Η Ομάδα Δράσεων Ενεργών Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας συνεχίζει τη δράση και τις παρεμβάσεις της για την προστασία και ανάδειξη της τοπικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας κατά τη συνεδρίαση της 30ής Ιουνίου 2025 συνολικά 84 υπογραφές πολιτών, υποστηρίζοντας το αίτημα για την:
«Ανάδειξη των αιωνόβιων πλατάνων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αλεξάνδρειας ως Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς».
Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με θετικό πρόσημο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνέχιση των απαραίτητων ενεργειών προς την τεκμηρίωση και την επίσημη αναγνώριση των συγκεκριμένων δέντρων.
Η στήριξη των πολιτών δίνει δύναμη στην προσπάθεια της ομάδας και επιβεβαιώνει την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός Δήμου που σέβεται και αναδεικνύει το φυσικό του πλούτο.
Ακολουθεί η εισήγηση του μέλους της ομάδας κ. Πουρλιώτη Μανώλη.
Κύριε Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε του Δημοτικού συμβουλίου, κ. Δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ( 5 Ιουνίου ) έγινε πρόταση εκ μέρους της «Ομάδας Δράσεων ενεργών Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας» προς τον Ο.Σ.Ε και ΓΑΙΑΟΣΕ για άδεια ανάδειξης και προστασίας των πλατάνων ιστορικής φύτευσης στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αλεξάνδρειας και την ένταξή τους ως «Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς» καθ’ ότι φυτεύτηκαν με τα εγκαίνια του Σταθμού το 1894!.
Τα πέντε πλατάνια είναι φυσικά τοπόσημα της πόλης, μέρος της συλλογικής μνήμης των κατοίκων και επισκεπτών και όλη η τοποθεσία αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς. Εξάλλου κοσμεί τον χώρο πινακίδα, που αναφέρει το τηλεγράφημα του Βασιλιά με τον Πρωθυπουργό Βενιζέλο και αφορά την παράδοση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1912. Η πινακίδα τοποθετήθηκε από το ιστορικό Εργαστήρι «Ο Ελληνότοπος».
Τα πλατάνια «είδαν» και «άκουσαν» για τον Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908 και τους Μακεδονομάχους να πηγαινοέρχονται στον σταθμό, (υπάρχουν δύο προτομές Μακεδονομάχων), για Βαλκανικού Πολέμους και να στρατοπεδεύει ο Βασιλιάς στο σταθμό, στο σπιτάκι δίπλα στο σημερινό καφέ, τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλα θλιβερά και χαρούμενα γεγονότα.
Ο Ο.Σ.Ε και ο ΓΑΙΑΟΣΕ μετά από επιστολή , που στάλθηκε από την «Ομάδα Δράσεων Ενεργών Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας» ανταποκρίθηκαν σε χρόνο «recor” και η απάντησή τους δια ζώσης ήταν θετική, ώστε να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις ευπρεπισμού του χώρου γύρω από τα πλατάνια, να τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες με ιστορικά και φυσιογνωμικά στοιχεία των δέντρων.
Σκοπός εκ μέρους της “Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας» είναι αποκλειστικά η ανάδειξη, η προβολή και προστασία των πλατάνων ως «Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς». Τέτοιες δράσεις ανάδειξης έχουν γίνει σε πολλά μέρη της χώρας μας και γι’ αυτό μπορούμε να αναφερθούμε σε άλλη χρονική στιγμή.
Γι’ όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω
ΖΗΤΑΜΕ
Με τη δική σας συνεργασία, συναίνεση και ευαισθησία της σημερινής διοίκησης ένα ψήφισμα ως νομική κατοχύρωση του θέματος. Αφού γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στον χώρο , με κάλεσμα σε εκδήλωση εκ μέρους του Δήμου Αλεξάνδρειας και της «Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας» προς τον Ο.Σ.Ε , ΓΑΙΑΟΣΕ και Υπουργείο Πολιτισμού να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, το οποίο θα συμβάλλει πολιτιστικά για τον τόπο μας και την τουριστική ανάπτυξη.
Έτσι όλοι μαζί χέρι- χέρι κοιτάμε το παρελθόν για να χαράξουμε και να αντικρίσουμε το μέλλον, ώστε από την Αλεξάνδρεια να περνάει ο προαστιακός μέχρι Φλώρινα τα επόμενα χρόνια και όχι πιθανός κατάργηση της γραμμής.
Ευχαριστώ.