Συνάντηση ΕΔΟΑ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά για το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα λοιπά προβλήματα του κλάδου του ακτινιδίου
Συνάντηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου του ακτινιδίου είχαν (11.10.22) ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ) και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ κ. Χρήστος Κολιός και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ, μέλος της ΕΔΟΑ, κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους εκπροσώπους της ΕΔΟΑ στον ΥΠΑΑΤ, η καλλιέργεια, η εμπορία και η διακίνηση του ακτινίδιου είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος αμιγώς εξωστρεφής κλάδος που εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη σε παραγωγή χώρα παγκοσμίως στο ακτινίδιο, με έναν όγκο που φέτος θα αγγίξει τους 350.000 τόνους και σε βάθος πενταετίας θα ξεπεράσει τους 700.000 τόνους. Με δεδομένα ότι το σύνολο της παραγωγής εξάγεται και μια μέση τιμή πώλησης ανέρχεται σε 1.20 ευρώ ανά kg, ο τζίρος του κλάδου υπολογίζεται σε 420.000.000 ευρώ, ο οποίος αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη πενταετία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του κράτους και την οικονομία της χώρας, αλλά και την ανάγκη λήψης μέτρων για τον έλεγχο της κατακόρυφα και ανεξέλεγκτα αυξανόμενης ελληνικής παραγωγής. Κύριες χώρες εξαγωγής είναι η Ιταλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
α. το δραματικά αυξημένο κόστος ενέργειας που πλήττει παραγωγούς και τυποποιητές/διακινητές ακτινιδίου, με δεδομένο μάλιστα ότι πρόκειται για ένα φρούτο με εμπορική περίοδο έξι μηνών που πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο. Αυτή τη στιγμή με βάση το κόστος της ενέργειας οι επιχειρήσεις του κλάδου αδυνατούν να δώσουν προσφορές στους ξένους πελάτες αλλά και να αποθηκεύσουν το προϊόν, το πρόβλημα δε που θα δημιουργηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει μεγάλο μέρος της παραγωγής αδιάθετο (στα δέντρα).
β. το επίσης ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, που παρά τις μέχρι τώρα ενέργειες της Κυβέρνησης, συνεχίζει να απειλεί άμεσα τη φετινή συγκομιδή που μόλις ξεκίνησε
γ. η πρόωρη κοπή (με χαμηλά σάκχαρα) ακτινιδίων και η παράνομη διακίνηση στο εξωτερικό ατυποποίητων ακτινιδίων που έρχονται από τη μια σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και από την άλλη να καταστρέψει την εικόνα των ελληνικών ακτινιδίων στο εξωτερικό
δ. η εντατικοποίηση της διασφάλισης των προϋποθέσεων εισόδου του ελληνικού ακτινιδίου σε αγορές-στόχους τρίτων χωρών όπως το Βιετνάμ, το Μεξικό, η Κολομβία και η Ιαπωνία.
Να σημειωθεί ότι, πέραν των τυπικών προϋποθέσεων εισόδου που απαιτούν τη συνεργασία των επίσημων αρχών σε διμερές επίπεδο, οι Έλληνες εξαγωγείς ακτινιδίου αντιμετωπίζουν και γενικότερης φύσης προβλήματα στις συναλλαγές τους με τρίτες χώρες όπως πχ με την Αργεντινή, λόγω των υφιστάμενων περιορισμών στις εισαγωγές που έχουν επιβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής εξαιτίας μεγάλων προβλημάτων με τα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρες που έχουν ουσιαστικά από τον Ιούνιο «παγώσει» τις εισαγωγές.
ε. η εν εξελίξει ευρισκόμενη αναγνώριση της ΕΔΟΑ ως Εθνικής ΔΟ από το ΥΠΑΑΤ, για την οποία η ΕΔΟΑ θα επανέλθει με συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν, το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2022.
Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους της ΕΔΟΑ, τους ενημέρωσε για μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για κάποια από τα παραπάνω θέματα και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε όποια ενέργεια κριθεί αναγκαία για τη στήριξη του σημαντικού εξαγωγικού κλάδου του ακτινιδίου.
Η Διοίκηση της ΕΔΟΑ θα συνεχίσει τις συναντήσεις της με εκπροσώπους της Κυβέρνησης για την προώθηση των συμφερόντων των μελών της και του κλάδου γενικότερα, ιδίως δε στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, έχει μάλιστα ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα.
#pgnews #ΑΓΡΟΤΙΚΑ