OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    5η Κινητικότητα του ΕΠΑ.Λ. Αλεξάνδρειας στη ΣΟΦΙΑ της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 6:37 ΜΜ

    Δράση ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και δωρεάν εξέταση Τεστ – Παπ πραγματοποιήθηκε στο Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας

    Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 5:44 ΜΜ

    Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου

    Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 5:34 ΜΜ
    Facebook Twitter Instagram
    ΡΟΗ
    • 5η Κινητικότητα του ΕΠΑ.Λ. Αλεξάνδρειας στη ΣΟΦΙΑ της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
    • Δράση ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και δωρεάν εξέταση Τεστ – Παπ πραγματοποιήθηκε στο Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας
    • Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου
    • Φρόσω Kαρασαρλίδου: Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να ευνοηθούν οι τράπεζες
    • Νάουσα: Ξεκινούν οι αιτήσεις για ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος
    • Rapid Tests: Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας
    • Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ ΟΠΕΚΑ έως τις 3 Φεβρουαρίου
    • Ηλεκτρονική ασπίδα στον παγετό – Εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ θα προειδοποιεί τον παραγωγό
    Facebook Twitter Instagram
    Τρίτη, 31 Ιανουαρίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Αρχική»ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ»ΔΙΕΘΝΗ»Τι ξέρουμε έως τώρα για τη νέα άκρως μεταδοτική υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που εξαπλώνεται γρήγορα

    Τι ξέρουμε έως τώρα για τη νέα άκρως μεταδοτική υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που εξαπλώνεται γρήγορα

    ΔΙΕΘΝΗ Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023 9:25 ΠΜBy Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Κοινοποίηση
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες και τείνει να γίνει κυρίαρχη, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα.

    Η επιδημιολόγος δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. Το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.

    “Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν”, ανέφερε η ίδια και επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ μια αξιολόγηση κινδύνου για την ΧΒΒ.1.5.

    Σήμερα εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40,5%) από κορονοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19.

    Αν και πιο μεταδοτική, είναι προς το παρόν πάντως ασαφές κατά πόσο η ΧΒΒ.1.5 είναι και πιο επικίνδυνη από άποψη συμπτωμάτων και σοβαρότητας νόσησης. Μέχρι στιγμής, κατά την Κερκχόβε, “δεν έχουμε ενδείξεις ότι η σοβαρότητα έχει αλλάξει με τη ΧΒΒ.1.5”. Όμως ο ΠΟΥ θεωρεί σημαντικό να παρακολουθεί την εξάπλωση της, καθώς κατά τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια αύξηση κατά 15% στους θανάτους από Covid-19 διεθνώς. Μάλιστα, κατά την Κερκχόβε, “γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις στην δημοσιοποίηση των στοιχείων”.

    Πάντως αν και η ΧΒΒ.1.5 κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς, δεν είναι κυρίαρχη στην Κίνα, όπου οι περισσότερες μολύνσεις μέχρι στιγμής προέρχονται από την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον, η οποία πλέον “ενοχοποιείται” μόλις για το 3,7% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

    Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα συμπτώματα της ΧΒΒ.1.5 είναι περίπου παρόμοια με εκείνα των προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον, αν και αυτό χρήζει επιβεβαίωσης από τους επιστήμονες. Φαίνεται πάντως πως οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΒΒ.1.5 έχουν συμπτώματα τύπου κρυολογήματος.

    Η ΧΒΒ1.5. είναι παρακλάδι της ΧΒΒ που εμφανίστηκε το 2022. Η ΧΒΒ.1.5 διαθέτει τη μετάλλαξη F486Ρ που τη διευκολύνει να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να διαφεύγει από την ανοσία, άρα να εξαπλώνεται ταχύτερα.

    Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό – αν και όχι βέβαιο – ότι η ΧΒΒ.1.5 θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα Covid-19 έως το τέλος Ιανουαρίου. Όμως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, όπως δήλωσε στο BBC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΧΒΒ.1.5 μπορεί να διασπάσει μαζικά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της βαριάς νόσου Covid-19.

    Ο καθηγητής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η XBB.1.5 είναι πιο επικίνδυνη, σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αυξάνοντας την πιθανότητα να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο ή στον θάνατο. “Συνιστά ειρωνεία”, επεσήμανε “ότι όλοι εστιάζουν στις πιθανές παραλλαγές που μπορεί να αναδυθούν στην Κίνα, ενώ η ΧΒΒ.1.5 ήρθε από τις ΗΠΑ”.

    Ο καθηγητής Ντέηβιντ Χέιμαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτίμησε ότι, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα που πρέπει να μάθουμε για τη ΧΒΒ.1.5, είναι απίθανο αυτή να προκαλέσει μείζονα προβλήματα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων και ατόμων με φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης από κορονοϊό.

    Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία του για το νέο υποστέλεχος της Όμικρον που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ

    Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εξέφρασε την ανησυχία του για ένα νέο υποστέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που συνδέεται με αύξηση των νοσηλειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

    Την ώρα που η διεθνήςκοινότητα ανησυχεί για την έξαρση της covid-19 στην Κίνα, λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ιδιαίτερα μεταδοτικό υποστέλεχος της Όμικρον XBB.1.5, το οποίο ευθύνεται για το 40% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία για την προηγούμενη εβδομάδα.

    “Ελπίζουμε ότι θα έχει περάσει ο χειμώνας προτού το στέλεχος αυτό εξαπλωθεί ανάμεσά μας”, έγραψε ο Λάουτερμπαχ στο Twitter αργά χθες Τετάρτη. “Παρακολουθούμε αν και σε ποιο βαθμό το XBB.1.5 έχει εμφανιστεί στη Γερμανία”, πρόσθεσε.

    Επτά από τις δέκα αμερικανικές πολιτείες που είναι αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων της covid και των νοσηλειών βρίσκονται στα βορειοανατολικά, όπου είναι αυξημένος ο αριθμός των μολύνσεων από το XBB, σύμφωνα με τον Μάικλ Όστερχολμ λοιμωξιολόγο στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    #pgnews #ΥΓΕΙΑ #ΔΙΕΘΝΗ

    ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΥΠΟΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
    Κοινοποίηση Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Προηγούμενο άρθρο Τί προβλέπει ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αλεξάνδρειας για το 2023
    Επόμενο άρθρο Πωλούνται Αγροτεμάχιο και Οικόπεδο

    Σχετικές αναρτήσεις

    Δράση ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και δωρεάν εξέταση Τεστ – Παπ πραγματοποιήθηκε στο Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας

    Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 5:44 ΜΜ

    Το Νοσοκομείο Νάουσας άνοιξε τον δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση των νοσοκομείων της 3ης ΥΠΕ

    Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 4:52 ΜΜ

    Ο Μεγαλέξανδρος στο Κουβέιτ

    Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 10:31 ΠΜ



    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2023 opolitis.gr

    Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για να αναζητήσετε .πατήστε Esc να ακυρώσω