Με εξαιρετικές επιδόσεις έκλεισε το πρώτο 3μηνο του 2024 για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και τους πρόδρομους δείκτης που έχουν δημοσιοποιηθεί, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι η Ελλάδα οδεύει προς νέο ρεκόρ, τόσο εισπράξεων όσο και αφίξεων, σπάζοντας αυτό που επετεύχθη το περασμένο έτος.
Τα πρώτα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ισχυρή άνοδο για τον Ιανουάριο. Επίσης οι προκρατήσεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο εμφανίζονται αυξημένες σε ποσοστό που σε κάποιες περιοχές, φτάνουν ακόμη και το 15%.
Ισχυρό είναι επίσης και το ενδιαφέρον των ξένων ταξιδιωτών για την Ελλάδα, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, αλλά και στους tour operator ανά την υφήλιο.
Επιμήκυνση περιόδου από το … παράθυρο
Παράλληλα ένα ακόμη στοιχείο, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται μεν αρνητικό, αλλά σε δεύτερη ανάγνωση δείχνει να βολεύει την «ελληνική βαριά βιομηχανία», είναι και το γεγονός ότι οι τουρίστες αρχίζουν και αναζητούν περιόδους για τις διακοπές τους, έξω από το καυτό 2μηνο Ιουλίου – Αυγούστου, κάτι που κρατάει ζωντανή την αγορά σε περιόδους όπως το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου και Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή στα ελληνικά αεροδρόμια η επιβατική κίνηση έχει πραγματικά εκτοξευθεί σε μία περίοδο που δεν είναι η πλέον ισχυρή της χρονιάς. Τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο το πρόσημο ήταν καθαρά θετικό σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.
Σε ότι αφορά το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελ. Βενιζέλος, η επιβατική κίνηση των Ιανουάριο έκλεισε κατά 10,7% υψηλότερα σε σύγκριση με τον Ιανουάριου 2023, ενώ ο Φεβρουάριος, που αποτελεί έναν υποτονικό μήνα, παρουσίασε αύξηση στην κίνηση των επιβατών 18,4% φθάνοντας τους 1,6 εκατ. επιβάτες.
Μάλιστα τόσο η εγχώρια όσο κι η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023, που αποτελεί τη νέα χρονιά ρεκόρ για τον κλάδο, κατά 11,8% και κατά 21,5% αντίστοιχα.
Θετικό πρόσημο είχαν και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Συγκεκριμένα τα 14 εξ αυτών που διαχειρίζεται η Fraport (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη και Σκιάθος), παρότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες στα νησιά παραμένουν κλειστές, η επιβατική κίνηση έφτασε τον Φεβρουάριο τους 636.866 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 13,9% περισσότερους σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.