«Οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και δυο εβδομάδες με την πληρότητα για τα Χριστούγεννα να βρίσκεται, στο 90%». Με τα λόγια αυτά περιγράφει στη Voria ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νόμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης την εικόνα των μέχρι στιγμής κρατήσεων στις επιχειρήσεις εστίασης της πόλης, υπογραμμίζοντας πως όσοι θέλουν να βγουν ανήμερα και παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά και της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν τραπέζι «αν δεν θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεων».
Οι κρατήσεις αφορούν τόσο μεγάλες παρέες, όσο και μικρότερες αλλά και οικογένειες. Έντονη είναι η κινητικότητα και για την Πρωτοχρονιά με τις κρατήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη δημιουργώντας προσδοκίες στους επαγγελματίες πως η δυναμική των γιορτών θα δώσει την απαραίτητη ανάσα στις επιχειρήσεις, οι οποίες τον Νοέμβριο βρέθηκαν αντιμέτωπες με το μούδιασμα των Θεσσαλονικέων, που το αποδίδουν εν πολλοίς στην ακρίβεια που οδηγεί τα νοικοκυριά σε περικοπές.
Η καλή περίοδος για την εστίαση θεωρείται πως ξεκινά περίπου από τις 15 Δεκεμβρίου και φτάνει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Στο εν λόγω διάστημα, οι επαγγελματίες ελπίζουν να κερδίσουν και το στοίχημα της κατανάλωσης. Και αυτό γιατί οι πελάτες έχουν γίνει περισσότερο συντηρητικοί στις παραγγελίες τους, ενώ μετά τον κορωνοϊό έχουν περιορίσει σταδιακά τα ορεκτικά.
Ερωτηματικό η κατανάλωση
Αυτό που αποτελεί «άγνωστο Χ» για τους ανθρώπους του κλάδου είναι ποια θα είναι τελικά η κατανάλωση που θα κάνουν όσοι αποφασίσουν τις ημέρες των εορτών να τιμήσουν τα εστιατόρια και τα μπαρ της πόλης. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου είναι κρίσιμο για την πορεία των επιχειρήσεων εάν τις «συνήθειες» που έχουν υιοθετήσει οι Θεσσαλονικείς μέσα στο περιβάλλον ακρίβειας, θα τις διατηρήσουν και την περίοδο των γιορτών.
Τζίροι αντίστοιχοι με το 2019
Κάνοντας μια αποτίμηση πάντως της χρονιάς που σε λίγο μας αποχαιρετά, ο κ. Επιτροπίδης υπογραμμίζει πως οι τζίροι του 2023 κινήθηκαν αντίστοιχα με αυτούς του 2019, ωστόσο τα συσσωρευμένα χρέη από την περίοδο της πανδημίας δεν έδωσαν τη δυνατότητα να αποτυπωθεί η καλή εικόνα στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο ζήτημα για την εστίαση τον τελευταίο περίπου χρόνο αποτελεί το υψηλό κόστος των πρώτων υλών. Το ανοδικό ράλι των τιμών σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα τυροκομικά έχει εκτοξεύσει το κόστος κατά περίπου 20%. Εάν σε αυτό προστεθεί και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, όπως επίσης και το μισθολογικό, υπολογίζεται πως σε σχέση με πέρσι, το λειτουργικό κόστος τους, έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά πάνω από 40%.