Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Ο Νίκος Μπρουσκέλης θυμάται το 1986 και καλωσορίζει τον Χρήστο Νικολόπουλο στην πρώτη γραμμή του ΠΑΣΟΚ

    Τρίτη, 10 Μαρτίου 2026 3:42 ΜΜ

    Τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας στην Αθήνα

    Τρίτη, 10 Μαρτίου 2026 12:58 ΜΜ

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB Berlin 2026

    Τρίτη, 10 Μαρτίου 2026 12:45 ΜΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Ο Νίκος Μπρουσκέλης θυμάται το 1986 και καλωσορίζει τον Χρήστο Νικολόπουλο στην πρώτη γραμμή του ΠΑΣΟΚ
    • Τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας στην Αθήνα
    • Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB Berlin 2026
    • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εσπερίδα «Γυναίκα: Υγεία, Ασφάλεια και Δημοκρατία στην Εργασία»
    • Ο Μακρόν έγραψε για πολλαπλές επιθέσεις στην Κύπρο αλλά ο Λετυμπιώτης απαντά ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο»
    • Ερντογάν προς Ιράν: Οι παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου δεν μπορούν να δικαιολογηθούν
    • Το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο ανοίγει ξανά για το κοινό!
    • Ανοίγουν σήμερα οι αιτήσεις για τη νέα δράση κατάρτισης εργαζομένων της ΔΥΠΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Τετάρτη, 11 Μαρτίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΕΛΛΑΔΑ»Στεγαστικά: Νέα συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζιτών για την ελάφρυνση των δανειοληπτών

    Στεγαστικά: Νέα συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζιτών για την ελάφρυνση των δανειοληπτών

    ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 9:04 ΠΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις τραπεζικές διοικήσεις προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα, με βασικό μενού την εφαρμογή λύσεων για την ανακούφιση των δανειοληπτών που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ζήτησε από τις τράπεζες στην προ ημερών σύσκεψή τους να σχεδιάσουν προτάσεις για την ελάφρυνση όσων έχουν λάβει χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων κυμαινόμενου επιτοκίου.

    Στα στεγαστικά δάνεια για παράδειγμα, οι προς τα πάνω αναπροσαρμογές των δόσεων σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 40%.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ειδικά στη λιανική τραπεζική, όπου ένα σημαντικό ποσοστό των οφειλετών είναι μισθωτοί με διαθέσιμο εισόδημα πιεζόμενο λόγω ακρίβειας.

    Η τροποποίηση της δράσης
    Υπενθυμίζεται ότι έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για μία δράση επιδότησης που θα καλύπτει το 50% της επιβάρυνσης από την άνοδο των επιτοκίων για 12 μήνες, αποκλειστικά για ευάλωτα φυσικά πρόσωπα με στεγαστικό ή δάνειο μικρών επιχειρήσεων και υποθήκη την κύρια κατοικία τους.

    Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται τον ερχόμενο μήνα. Ωστόσο, έως σήμερα το σχετικό ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο και εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων που έχουν δεσμεύσει οι τράπεζες θα μείνει αδιάθετο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, υπάρχει η σκέψη τροποποίησης των κριτηρίων με στόχο τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αποκλεισμένοι σήμερα δανειολήπτες λόγω υψηλότερων εισοδημάτων και περιουσίας.

    Η χρηματοδότηση μίας τέτοιας επέκτασης θα μπορούσε να προέλθει από τα κεφάλαια που θα περισσέψουν λόγω της διαφαινόμενης πολύ χαμηλής συμμετοχής στο πρόγραμμα.

    Σημειώνεται ότι τα ισχύοντα όρια είναι ιδιαίτερα χαμηλά:

    Ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ
    Μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ)
    Συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό 21.000 ευρώ.
    Υπάρχει ανησυχία
    Στο ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων και της επίδρασης στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αναφέρθηκε ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

    Όπως είπε, «είναι εύλογο να υπάρχει ανησυχία. Η αύξηση των επιτοκίων είναι σημαντική και ραγδαία. Μπορεί το ύψος τους να μην έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα, αλλά μετά την πανδημία ο πληθωρισμός κινήθηκε πολύ πάνω από τις προβλέψεις και υποχρέωσε σε πολύ γρήγορη αύξηση των επιτοκίων για την τιθάσευσή του. Ίσως ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην κορυφή, αλλά από εδώ και πέρα αναμένονται μικρότερα βήματα».

    Σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, «για την ώρα, δεν βλέπουμε μαζικές αθετήσεις ρυθμισμένων δανείων. Εάν όμως τα επιτόκια συνεχίσουν την ανοδική τάση, μπορεί το πρόβλημα να ενταθεί, κυρίως για τα νοικοκυριά».

    Σημείωσε ωστόσο πως «σε αντίθεση με το παρελθόν υπάρχει τεχνογνωσία και εμπειρία. Και οι τράπεζες και το κράτος ξέρουν ότι πρέπει να επέμβουν νωρίς για να αποτραπεί η αύξηση των κόκκινων δανείων».

    Πρόσθεσε δε πως υπάρχουν σήμερα και οι servicers που παρακολουθούν συνεχώς τα χαρτοφυλάκια και παρεμβαίνουν έγκαιρα όταν δουν ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα.

    Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023, τόνισε, οι εταιρείες διαχείρισης στοχεύουν σε ρυθμίσεις δανείων άνω των 3 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι εταιρείες του κλάδου διαχειρίζονται σχετικά λίγα ενήμερα δάνεια, αλλά δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να βοηθήσουμε δανειολήπτες να αποφύγουν την υποτροπή, το redefault, δηλαδή κόκκινα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί να ξανακοκκινήσουν».

     

    ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ(ΟΤ)

    ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ -ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΠρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του νονού» με παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, λαμπάδες
    Next Article Κατώτατος μισθός: Στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Εργασίας

    Σχετικές αναρτήσεις

    Ανοίγουν σήμερα οι αιτήσεις για τη νέα δράση κατάρτισης εργαζομένων της ΔΥΠΑ

    Τρίτη, 10 Μαρτίου 2026 10:52 ΠΜ

    Έντονες πιέσεις στην αγορά ομολόγων στη «σκιά» του πολέμου: Στο 3,70% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

    Τρίτη, 10 Μαρτίου 2026 10:28 ΠΜ

    Πόρισμα ΟΠΕΚΕΠΕ στην ολομέλεια της Βουλής – Τι περιμένουμε;

    Τρίτη, 10 Μαρτίου 2026 10:27 ΠΜ




    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΜΕΤΟΧΟΙ: ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2026 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.