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ενώ τις προηγούμενες μέρες ανέφερε «θα πάμε στην Αθήνα με προσέγγιση καζάν καζάν».
Έξι χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα ο Ερντογάν παίζει το παιχνίδι της εικόνας και μέσω συνέντευξής του στην «Καθημερινή», χαμηλώνει τους συνήθως υψηλούς τόνους, τείνοντας χέρι φιλίας και προθέσεις συνεργασίας.
«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», ανέφερε πως θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».
Ερωτηθείς για τη γνωστή του δήλωση «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», απάντησε πως αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας και κάναμε αυτό που έπρεπε. Καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας».
Στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αναφέρεται σε ανάλυσή του το Associated Press, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες επιχειρούν να βάλουν τις σχέσεις τους σε έναν πιο εποικοδομητικό δρόμο.
Μετά από χρόνια έντασης και τον διαφαινόμενο κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη και να στείλουν ένα επίκαιρο μήνυμα συνεργασίας στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Προσθέτει επίσης ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν, που επανεκλέχθηκαν και οι δύο φέτος, επικεντρώνονται στην οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ανάπτυξη μετά από μια δεκαετία χρηματοπιστωτικής αναταραχής και την Τουρκία να μάχεται με τον πληθωρισμό και τις ασταθείς διεθνείς επενδύσεις.
Η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, συνεχίζει το άρθρο, θα βοηθήσουν την Τουρκία στον κατευνασμό των τεταμένων σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και άλλους δυτικούς συμμάχους, κάτι που θα εξαρτηθεί ωστόσο από το αν η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρώπη να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.
Ο Ερντογάν έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση για τον πόλεμο στη Γάζα, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, ο οποίος έχει επανειλημμένα τονίσει τη φιλία της Ελλάδας με το Ισραήλ, αναφέρει το Associated Press, ως μία από τις διαφορές ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
Το πεντάωρο πρόγραμμα Ερντογάν – Θα κινείται με δικά του θωρακισμένα οχήματα
Στις 11.00 ακριβώς το πρωί το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ θα συνοδεύεται από άλλα δύο αεροσκάφη, το ένα θα χρησιμοποιηθεί από μέλη της αποστολής και το άλλο, κατά πληροφορίες, για τη μεταφορά των αυτοκινήτων.
Από το αεροδρόμιο η πομπή θα μπει στην Αττική οδό, από εκεί στη λεωφόρο Μεσογείων και μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας θα φτάσει μέσα σε 20 λεπτά -όπως προβλέπει ο προγραμματισμός- στην Ηρώδου Αττικού και το Προεδρικό Μέγαρο.
Η διαδρομή είναι «αποστειρωμένη», γεγονός που σημαίνει ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα κατά μήκος της και από χθες το βράδυ απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, σε διαφορετική περίπτωση τα σηκώνει γερανός της Τροχαίας.
Στις 11:30 ο Ερντογάν θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για 45 λεπτά και στις 12:15, θα μεταβεί δίπλα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην είσοδο θα τον περιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, ο οποίος μάλιστα θα αναχωρήσει από την Αθήνα για την Ουάσιγκτον, όπου αύριο, Παρασκευή, θα πάρει μέρος σε συνάντηση ως μέλος της ομάδας επαφής για τη Γάζα. Εκτός των υπουργών Εξωτερικών στη συνάντηση θα πάρουν μέρος τόσο η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, όσο και ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Στις 13.00 Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις, χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα. Ταυτόχρονα θα αρχίσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία θα διαρκέσει ως τις 16.00. Αμέσως μετά η τουρκική αποστολή θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν την παροχή βίζας επτά ημερών για 10 νησιά σε Τούρκους πολίτες, κίνηση που γίνεται σε συνεργασία και μετά από συνεννόηση με την ΕΕ.
Δέκα υπουργοί από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος σε διμερείς επαφές και θα υπογράψουν σύμφωνα συνεργασίας με τους Τούρκους ομολόγους τους.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται μια συμφωνία για το μεταναστευτικό, η διαχείριση του οποίου βασίζεται στις γραμμές επικοινωνίας των υπηρεσιών ακτοφυλακής των δύο χωρών, που δραστηριοποιούνται στα ύδατα μεταξύ της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας και των κοντινών ελληνικών νησιών, σε θαλάσσιες διαδρομές που ευνοούν την παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ.
Τα άλλα μνημονία συνεργασίας αφορούν τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, την αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, τη σύγκληση Μικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σιδηροδρομική γραμμή ταχείας κυκλοφορίας Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, αλλά και την Πολιτική Προστασία-πρόληψη καταστροφών.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί – εκτός απροόπτου – με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών (ΛΑΕΔ), συμβολικός χώρος και σε πολύ κοντινή απόσταση απο το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες Δένδιας-Γκιουλέρ θα αναφερθούν και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας για τα οποία οι επαφές ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι «δεν πρέπει, να συγχέουμε τα Μέτρα αυτά με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα ΜΟΕ δεν αφορούν την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς».
Αστακός το κέντρο της Αθήνας – Πάνοπλοι αστυνομικοί ακροβολισμένοι παντού
Μέχρι το απόγευμα το κέντρο της Αθήνας θα είναι μια απαγορευμένη ζώνη για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones θα επιτηρούν κάθε σημείο απ΄όπου θα περάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ θα ελέγχονται συνεχώς με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ακόμα και οι κάδοι σκουπιδιών και τα υπόγεια φρεάτια, για τυχόν εκρηκτικά ή ύποπτα αντικείμενα.
Στα ψηλά κτίρια σε ολόκληρη την Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα είναι ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές οι οποίοι θα καλύψουν όλα τα νευρολογικά σημεία.
Αν και οι συγκεντρώνεις έχουν απαγορευτεί, η αστυνομία βρίσκεται από νωρίς το πρωί σε εγρήγορση για πιθανές κινητοποιήσεις από Ισραηλινούς στους οποίους επιτίθεται ο Ερντογάν ή από Παλαιστίνιους που στο πρόσωπό του βλέπουν έναν σύμμαχο.