Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις και τα επιδόματα Απριλίου

    Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026 9:42 ΠΜ

    Τέμπη: Η μάχη των οικογενειών για τη νομιμοποίηση και το αίτημα για ανοιχτή δίκη

    Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026 9:40 ΠΜ

    Μικροί Εθελοντές, Μεγάλη Προσφορά: Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μακροχωρίου

    Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026 9:39 ΠΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις και τα επιδόματα Απριλίου
    • Τέμπη: Η μάχη των οικογενειών για τη νομιμοποίηση και το αίτημα για ανοιχτή δίκη
    • Μικροί Εθελοντές, Μεγάλη Προσφορά: Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μακροχωρίου
    • Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση για την ακρίβεια: Επιλέγονται στοχευμένες ενισχύσεις αντί για γενικευμένη μείωση ΦΠΑ
    • Εκδήλωση 1ου ΓΕΛ Αλεξάξανδρειας, 4ου και 5ου Δημοτικών
    • Παραχώρηση αυτόματου απινιδωτή στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Φυτειάς
    • Δράσεις καθαρισμού και αντιγκράφιτι σε δημόσια κτίρια της Βέροιας
    • Υποχρεωτικός Καθαρισμός Οικοπέδων και Δήλωση στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Δευτέρα, 27 Απριλίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΤΟΠΙΚΑ»ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ»Το σχέδιο ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας

    Το σχέδιο ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 11:46 ΠΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας που αποτελεί την μεγαλύτερη πλατεία της πόλης της Αλεξάνδρειας. Η ανάπλασή της ήταν πάγιο αίτημα τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και όλων των Αλεξάνδρινών καθώς αποτλεί έναν μέγαλο δημόσιο χώρο, ο οποίος για χρόνια τώρα ήταν ανεκμετάλλευτος.

    Σκοπός την αρχιτεκτονικής μελέτης είναι η δημιουργία ενός δημόσιου αστικού χώρου, στον οποίο οι δηµότες θα µπορούν να χαλαρώσουν, να διαβάσουν, να περπατήσουν, να συναντηθούν µεταξύ τους, να ψυχαγωγηθούν.

    Για το λόγο αυτό και προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να επανασκευαστούν εκ νέου όλη η πλατεία, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα είναι πραγματικά αγνώριστη.

    Όπως μπορείτε να δείτε στο σχέδιο που φιλοξενούμε σήμερα στον ΠΟΛΙΤΗ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασµός ξεκινά από έναν «κεντρικό κυκλικό χώρο» ο οποίος καταλαµβάνει το νοτιο-ανατολικό άκρο της πλατείας, αποτελώντας το σηµείο αναφοράς της πλατείας. Η έκκεντρη τοποθέτηση του προσδίδει µεγαλύτερη δυναµική στην όλη υλοποίηση, ενώ όλα τα στοιχεία που ακολουθούν διατάσσονται σε οµόκεντρες και ακτινωτές χαράξεις. Στην περιφέρεια του κυκλικού χώρου και στο ήµισυ αυτής, διαµορφώνονται κερκίδες, ενώ στο υπόλοιπο κυριαρχεί το υγρό στοιχείο. Η τελική του στάθµη είναι χαµηλότερη σε σχέση µε την υπόλοιπη επιφάνεια, προσδίδοντας µε αυτόν τον τρόπο µια αίσθηση «ιδιωτικού» χώρου, µακριά από τους θορύβους των παρακείµενων οδών. Το δάπεδο του χώρου αυτού επιστρώνεται µε µαύρο και λευκό µάρµαρο ακτινωτά και εναλλάξ.

    Περιµετρικά και εκτός του κυκλικού χώρου, ως τµήµατα τοµών οµόκεντρων κύκλων διαµορφώνονται περιοχές, πρασίνου που ενσωµατώνουν παλαιά και νέα φύτευση, περιοχές ανοιχτές επενδεδυµένες µε χυτό βοτσαλωτό δάπεδο, άλλες µε ξύλινο δάπεδο, µε νερό αλλά και την υπάρχουσα παιδική χαρά για τους µικρούς χρήστες της πλατείας.

    Σε κάθε πλευρά της πλατείας υπάρχει µία οριοθετηµένη είσοδος από τις οποίες ξεκινούν ευδιάκριτοι άξονες κίνησης των πεζών που όλοι τους καταλήγουν στον κεντρικό κυκλικό χώρο. Οι άξονες έχουν σφηνοειδή µορφή, επιστρώνονται µε µάρµαρο και αποτελούν προεκτάσεις των ακτίνων του κυκλικού χώρου.

    Στο σύνολο της πλατείας δημιουργούνται άξονες κίνησης. Ο πρώτος άξονας κίνησης ενώνει τη βόρεια µε τη νότια πλευρά και στο µεγαλύτερο τµήµα του είναι σκεπασµένος µε ξύλινη πέργκολα και είναι υπενδεδυµένος µε ξύλινο δάπεδο. ∆ιασταυρώνεται µε δευτερεύοντα άξονα κίνησης ο οποίος διασχίζει περιοχή κυκλικού δίσκου µε λευκές κροκάλες ποταµού. Στο δεύτερο εγκάρσιο άξονα, ο οποίος είναι υπενδεδυµένος µε µάρµαρο, διαµορφώνονται πίδακες νερού δαπέδου. Ο τρίτος άξονας κίνησης στην ανατολική πλευρά της πλατείας, ο οποίος είναι επίσης υπενδεδυµένος µε µάρµαρο, διασχίζει κήπο µε αρωµατικά φυτά.

    Κατασκευάζονται τρείς ρηχές δεξαµενές νερού σε δυο επίπεδα, οι οποίες ακολουθούν κυκλική χάραξη. Οι δύο τοποθετούνται στο εσωτερικό του υποβαθµισµένου κεντρικoύ κυκλικού χώρου. Η τρίτη δεξαµενή τοποθετείται απέναντι από τις κερκίδες στο επίπεδο της πλατείας. Στη δεξαµενή αυτή διαµορφώνονται πίδακες. Το νερό από το ψηλό στο χαµηλό επίπεδο πέφτει µε κρουνούς. Στη µια από τις δυο δεξαµενές που βρίσκονται στο επίπεδο του κυκλικού χώρου και συνορεύει µε παρτέρι πρασίνου το νερό κυλάει κατευθείαν από κρουνούς.
    Ο επανασχεδιασµός της φύτευσης, ώστε να καταστεί πιο λειτουργική, βιοκλιµατική και συνεπής προς την ελληνική χλωρίδα.

    Η νέα διαµόρφωση “ανοίγει” την πλατεία στους πολίτες, καταργώντας τα αυστηρά περιγράµµατα της υφιστάµενης κατάστασης. Η πρόσβαση πλέον γίνεται απρόσκοπτα από όλες τις πλευρές µε ειδικά διαµορφωµένες εισόδους.

    ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΒέροια: Παρουσίαση Θεατρικής Παράστασης ”Ο Γάιδαρος ο Μένιος” από το μικρό θέατρο Λάρισας στις 4 Ιουλίου
    Next Article Τα 40 του χρόνια λειτουργίας γιορτάζει ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI NAOUSSA στις 2 Ιουλίου

    Σχετικές αναρτήσεις

    Εκδήλωση 1ου ΓΕΛ Αλεξάξανδρειας, 4ου και 5ου Δημοτικών

    Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026 9:29 ΠΜ

    Έφυγε από τη ζωή ο λαογράφος της Αλεξάνδρειας Γιώργος Ντελιόπουλος

    Τετάρτη, 22 Απριλίου 2026 5:07 ΜΜ

    Π. Γκυρίνης – Τέλος στην κινδυνολογία για τη στατικότητα του Αμφιθεάτρου. Δεν τίθεται κανένα θέμα. Οι πολίτες να έρχονται άφοβα.

    Τετάρτη, 22 Απριλίου 2026 4:17 ΜΜ




    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΜΕΤΟΧΟΙ: ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2026 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.