Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της «Κεντρικής Πορείας» στη Θεσσαλονίκη

    Παρασκευή, 15 Μαΐου 2026 3:00 ΜΜ

    Δράση Ενημέρωσης για την συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων από τον Δήμο Βέροιας στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

    Παρασκευή, 15 Μαΐου 2026 1:50 ΜΜ

    Ακρίβεια: Η ενέργεια «ροκανίζει» ξανά το εισόδημα των νοικοκυριών

    Παρασκευή, 15 Μαΐου 2026 1:09 ΜΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της «Κεντρικής Πορείας» στη Θεσσαλονίκη
    • Δράση Ενημέρωσης για την συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων από τον Δήμο Βέροιας στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας
    • Ακρίβεια: Η ενέργεια «ροκανίζει» ξανά το εισόδημα των νοικοκυριών
    • Γεωργιάδης: 10.000 ευρώ και όχι 1.000 ευρώ το ενοίκιο που εισπράττει από το Κτηματολόγιο η οικογένεια Ανδρουλάκη
    • Άνοδος στις βάσεις των Προτύπων Σχολείων, έως και 17 μονάδες πάνω σε σχέση με πέρυσι
    • Στον Άρειο Πάγο η Καρυστιανού: «Ήρθα να ζητήσω αναβάθμιση κατηγορίας για τον Καραμανλή»
    • Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα +1,38% με «καύσιμο» από Τράπεζες, Βιοχάλκο
    • Πρωτογενές πλεόνασμα 5,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, υπερδιπλάσιο από τον στόχο
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Σάββατο, 16 Μαΐου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΚΟΣΜΟΣ»Το 50% της παραγωγής πετρελαίου των αραβικών χωρών μπορεί να αποκατασταθεί σε δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του Ορμούζ

    Το 50% της παραγωγής πετρελαίου των αραβικών χωρών μπορεί να αποκατασταθεί σε δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του Ορμούζ

    ΚΟΣΜΟΣ Τρίτη, 14 Απριλίου 2026 12:59 ΜΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι το μισό της παραγωγής μπορεί να αποκατασταθεί σε δύο εβδομάδες και να φτάσει το 80% σε ένα μήνα – Καθοριστικός παράγοντας η ασφαλής διέλευση δεξαμενόπλοιων

    Οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου του Αραβικού Κόλπου μπορούν να επαναφέρουν περίπου το μισό της παραγωγής που έχει διακοπεί λόγω πολέμου μέσα σε δύο εβδομάδες από την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

    Η αποκατάσταση της διέλευσης πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου στις χώρες του Αραβικού Κόλπου, καθώς η κρίσιμη θαλάσσια αρτηρία έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο και τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), περίπου το 50% των πετρελαϊκών πεδίων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους μπορεί να επανέλθει στα προπολεμικά επίπεδα παραγωγής μέσα σε δύο εβδομάδες από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η ομαλή ναυσιπλοΐα.

    Η IEA εκτιμά ότι η παραγωγή θα μπορούσε να φθάσει το 80% των προηγούμενων επιπέδων μέσα στον επόμενο μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενεργειακές εταιρείες θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν εργαζόμενους και εργολάβους, ενώ θα έχει αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων. Το υπόλοιπο 20% της παραγωγής θεωρείται πιο δύσκολο να επανεκκινήσει, λόγω τεχνικών περιορισμών, όπως η μείωση της πίεσης στα κοιτάσματα και άλλες επιχειρησιακές δυσκολίες.

    Καθοριστικό ρόλο για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής παίζει η ασφαλής και συνεχής διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς διαδρόμους παγκοσμίως, η λειτουργία του οποίου έχει καταστεί πιο περίπλοκη μετά την επιβολή αμερικανικού αποκλεισμού στα ιρανικά λιμάνια τη Δευτέρα. Το Ιράν είχε ουσιαστικά περιορίσει τη ναυσιπλοΐα στον συγκεκριμένο θαλάσσιο δίαυλο με την έναρξη της σύγκρουσης, γεγονός που ανάγκασε αρκετές χώρες να μειώσουν την παραγωγή τους, καθώς οι δεξαμενές αποθήκευσης γέμιζαν γρήγορα.

    Ορισμένες χώρες επέλεξαν να περιορίσουν προληπτικά την παραγωγή τους, επιδιώκοντας ταχύτερη επανεκκίνηση των πεδίων μετά τη λήξη της σύγκρουσης. Σύμφωνα με την έκθεση της IEA, η πρώτη φάση επαναφοράς της παραγωγής απαιτεί την απομάκρυνση δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο, ώστε πλοία που βρίσκονται ήδη στην περιοχή χωρίς φορτίο να μπορέσουν να φορτώσουν και να αποσυμφορήσουν τα αποθέματα.

    «Αρχικά, τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο θα πρέπει να εξέλθουν από τον Κόλπο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. «Στη συνέχεια, πλοία που βρίσκονται ήδη στην περιοχή χωρίς φορτίο θα μπορέσουν να φορτώσουν και να μειώσουν τα αποθέματα. Δεν είναι δυνατόν να επανεκκινήσει η εξόρυξη ή η διύλιση χωρίς ένα προβλέψιμο πρόγραμμα φόρτωσης και επαρκή διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης στα λιμάνια».

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, περισσότερο από 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από βασικές χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται να παραμείνουν εκτός παραγωγής τον Απρίλιο. Η IEA ανέφερε ότι περίπου 8,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως είχαν ήδη διακοπεί τον Μάρτιο για τα κράτη του Κόλπου που συμμετέχουν στη συμμαχία ΟΠΕΚ+.

    ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΕυχαριστήριο του Νίκου Μπρουσκέλη για την εκλογή του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ
    Next Article Φορολογικές δηλώσεις 2026: Τέλος χρόνου για 1,5 εκατ. – Τι να προσέξετε πριν την οριστική υποβολή

    Σχετικές αναρτήσεις

    Ακρίβεια: Η ενέργεια «ροκανίζει» ξανά το εισόδημα των νοικοκυριών

    Παρασκευή, 15 Μαΐου 2026 1:09 ΜΜ

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα +1,38% με «καύσιμο» από Τράπεζες, Βιοχάλκο

    Παρασκευή, 15 Μαΐου 2026 11:03 ΠΜ

    Πρωτογενές πλεόνασμα 5,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, υπερδιπλάσιο από τον στόχο

    Παρασκευή, 15 Μαΐου 2026 10:59 ΠΜ




    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΜΕΤΟΧΟΙ: ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2026 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.