Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Πέλλας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ζημιές στο σύνολο των καλλιεργειών.
Τους τελευταίους σχεδόν δύο μήνες οι βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας είναι συνεχείς και έντονες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συνοδευόταν από έντονες χαλαζοπτώσεις.
«Οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές στο σύνολο των καλλιεργειών», επισημαίνει η Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα», αναφέροντας ότι ηπαραγωγή κερασιών έχει καταστραφεί ολοσχερώς, σημαντική ζημιά έχει προκληθεί στα βερίκοκα, ενώ στα υπόλοιπα φρούτα (ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα, μήλα, ακτινίδια κλπ), υπάρχει σημαντική υποβάθμιση των καρπών από διάφορα παθογόνα, αφού είτε δε μπορούν να γίνουν οι προβλεπόμενες καλλιεργητικές φροντίδες, είτε όταν γίνονται δεν είναι αποτελεσματικές αφού ακολουθούν καταιγίδες.
Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στις αροτραίες καλλιέργειες, μιας και έχουν γίνει ήδη δυο επανασπορές στα βαμβάκια και στα καλαμπόκια, ενώ τα στάρια, είτε πλάγιασαν, είτε πλημμύρισαν και αυτά από τις τελευταίες έντονες βροχές που έπληξαν τον κάμπο των Γιαννιτσών.
Τι απαιτούν
Οι βιοπαλαιστές αγρότες της Πέλλας είναι σε απόγνωση αφού ήδη το κόστος έχει υπερπλασιαστεί, και επιπλέον όπως τονίζουν «οι περισσότερες ζημιές που προκλήθηκαν δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αφού με βάση τον κανονισμό, πλημμύρες από συγκράτηση βρόχινου νερού, ή υποβάθμιση καρπών από παθογόνα αίτια δεν περιλαμβάνονται στα προς αποζημίωση φαινόμενα».
Σημειώνουν σε το γεγονός ότι «ακόμα εκκρεμούν αποζημιώσεις από παλιότερες ζημιές, αλλά και η ενίσχυση των κερασιών παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ στις 14 του Φλεβάρη», ενώ επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες για την καταστροφή στους Δήμους, στην Αντιπεριφέρεια, αλλά και στην κυβέρνηση, αφού όπως λένε «δεν έγιναν έγκαιρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να υπάρχει προστασία των καλλιεργειών και των παραγόμενων προϊόντων».
Για αυτό απαιτούν:
- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδα λιγότερα.
- Άμεση υλοποίηση όλων των αντιπλημμυρικών έργων προστασίας.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ, στα μέσα και εφόδια, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ(ΟΤ)