Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή έρχεται στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Ιουλίου

    Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2026 10:25 ΠΜ

    Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί: Τι ισχύει για όσους δεν πληρώθηκαν – Οδηγίες και διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ

    Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2026 9:47 ΠΜ

    Φορολογικές δηλώσεις: Έως 15 Ιουλίου η προθεσμία – Διορθώσετε τα λάθη χωρίς πρόστιμο

    Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2026 9:46 ΠΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή έρχεται στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Ιουλίου
    • Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί: Τι ισχύει για όσους δεν πληρώθηκαν – Οδηγίες και διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ
    • Φορολογικές δηλώσεις: Έως 15 Ιουλίου η προθεσμία – Διορθώσετε τα λάθη χωρίς πρόστιμο
    • Τι προκύπτει από τις Πανελλαδικές της προηγούμενης χρονιάς: Πόσες θέσεις έμειναν κενές στα ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ, δείτε πίνακες
    • Online αγορές: Σε ισχύ από σήμερα το τέλος 3 ευρώ για μικροδέματα από χώρες εκτός Ε.Ε.
    • Το Πορτρέτο του Ιούλιου
    • Οι Πέρσες του Αισχύλου στις 6 Iουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου
    • Επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια στελεχών της ΝΔ: Στη ΜΕΘ η μητέρα της Νέστορα, τα νεότερα για τους τραυματίες
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Τετάρτη, 1 Ιουλίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ»ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ»Online αγορές: Σε ισχύ από σήμερα το τέλος 3 ευρώ για μικροδέματα από χώρες εκτός Ε.Ε.

    Online αγορές: Σε ισχύ από σήμερα το τέλος 3 ευρώ για μικροδέματα από χώρες εκτός Ε.Ε.

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2026 9:39 ΠΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Από σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή η επιβολή τέλους 3 ευρώ σταμικροδέματα που εισάγονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέτρο που επηρεάζει εκατομμύρια καταναλωτές οι οποίοι πραγματοποιούν αγορές μέσω διεθνών ηλεκτρονικών πλατφορμών.

    Σχολιάζοντας την εξέλιξη στο ΕΡΤNews Radio 105,8, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Σαββίδης, υποστήριξε ότι η χρονοβόρα διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τον απαραίτητο χρόνο στις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

    «Να διευκρινίσω, επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες μέρες, ότι το κόστος αυτό των τριών ευρώ, όσα τέλος πάντων χρεώνονται σε κάθε πακέτο, το εισπράττει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρηματοδοτήσει την επόμενη φάση του νόμου από το 2028, στα τέλη του 2028, όπου θα έχουμε νέο τελωνειακό νόμο, όπου θα προβλέπεται η πλήρης ισονομία όσων δραστηριοποιούνται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Μάκης Σαββίδης, αναφερόμενος σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews Radio 105,8και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, στο νέο κανόνα που από αύριο εφαρμόζεται στα δέματα που φτάνουν στους καταναλωτές από τις κινεζικές πλατφόρμες.

    «Ξεκινάει λοιπόν προσωρινώς αυτός ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει την επιβολή τέλους ανά κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται σε ένα πακέτο. Δηλαδή, για 2 ίδια είδη ή για 3, για 4 ή για όσα είδη είναι μέσα που έχουν την ίδια κατηγορία π.χ. μπλουζάκια, θα πληρώνει 3€ τέλος. Παράδειγμα, εάν έχουμε 3 μπλουζάκια και 4 αξεσουάρ, θα πληρώσουμε τρία για μπλουζάκια και τρία για τα αξεσουάρ, σύνολο 6€. Οτιδήποτε, αρκεί να είναι στην ίδια δασμολογική κλάση. Ανά κατηγορία προϊόντος λοιπόν» εξήγησε.

    «Δεν τα εισπράττει ούτε η ελληνική κυβέρνηση προφανώς ούτε και οι επιχειρήσεις οι ελληνικές, τα εισπράττει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρηματοδοτήσει την επόμενη φάση του τελωνειακού εκσυγχρονισμού που προβλέπει αυτός ο νόμος» σημείωσε ο κ. Σαββίδης, ενώ αναφέρθηκε και στην χαρακτηριστική καθυστέρηση της Ε.Ε. να ανταποκριθεί, να ανανεώσει το νομοθετικό πλαίσιο, ανοίγοντας κακώς την πόρτα, με αποτέλεσμα, όχι μόνο οι κινέζικες αλλά και άλλες πλατφόρμες ανά τον πλανήτη να εκμεταλλευτούν το κενό της νομοθεσίας που υπήρχε και να δημιουργηθεί σοβαρός αθέμιτος ανταγωνισμός, απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια εσόδων και παράλληλα κλείσιμο επιχειρήσεων.

    «Και στη χώρα μας το είδαμε να συμβαίνει. Αρκετές, μικρές ειδικά, επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν κλείσει γιατί δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ένα προϊόν πωλείται από κάποια κινέζικη πλατφόρμα για παράδειγμα στο 1€ και στην Ελλάδα πωλείται στα 2€ από οποιαδήποτε επιχείρηση, η διαφορά λοιπόν του ενός ευρώ είναι το ΦΠΑ, είναι το κόστος εκτελωνισμού, είναι ο δασμός εισαγωγής, είναι οι υπόλοιποι φόροι οι οποίοι φτάνουν σχεδόν στο 100%. Είναι το ίδιο παράδειγμα όπως είναι το καύσιμο, που 45 λεπτά πληρώνουμε το καύσιμο στο 1€ και τα υπόλοιπα 55 λεπτά είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης» προσέθεσε.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι δεν είναι ίδια τα προϊόντα αυτά που πωλούνται εντός Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτά που εισάγονται από αυτές τις πλατφόρμες. «Για να εισαχθεί ένα προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρεί απαραιτήτως και η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή, το CE, την ασφάλεια προϊόντων, η οποία εξασφαλίζει την υγεία, την ασφάλεια του καταναλωτή. Αυτές λοιπόν οι πλατφόρμες δεν ήταν υποχρεωμένες βάσει νομοθεσίας να τηρούν το CE, γι’ αυτό μπορούσαν να πουλούν προϊόντα χαμηλής ποιότητας, εκτός προδιαγραφών Ευρωπαϊκής Ένωσης και προφανώς και χαμηλής τιμής. Και γι’ αυτό έχουν επιβληθεί και πάρα πολύ μεγάλα πρόστιμα. Είδατε στη μεγάλη πλατφόρμα, την κινέζικη ηλεκτρονικού εμπορίου, που επιβλήθηκε 200 εκατομμύρια ευρώ για σειρά παραβάσεων και για αυτή την παράβαση του CE, που δεν πουλούσαν προϊόντα τα οποία θα διασφάλιζαν την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή» ανέφερε σχετικά.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας πολύ γραφειοκρατικός Οργανισμός. Αργεί πολύ, πάρα πολύ, μέχρι να συνεννοηθούν και τα 28 μέρη για να δράσουν, το ξέρουν όλοι ότι υπάρχουν και αντικρουόμενα συμφέροντα. Κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσουν, κάποιοι θέλουν να προχωρήσουν. Μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε μία διετία και μέχρι να εφαρμοστεί λοιπόν αυτός ο νόμος θα περάσει άλλη μια διετία. Ο χρόνος αυτός λοιπόν, που έχει δοθεί στις πλατφόρμες αυτές, τις κινεζικές και τις λοιπές που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πάρα πολύ μεγάλος και τους δίδεται η δυνατότητα σε αυτή τη διετία που έρχεται μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου, να αντιδράσουν, να δομήσουν καινούργιες διαδικασίες και να μπορέσουν και πάλι μετά τη διετία να έχουν πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς, πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε ο κ. Σαββίδης.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία και το μεγάλο μερίδιο αγοράς που έχουν καταλάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα οι κινεζικές εταιρείες, σημείωσε τα εξής:

    «Σήμερα στην Ελλάδα πωλούνται 28 διαφορετικές κινέζικες μάρκες αυτοκινήτων. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο για όλα τα είδη προϊόντων, για όλους τους κλάδους προϊόντων που παράγει και η Ευρώπη, έστω αυτά τα λίγα σε σχέση με την Κίνα και τις άλλες χώρες. Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα σε όλους τους κλάδους. Και εδώ έρχεται ένα ερώτημα πάλι της καθυστέρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανασυντάξει το παραγωγικό της μοντέλο.

    Υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις, δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις γιατί τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα. Και πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις κινέζικες πλατφόρμες, οι οποίες στο τέλος φτάνουν σε μερίδιο αγοράς γύρω στο 25%, το ίδιο και παραπάνω θα γίνει και με την αυτοκινητοβιομηχανία και με τις άλλες βιομηχανίες της Ευρώπης και της χώρας μας φυσικά».

    Σε σχέση, τέλος, με αυξανόμενα κρούσματα απάτης που καταγράφονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο γενικά, ο κ. Σαββίδης διευκρίνισε αρχικά ότι 92% των απατών αναφέρονται σε αγοραπωλησίες μεταξύ ιδιωτών, δηλαδή μέσω των σόσιαλ μίντια αγοραπωλησίες προϊόντων.

    «Θα πρέπει ο καταναλωτής που επιλέγει να κάνει μία οποιαδήποτε αγορά να ξέρει ότι εάν δεν υπάρχει από πίσω ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με τις προδιαγραφές που ορίζει η ελληνική νομοθεσία, δηλαδή να ορίζει την έδρα της επιχείρησης, να δηλώνει το ΑΦΜ κτλ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο και είναι το ίδιο σαν να βρούμε κάποιον στο δρόμο και να αγοράσουμε ένα προϊόν. Τόσο απλό είναι.

    Για τις υπόλοιπες, η μόνη διασφάλιση που έχει 100% προστασία για τον καταναλωτή είναι η χρήση της πιστωτικής κάρτας. Για ποιο λόγο; Διότι, η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ελληνική νομοθεσία την έχει ενσωματώσει την οδηγία, λέει ότι σε δεύτερη φάση, εφόσον ο καταναλωτής δεν μείνει ικανοποιημένος για οποιοδήποτε λόγο μετά την αγορά, έρχεται σε επικοινωνία με την τράπεζά του να αμφισβητήσει τη συναλλαγή, επιστρέφονται τα λεφτά στο λογαριασμό του και μετά η τράπεζα με την επιχείρηση τα βρίσκουν, πού πήγε λάθος το πράγμα. Δηλαδή υπάρχει 100% κάλυψη με τη χρήση πιστωτικής κάρτας όλων των ηλεκτρονικών συναλλαγών» συμπλήρωσε καταλήγοντας.

    ONLINE ΑΓΟΡΕΣ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΤο Πορτρέτο του Ιούλιου
    Next Article Τι προκύπτει από τις Πανελλαδικές της προηγούμενης χρονιάς: Πόσες θέσεις έμειναν κενές στα ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ, δείτε πίνακες

    Σχετικές αναρτήσεις

    Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί: Τι ισχύει για όσους δεν πληρώθηκαν – Οδηγίες και διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ

    Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2026 9:47 ΠΜ

    Φορολογικές δηλώσεις: Έως 15 Ιουλίου η προθεσμία – Διορθώσετε τα λάθη χωρίς πρόστιμο

    Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2026 9:46 ΠΜ

    Υπουργείο Παιδείας: Από σήμερα εως τις 31 Ιουλίου οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

    Τρίτη, 30 Ιουνίου 2026 1:04 ΜΜ



    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΜΕΤΟΧΟΙ: ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2026 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.