Με το σύνθημα με νέα ματιά για νέα μάτια ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή το Φεστιβάλ Βέροια, Εύηχη πόλη! Ένα Φεστιβάλ που δημιουργήθηκε με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, η οποία γιορτάζεται 21 Ιουνίου και μετρά 15 χρόνια. Χαρακτηριστικό της και φέτος ήταν η ποικιλία των ακουσμάτων, με απεύθυνση σε κάθε ηλικιακή ομάδα και σε κάθε μουσικό ενδιαφέρον. 16 συναυλίες, 146 καλλιτέχνες για τέσσερις μέρες, 21, 22, 23 και 24 Ιουνίου, ξεσήκωσαν την πόλη!
Το τετραήμερο ξεκίνησε με την Πατινάδα από μουσικούς του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας- κατεύθυνση Παραδοσιακής Μουσικής. Οι δρόμοι κι η αγορά πλημμύρισαν με τους ήχους των χάλκινων που με τη συμμετοχή χορευτών του Τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ αλλά και πολλών περαστικών που ακολούθησαν έδωσαν τον πανηγυρικό χαρακτήρα της διοργάνωσης στην έναρξη. Η πρώτη συναυλία της πρώτης μέρας πραγματοποιήθηκε στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών από το ensemble κλαρινέτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – Τμήμα Μουσικής επιστήμης & Τέχνης. Μια συναυλία γεμάτη νεανική πνοή στον πιο όμορφο χώρο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στην πλατεία Ωρολογίου όπου η Ορχήστρα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας- κατεύθυνση Παραδοσιακής Μουσικής μας ταξίδεψε σε παράλληλες ιστορίες που εξελίσσονται κατά την μετανάστευση των Ελλήνων από την Ελλάδα στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι τυχεροί της βραδιάς άκουσαν καντάδες και τραγούδησαν στους δρόμους της πόλης και στην αγορά «Για μας κελαηδούν τα πουλιά» με την Μικτή Χορωδία Eνηλίκων της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας υπό τη διεύθυνση της Δήμητρας Ζησέκα. Η βραδιά έκλεισε με την Μελίνα Κανά στην πλατεία Εληάς, που μαζί με τον Αλέξανδρο Δάικο τραγούδησαν, παρέα με το κοινό τραγούδια – σταθμούς από τις συνεργασίες της Μελίνας με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Σωκράτη Μάλαμα, μαζί με την ήδη αγαπημένη «Παλιά Πληγή» του «Σασμού» αλλά με κλασικά κομμάτια το ελληνικού πενταγράμμου.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε διαφορετική από τις άλλες…. μια συναυλία – πικ νικ στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου, με ήχους κλασσικής μουσικής, τζαζ, μπαρόκ, ροκ εν ρόλ και swing. Ο πυρήνας του προγράμματος ήταν η «Picnic Suite» του Γάλλου πιανίστα και συνθέτη Claude Bolling, ένα έργο που παρουσιάζεται πολύ σπάνια ζωντανά. Κατά την έναρξη της συναυλίας παρουσιάστηκε η «Suite Buenos Aires» του Αργεντίνου Maximo Diego Pujol.
Από τους πέντε μουσικούς του σχήματος οι τρεις είναι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας. Ανηφορίσαμε στην πλατεία Ωρολογίου και απολαύσαμε, όχι ένα, ούτε δύο αλλά τα 10 μπουζούκια τη Δόμνας. Από το νεοσύστατο μουσικό σχήμα της Θεσσαλονίκης, που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 μέσα στην ιστορική ταβέρνα της Άνω Πόλης «Δόμνα» ακούσαμε επιλογές από κλασικά ρεμπέτικα, με μεγάλη έμφαση σε ορχηστρικά της δισκογραφίας, του κινηματογράφου και του θεάτρου, κλασικά λαϊκά καθώς και συνθέσεις των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών που αγάπησαν το λαϊκό τραγούδι και το μπουζούκι ειδικότερα και γέμισε η πλατεία τραγούδια κι έγινε ο κόσμος μια αγκαλιά! Αμέσως μετά οδηγηθήκαμε στην Μπαρμούτα για να απολαύσουμε τους Χαΐνηδες. (Γράφτηκε σε site της πόλης: Ο όρος “λαοθάλασσα” που χρησιμοποιόταν παλιά για τις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις, βρήκε εδώ το περιεχόμενό του, σ’ όλες του τις διαστάσεις.) Η βραδιά ήταν μια βραδιά “Συν-κίνησης” όπως είπε ο Δημήτρης Αποστολάκης, η ψυχή των Χαΐνηδων. Κόσμος όλων των ηλικιών ήταν εκεί! Μεγάλοι, που ένιωθαν το βάθος των στίχων, που δίνονταν με πάθος στον ήχο της κρητικής λύρας από τα χέρια του Αποστολάκη. Τραγουδήσαμε, χορέψαμε, συν – κινηθήκαμε!
Την τρίτη ημέρα πιάσαμε ένα πεζούλι στην Κυριώτισσα και ακούσαμε τους «Summernight Stand» και μελωδίες φολκλόρ και ethnik και μουσικές του κόσμου διαχρονικές και διασκευές με διάφορα ηχοχρώματα με ένα σχήμα που αποτελούνταν από Βεροιώτες μουσικούς. Περάσαμε από την αυλή του Βυζαντινού Μουσείου και ταξιδέψαμε λίγα χρόνια πίσω, εκεί όπου γλεντούσαν, τραγουδούσαν και χόρευαν με μεράκι τραγούδια του τόπου μας, των Πιερίων. Οι Βεροιώτες μουσικοί, δύο γκάιντες, φλογέρες και ενός είδους νταουλιού και νταϊρέ, δημιούργησαν Διονυσιακή ατμόσφαιρα. Ζήσαμε ένα μοναδικό ροκ reunion στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων. Τα «Μωρά στη Φωτιά», το ιστορικό συγκρότημα που ξεκίνησε από τη Βέροια τη δεκαετία του ’80 και ωρίμασε μουσικά την πιτσιρικαροεφηβεία του ’90, επέστρεψε εκεί που ξεκίνησαν όλα… για μια βραδιά που περιμέναμε -όχι 50, αλλά- πολλά χρόνια, ιδιαίτερα χαρούμενος ήταν ο Βεροιώτης μουσικός, αρχηγός της μπάντας, Στέλιος “Σαλβαδόρ” Παπαϊωάννου. Αφού «χτυπηθήκαμε» με τα νιάτα των ’90s, ανηφορίσαμε προς Ρολόι, που βούλιαξε από κόσμο (Γράφτηκε σε site της πόλης: βούλιαξε, ναι. Σοβαρά τώρα, μήπως να τσεκάρει κάποιος αν η Μητροπόλεως άλλαξε κλίση από το βάρος; Τόσο κόσμο λέμε!). Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, τα δικά μας παιδιά, που συμμετείχαν αφιλοκερδώς και με αγάπη!. Στη συναυλία έσπευσαν και πολλοί άνθρωποι εκτός πόλης αλλά και εκτός Ελλάδας για να τους ακούσουν. Και μαζί τους ο Δημήτρης Μπάσης. Μια σύμπραξη μοναδική με τίτλο «Ένα τραγούδι για τον καθένα» και αποτέλεσμα πολλά τραγούδια για όλους! Ποντιακά, λαϊκά, τα αγαπημένα του Δημήτρη Μπάση από τα τόσα χρόνια της καριέρας του αλλά και από τον «Σασμό» με αποτέλεσμα να καταλήξουμε να χορεύουμε ποντιακά στην πλατεία, στις γύρω πρασινάδες, στα μπαλκόνια…
Την τέταρτη και τελευταία μέρα ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ “Εύηχη Πόλη” με ένα μεγάλο μουσικό πάρτυ για τη νεολαία της Βέροιας στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων. Την μουσική βραδιά άνοιξε η ταλαντούχα συνθέτις και τραγουδοποιός, Nalyssa Green. Η αγαπημένη εκπρόσωπος της εναλλακτικής ποπ, είναι αυτοδίδακτη, παίζει πιάνο, κιθάρα, synthesizers, theremin και τραγουδά. Μαζί της ήταν ο Tsolimon και ο Kristof. Έπειτα στη σκηνή ανέβηκε ο ΜΑΖΟΗΑ. To one man project MAZOHA κινείται μουσικά στον ευρύτερο χώρο του indie rock παντρεύοντας τις κιθάρες με τα beats και τις μελωδικές φωνητικές γραμμές με τα συνθόμπασα. Αυτό που ξεχώρισε στο project είναι οι στίχοι που είναι άμεσοι και ξεσηκωτικοί και σε συνδυασμό με τη μουσική βρίσκουν το στόχο κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή. Η βραδιά έκλεισε με τους Taki Tsan και PhyroSun, δυο legends της ελληνικής Hiphop σκηνής, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν ένα δυναμικό live. Μαζί τους ήταν ο Dj Phaser.
Η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας ευχαριστεί: την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και ιδιαίτερα την διευθύντρια κ. Αγγελική Κοτταρίδη για την άριστη συνεργασία μας στις συναυλίες στο Βυζαντινό Μουσείο αλλά και στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών. Τους Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη για την ανιδιοτελή και με πολλή αγάπη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας- Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης και ειδικότερα την «Ορχήστρα ΜΕΤ the clarinet» και ιδιαίτερα τον καθηγητή Μιλτιάδη Μουμουλίδη. Την «Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής» και ιδιαίτερα τον καθηγητή κ. Λευτέρη Τσικουρίδη. Τους φοιτητές της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής για τη συμμετοχή τους στην Πατινάδα έναρξης του Φεστιβάλ και ιδιαίτερα τον καθηγητή κ. Πασχάλη Καρβουνάρη. Το προσωπικό των Αντιδημαρχιών Καθαριότητας και Τεχνικών και ιδιαίτερα τους αντιδημάρχους κ. Παπαδόπουλο και κ. Τσαχουρίδη για τη στήριξή τους. Το επιτελείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, το Τμήμα Τροχαία Βέροιας, το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας για τη συμβολή τους στην ασφαλή διεξαγωγή των δράσεων του Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και τους μαθητές του τμήματος φωτογραφίας θεάτρου Δαμιανό Γκρίτζαλη, Σοφία Δαμιανίδου, Στέλλα Ζημαντάκου, Ευαγγελία Ιωαννίδου, Χάρη Κουρουζίδη, Μαρία Κούτρα, Κώστα Παπακότα, Κατερίνα Στριάκα, Δάφνη Τσολάκη και Μιχάλη Χασιώτη, που αποτύπωσαν φωτογραφικά τις στιγμές της Εύηχης πόλης 2022, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους Τάσου Θώμογλου και μας τις παρουσίασαν σε Εκθέσεις σε τρία σημεία της πόλης. Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τριποτάμου για την παραχώρηση καρεκλών του Συλλόγου. Τους χορευτές του Τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ, που υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου τους κ. Σάκη Σταυρίδη που ξεσήκωσαν την πόλη της Βέροιας κατά τη διάρκεια της πατινάδας έναρξης. Ιδιαίτερα την ομάδα των εργαζομένων της ΚΕΠΑ που ακούραστα συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης. Τέλος ευχαριστούμε πάρα πολύ τα ΜΜΕ ενημέρωσης για την ακούραστη συμβολή τους στην προβολή της Εύηχης πόλης.
Το μεγαλύτερο ευχαριστώ όμως απευθύνεται στον κόσμο που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις και τις πλαισίωσε με αγάπη, πάθος κι ενθουσιασμό! Ραντεβού στην Βέροια, Εύηχη πόλη 2024!