Μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο, όπως ήταν ο σχεδιασμός μέχρι και το 2013, ζητούν τέσσερις δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ το αίτημα στηρίζουν και τουλάχιστον δύο κυβερνητικοί βουλευτές, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις τους σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Δέλτα.

Λ. Κυρίζογλου: Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο ο κεντρικός δήμος
«Δεν συνηθίζω για το ίδιο θέμα να έχω διαφορετική άποψη σε διαφορετικό χρόνο» είπε ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, διερωτώμενος «πώς γίνεται πολιτικοί της κεντρικής σκηνής και τοπικοί φορείς να λεν “ναι στη μετεγκατάσταση” και μετά από μερικά χρόνια “όχι”».

Υπενθύμισε ότι για την μετεγκατάσταση δημιουργήθηκε επιτροπή φορέων (με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ) και έγινε μελέτη που κατέληξε στην επιλογή της Σίνδου. «Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά όλο το πολεοδομικό συγκρότημα» σχολίασε, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα όλες οι οχλούσας δραστηριότητες τοποθετούνται δυτικά κι ότι είναι ανάγκη να υπάρχει δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη. Είπε ότι δεν πείστηκα ότι το εγχείρημα της ανάπλασης θα αποδώσει, καθώς στον υφιστάμενο χώρο επιδιώκεται να στριμωχτούν και το εκθεσιακό κέντρο, και το ξενοδοχείο, και 2.000 αυτοκίνητα να συρρέουν. Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν μελέτες για τη μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο, λέγοντας ότι ούτε για την παραμονή στο κέντρο υπάρχουν οριστικές μελέτες και τεύχη δημοπράτησης. «Δεν είμαστε σε μνημόνιο, υπάρχουν ή μπορούν να βρεθούν πόροι για να γίνει πραγματικότητα αυτό που οραματιζόμασταν για τη δυτική Θεσσαλονίκη» τόνισε.
Γ. Μπισμπινά: Πολιτισμός στο κέντρο, εκθέσεις στη Σίνδο
Η δήμαρχος Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά υπενθύμισε ότι η επιλογή της Σίνδου ήταν πρόταση δύο πρωθυπουργών και ήταν ενταγμένη σε εθνικό σχεδιασμό. Όπως είπε, αφενός η ΔΕΘ ασφυκτιά στον μικρό χώρο του εκθεσιακού, η πόλη έχει ανάγκη από έναν πνεύμονα πρασίνου και η δυτική Θεσσαλονίκη νιώθει «η πίσω αυλή της πόλης». Αναφορικά με το σημερινό σχέδιο, που ανέτρεψε το προηγούμενο για τη Σίνδο, εκτίμησε ότι «βαλτώνει, γιατί έχει αποδειχθεί ανεφάρμοστο στην πράξη, προβληματικό στη χρηματοδότηση του, συμβιβαστικό ως προς το όραμα του».

Η κ. Μπισμπινά αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της περιοχής (σύνδεση με ΠΑΘΕ και σιδηρόδρομο, εγγύτητα στη βιομηχανική περιοχή, μεγάλη δημόσια έκταση σε κομβικό σημείο). Τόνισε ότι η μετεγκατάσταση «δεν είναι τεχνική ή πολιτική επιλογή, είναι βαθιά πολιτική πράξη» κι ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο μια έκθεση, ή το κέντρο «απέναντι» στη Σίνδο αλλά το πού θα αναπτυχθεί η πόλη. Η δήμαρχος επεσήμανε ότι η πόλη έχει μια ευκαιρία για επανεφεύρεση του δημόσιου χώρου στο κέντρο και αναπτυξιακή ώθηση στα δυτικά, με τη δημιουργία δύο εκθεσιακών πόλων. Στη Σίνδο να δημιουργηθεί ένα πολυλειτουργικό εκθεσιακό κάμπους και στην υφιστάμενη θέση ένας πολυλειτουργικός χώρος πολιτισμού και συνεδρίων, με διατήρηση κάποιων ιστορικών περιπτέρων και πάρκο στην υπόλοιπη έκταση. «Το κέντρο θα κερδίσει, θα αποσυμφορηθεί, η πόλη θα αναπνεύσει, θα γίνει πιο ανθρώπινη ιστορικά» είπε, χαρακτηρίζοντας την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ ως στρατηγικό πυλών ενός αναπτυξιακού μοντέλου που συνδέει τις εκθέσεις με την παραγωγή και την βιομηχανία, ανοίγει το δρόμο για πολυκεντρική ανάπτυξη και διορθώνει χωρικές και αναπτυξιακές ανισότητες. «Να μην συμβιβαζόμαστε με μπαλώματα, για την έκθεση και για τη πόλη. Δεν μπορούμε να στριμώξουμε την ανάπτυξη της ΔΕΘ στο κέντρο. Δεν είναι θέμα γεωγραφίας, είναι θέμα οράματος» είπε.
Οι βουλευτές της ΝΔ
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκαναν παρεμβάσεις οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θόδωρος Καραόγλου και Φανής Παπάς. Και οι δύο αναγνώρισαν ότι την έλλειψη ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης. «Προφανώς δεν είμαι δογματικος, είμαι ανοικτός να ακούσω τη διαφορετική άποψη. Αν μπορούσε να γίνει μερική ανάπλαση και να υπάρχει δυνατότητα ενός εκθεσιακού κέντρου εδώ για τις μεγάλες εκθέσεις. όπως Agrotica και Zootechnia, να το δούμε αυτό το ζήτημα» είπε, ενώ δήλωσε προβληματισμένος με τον προϋπολογισμού του σχεδίου ανάπλασης που από 124 εκατ. ευρώ έφτασε τα 370 εκατ. ευρω, «λες και είναι στραγάλια». Από την πλευρά του ο κ. Παππάς επικαλέστηκε την εμπειρία που είχε από τη συμμετοχή σε εκθέσεις ως επιχειρηματίας και ως αιρετός, με την Περιφέρεια, και σχολίασε ότι οι εκθέτες χρειάζονται χώρο και στοχευμένο κοινό για συναντήσεις Β2Β, « δεν ενδιαφέρονται για τον απόλυτο αριθμό των επισκεπτών».
Όπως είπε, οι εμπορικοί επισκέπτες θα επισκεφτούν ένα εκθεσιακό κέντρο εκτός πόλης, γιατί τους ενδιαφέρει η ίδια η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι εκθέσεις του εξωτερικού δεν γίνονται απαραίτητο στο κέντρο. Τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της μετατροπής του υφιστάμενου χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο, ενδεχομένως με τη διατήρηση των συνεδριακών δραστηριοτήτων και οι εκθέσεις να μεταφερθούν στη Σίνδο- «αν θελουμε να αναπτύξουμε την Έκθεση» είπε. Σχολίασε ότι ήδη σε μεγάλο βαθμό η Αθήνα έχει πάρει μεγάλο μερίδιο της εκθεσιακής πίτας και ότι τα τελευταία χρόνια η Έκθεση δεν έχει εκθεσιακό χαρακτήρα αλλά πιο πολιτικό και συναυλιακό, «αλλά ο ρόλος και ο χαρακτήρας της έκθεσης είναι διαφορετικός».
Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής του Κινήματος Δημοκρατίας Μιχάλης Χουρδάκης υποστήριξε ότι «η έκθεση πρέπει να είναι μία και να είναι εδώ» (εννοώντας τη Σίνδο) και στην υφιστάμενη θέση να παραμείνουν τρία κτίρια με ιστορική σημασία. Τόνισε δε ότι η Θεσσαλονίκη έχει το θλιβερό προνόμιο να μετρά 1.000 πρόωρους θανάτους ετησίως, που σχετίζονται με τις υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων- «είναι τρεις θάνατοι την ημέρα, ένας κάθε οκτώ ώρες» όπως επεσήμανε- και τόνισε την ανάγκη για ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο.
Σ. Δανιηλίδης: Να σταματήσουμε τις εκπτώσεις
Πιο ριζοσπαστική τοποθέτηση έκανε ο δήμαρχος Νέαπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, λέγοντας ότι οι εναλλακτικές που συζητώνται είναι «τυράκια». Τάχθηκε υπέρ της ολοκληρωμένης πρότασης για κατασκευή ενός μεγάλου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, χωρίς διατήρηση μικρών εκθέσεων στο κέντρο και επεσήμανε ότι πρέπει «να σταματήσουμε τις εκπτώσεις, γιατί εύκολα ξηλώνεται το πουλόβερ». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης είχε τη συναίνεση διαδοχικών πρωθυπουργών και σχολίασε ότι «ακόμα και να μη ήθελε το εκθεσιακό η Σίνδος έπρεπε να την πείσουμε, για το καλό του κέντρου της Θεσσαλονίκης». Μάλιστα επανέφερε τον στόχο διεκδίκησης για δεύτερη φορά μιας παγκόσμιας έκθεσης EXPΟ (σ.σ. η πρόταση για μετεγκατάσταση προέκυψε όταν η Θεσσαλονίκη διεκδίκησε την EXPO2008) υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεκδίκησε η Ελλάδα το 1996 και κέρδισε με τη δεύτερη προσπάθεια το 2004.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος τόνισε την ανάγκη για μια γενναία πολιτική και τεχνοκρατική απόφαση τεχνοκρατική, προτείνοντας η ΔΕΘ να κρατήσει στο κέντρο τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις, σε έναν χώρο που θα μετατραπεί σε πάρκο, και στη Σίνδο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο εκθεσιακό κέντρο.
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» αναφέρθηκε στην προσπάθεια συλλογής υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ότι οι παρατάξεις που το ζήτησαν εκπροσωπούν το 25% των δημοτών, και αν συνυπολογιστεί η προεκλογική θέση του δημάρχου Στ. Αγγελούδη, η πρόταση για το μητροπολιτικό πάρκο εκφράζει το 50% των δημοτών Θεσσαλονίκης.
Γ. Μαγκριώτης: Μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρω
Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρώην υπουργός και εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τη ΔΕΘ Γιάννης Σαγκριώτης έκανε μια ιστορική αναδρομή από το ρυθμιστικό σχέδιο του 1985 που προέβλεπε μεταφορά της έκθεσης στο κέντρο, τη μελέτη σκοπιμότητας του 1999 που κατέληγε στην επιλογή της Σίνδου και το πώς φτάσαμε σε αλλαγή πλεύσης, με μια προκαταρκτική μελέτη που συντάχθηκε μέσα σε τρεις μήνες. Ο ίδιος προέβλεψε ότι αν το σχέδιο της ανάπλασης βγει σε ανταγωνιστικό διάλογο ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. Ευρώ και «επειδή ο ιδιώτης δεν θα τα βγάλει από τα κέρδη, θα τα πληρώσουμε όλοι από τη φορολογία». Έκανε λόγο για ένα έργο real estate για το οποίο «ούτε λεφτά υπάρχουν, ούτε μελέτες πέρα από την προκαταρκτική, που τους επτρέπει να δημοπρατήσουν». Εκτίμησε δε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής πολιτών κατά του σχεδίου ανάπλασης, για το οποίο «και ο πρωθυπουργός δεν είναι ιδιαίτερα φανατικός» και εκτίμησε ότι δημιουργείται μια δυναμική ανατροπής. Όπως είπε, η Σίνδος είναι η βέλτιστη επιλογή, γιατί εκτός των άλλων, από τότε που αποφασίστηκε μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει οι οδικές συνδέσεις (ΠΑΘΕ, κόμβοι κλπ) και όταν ολοκληρωθεί το flyover και ο προαστιακός σιδηρόδρομος η πρόσβαση θα είναι πολύ εύκολη.