Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Η Λίνα Τουπεκτσή στο Φόρουμ ¨Μια Υγεία¨

    Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2025 9:34 ΠΜ

    Παύλος Παπαδόπουλος: O μαθητής από την Αλεξάνδρεια, που διακρίνεται στα Μαθηματικά και ονειρεύεται να γίνει αστροφυσικός!

    Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2025 8:59 ΠΜ

    Διακοπή νερού σήμερα στο Π. Σκυλίτσι

    Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2025 8:30 ΠΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Η Λίνα Τουπεκτσή στο Φόρουμ ¨Μια Υγεία¨
    • Παύλος Παπαδόπουλος: O μαθητής από την Αλεξάνδρεια, που διακρίνεται στα Μαθηματικά και ονειρεύεται να γίνει αστροφυσικός!
    • Διακοπή νερού σήμερα στο Π. Σκυλίτσι
    • Ξεκίνησε ο νέος Πολεοδομικός σχεδιασμός της Αλεξάνδρειας για την επόμενη 15ετία – Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
    • Οντισιόν για το θεατρικό έργο “Ματίας ο Πρώτος” της Άλκης Ζέη, του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
    • Ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση σήμερα Τετάρτη 4 Ιουνίου, για το σχεδιασμό του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Αλεξάνδρειας
    • Αθ. Τσιάπλας: Τριάντα Χρόνια Τοπικής Ιστορίας – Από τον Δικομματισμό στη Στασιμότητα
    • Ανακαινίζονται 4 σχολεία της Αλεξάνδρειας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Μ. Γιαννάκου»
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Πέμπτη, 5 Ιουνίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΕΛΛΑΔΑ»Tο 78% των αρχαιολογικών τόπων είναι σε περιοχή χωρίς μόνιμο μέσο συγκοινωνίας

    Tο 78% των αρχαιολογικών τόπων είναι σε περιοχή χωρίς μόνιμο μέσο συγκοινωνίας

    ΕΛΛΑΔΑ Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024 7:08 ΜΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Χωρίς ιστοσελίδα το 79% των μουσείων στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του ΟΔΑΠ

    Η Σπιναλόγκα, το μικρό νησάκι στη βόρεια είσοδο του κόλπου της Ελούντας στο νομό Λασιθίου Κρήτης, αύξησε κατά 35% την επισκεψιμότητά του μετά το επιτυχημένο τηλεοπτικό σίριαλ στο οποίο «πρωταγωνίστησε», ενώ πριν την προβολή της σειράς, ο τουρισμός ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αντίστοιχα, 200 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία της ελληνικής περιφέρειας έχουν χαμηλή επισκεψιμότητα, που σημαίνει ότι υποδέχονται από …κανέναν έως το πολύ 6.000 επισκέπτες το χρόνο.

    Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) διεξήγαγε μελέτη για να εντοπίσει τους λόγους στους οποίους οφείλεται το γεγονός, αλλά και για να προτείνει τους τρόπους βελτίωσης της κατάστασης. Τη μελέτη αυτή παρουσίασε για λογαριασμό του ΟΔΑΠ η Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης Μαρία Φασουλά, στο συνέδριο με τίτλο, «Experience. Culture. Everywhere. – Connecting the Dots», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 39ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO.

    «Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι τόποι αυτοί δεν είναι ορατοί, δεν τους ξέρει σχεδόν κανείς», τόνισε η κ. Φασουλά και αναφέρθηκε στα στοιχεία της έρευνας που το αποδεικνύουν. «Υπάρχει αυξημένη εποχικότητα, ειδικά για στους τόπους της νησιωτικής περιφέρειας που το χειμώνα δεν έχουν πλοίο και εκεί όπου η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα εξαρτάται από την εποχικότητα της τουριστικής κίνησης», σημείωσε. Πρόσθεσε επίσης πως το 78% των αρχαιολογικών τόπων και το 35% των μουσείων, βρίσκονται σε περιοχές χωρίς σταθερό δημόσιο μέσο συγκοινωνίας, ενώ αναφέρθηκε στο 40% αρχαιολογικών τόπων και μουσείων που βρίσκονται σε περιοχή με μνημείο παγκόσμιου φήμης και προβολής. «Για παράδειγμα όποιος έρθει στη Θεσσαλονίκη, θα πάει να δει την Αψίδα του Γαλερίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το πολύ – πολύ να πάει και στη Βεργίνα. Στους υπόλοιπους προορισμούς δεν θα πάει, γιατί δεν έχει χρόνο», εκτίμησε.

    Η έρευνα όμως αναδεικνύει και σημαντικούς εσωτερικούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται αυτή η εικόνα. Βασικότερος είναι οι ελλείψεις προσωπικού, αφού το 17% των τόπων λειτουργεί μόνο τη θερινή περίοδο, το 19% λειτουργεί με εποχικό προσωπικό και ένα 70,34% λειτουργεί με ένα συνδυασμό μόνιμου και εποχικού προσωπικού. «Υπάρχει επίσης μια μεγάλη έλλειψη εξωστρέφειας, δηλαδή το 70% των αρχαιολογικών χώρων και το 54% των μουσείων δεν δέχεται καθόλου οργανωμένες επισκέψεις από τουριστικά γραφεία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εντύπωση έκανε το στοιχείο της ψηφιακής ένδειας, αφού σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 21% των μουσείων και το 17% των αρχαιολογικών χώρων διαθέτουν σελίδα στο διαδίκτυο ή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο έως τον Απρίλιο και στην οποία συμμετείχαν κυρίως υπεύθυνοι μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και ελήφθη δείγμα από 190 άτομα. Τα στοιχεία της συζητήθηκαν σε πάνελ που ακολούθησε της παρουσίασης, για τη σημασία ανάπτυξης του Marketing Πολιτιστικού Τουρισμού.

    Αναμενόμενα βρήκε τα ευρήματα της έρευνας ο Dr Derek Bryce, Senior Lecturer Marketing στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde της Γλασκώβης, λέγοντας ότι δεν τον εξέπληξαν και κάτι αντίστοιχο σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό συμβαίνει σε όλους τους προορισμούς ανά τον κόσμο, ωστόσο συμφώνησε ότι το ενδιαφέρον των τουριστών για τον πολιτισμό εξαρτάται και από το βαθμό που τους βολεύει να επισκεφτούν έναν προορισμό και αν αυτός βρίσκεται δίπλα σε άλλα πράγματα που θέλουν να κάνουν.

    Στο σημείο της έρευνας που αναφέρει ότι οι Έλληνες δεν είναι «fan» τον μουσείων, ενώ οι ξένοι ενδιαφέρονται πολύ για το πολιτιστικό σκέλος στην Ελλάδα, στάθηκε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος. «Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε εσωτερικά στο να αντιληφθούμε ποια είναι η σημασία του πολιτισμού και η σχέση του με την ανάπτυξη ενός προορισμού», είπε χαρακτηριστικά.

    Στο πάνελ συμμετείχε και ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού για να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το βαρύ πολιτιστικό υπόβαθρο του νησιού, δεδομένου ότι δέχεται τα τελευταία χρόνια -όπως είπε- μεγάλο τουριστικό κύμα από την απέναντι μικρασιατική ακτή και μάλιστα όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. «Προσπαθήσαμε να βρούμε νέους πόρους. Κι αυτοί ήταν ένα ξεχασμένο συνειδητά παρελθόν. Ο πολιτισμός των άλλων. Και μιλάω για τα μνημεία της οθωμανικής περιόδου, που αυτή τη στιγμή η Λέσβος καταμετρά 300. Οθωμανικά τείχη, φρούρια, χαμάμ, ιεροδιδασκαλεία, πάρα πολλές κρήνες… Κι έχουμε καταναλώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ και πολλές μελέτες για να αναδείξουμε αυτά τα μνημεία», κατέληξε.

    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΕγκατάσταση 70 νέων ανεμογεννητριών στο όρος Βέρμιο – -Επερώτηση του Βουλευτή Β. Κοττίδη
    Next Article Λίνα Τουπεκτσή : «Ισχυρό Επιμελητήριο σημαίνει ισχυρή Ημαθία»

    Σχετικές αναρτήσεις

    Οντισιόν για το θεατρικό έργο “Ματίας ο Πρώτος” της Άλκης Ζέη, του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

    Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2025 11:28 ΠΜ

    Ανακαινίζονται 4 σχολεία της Αλεξάνδρειας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Μ. Γιαννάκου»

    Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2025 11:20 ΠΜ

    Εκδηλώσεις πολιτιστικής και παιδαγωγικής δημιουργίας σχολείων της Ημαθίας

    Παρασκευή, 30 Μαΐου 2025 11:37 ΠΜ



    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2025 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.