Εκτός λειτουργίας βρίσκονται από τον Νοέμβριο του ’24 όλα τα ασανσέρ των φοιτητικών εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εντολή του δήμου Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με σχετική εισαγγελική εντολή, έως ότου εκδοθούν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά λειτουργίας τους. Αφορμή αποτέλεσε το ατύχημα που είχε σημειωθεί στη Γ’ εστία στις αρχές Οκτωβρίου του ’24, όταν ένα από τα έξι ασανσέρ (εκ των οποίων λειτουργούσαν τα τέσσερα) έπεσε μεταξύ των ορόφων, κατά 50 πόντους, σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης του εμπειρογνώμονα.
Σημειώνεται ότι, οι δήμοι είναι υπεύθυνοι μόνον για την εποπτεία, ότι υπάρχουν δηλαδή τα πιστοποιητικά. Έτσι, όταν διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης ότι δεν υπάρχουν ενεργή πιστοποιητικά σφραγίστηκαν όλα τα ασανσέρ, για λόγους ασφαλείας.
Πεταμένα παλιά στρώματα σε κοινόχρηστο διάδρομο
Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (που έχει την οικονομική διαχείριση και ευθύνη των εστιών) «τρέχει» τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε τα ασανσέρ να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια, ωστόσο μέχρι τότε οι διαμένοντες θα συνεχίσουν να ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά οκτώ και δέκα ορόφους, (ανάλογα με το πού μένουν), κουβαλώντας ταυτόχρονα τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, άπλυτα και ότι άλλο απαιτεί ένα νοικοκυριό. Η Κωνσταντίνα Παπαγιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης λέει στο makthes.gr ότι η καθημερινότητα των φοιτητών και φοιτητριών δεν είναι εύκολη εξηγώντας πως «κι εμείς και οι εργαζόμενοι καθαριότητας και οι security ανεβοκατεβαίνουμε οκτώ και δέκα ορόφους με τα πόδια καθημερινά. Υπάρχουν και παιδιά με κινητικά προβλήματα που δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο. Πρέπει επιτέλους να δοθούν χρήματα για να επισκευαστούν όλα τα ασανσέρ, κάτι που εδώ και χρόνια διεκδικεί ο Σύλλογος μας». Συμπληρώνει πως ζητήματα υπάρχουν και με τις υποδομές όπου «τα κοινόχρηστα μπάνια είναι σε κακή κατάσταση, με χαλασμένες σωληνώσεις και χαλασμένα καζανάκια. Υπάρχει έλλειψη φωτισμού σε κοινόχρηστους διαδρόμους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκοτεινά σημεία κάτι που φυσικά μας προκαλεί ανησυχία για την ασφάλειά μας. Επίσης, υπάρχουν δωμάτια που δεν έχουν κρεβάτι και ο φοιτητής αναγκάζεται να αγοράσει μόνος του κρεβάτι και στρώμα για το δωμάτιό του στην εστία».
«Προέχει η ασφάλεια»
«Η ασφάλεια των φοιτητών και φοιτητριών που διαμένουν στις εστίες αποτελεί προτεραιότητα και είναι ζήτημα υψίστης σημασίας», λέει κατηγορηματικά η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Εξηγεί πως σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των εταιριών που κάνουν τις απαραίτητες επιδιορθώσεις υλικών και εν συνεχεία τους ελέγχους προκειμένου να εκδοθούν τα πιστοποιητικά, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα βρίσκονται σε λειτουργία τουλάχιστον ένα με δύο ασανσέρ, σε κάθε εστία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εξηγεί ότι με ενέργειες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ η εταιρία πιστοποίησης είναι πλέον δημόσια, η ΕΒΕΤΑΜ που είναι ο μόνος Ελληνικός Οργανισμός Πιστοποίησης με ιδιόκτητα εργαστήρια μετρήσεων και αναλύσεων υλικών και προϊόντων. «Όποιες αστοχίες υπάρχουν επιδιορθώνονται, παρότι πρέπει να πούμε πως στο συμβάν που σημειώθηκε τον Οκτώβριο στης Γ’ εστίες του ΑΠΘ, τα φρένα λειτούργησαν γι ‘ αυτό και η πτώση ήταν 50 πόντων άρα και να ήταν κάποιος μέσα, δεν θα υπήρχε τραυματισμός. Προφανώς πάνω από όλα έχουμε την ασφάλεια του κόσμου γι’ αυτό και δεν θα ανοίξει κανένα ασανσέρ μέχρι να είναι απολύτως ασφαλή. Γίνονται συνεχώς δοκιμές και ενδελεχείς έλεγχοι όπου, συνεργάζονται η ΕΒΕΤΑΜ με την Οtis που είναι η συντηρήτρια εταιρία», λέει χαρακτηριστικά η κ. Ροκοφύλλου. Σημειώνεται ότι και πριν σημειωθεί το ατύχημα, οι συντηρήσεις σε όλα τα ασανσέρ των εστιών πραγματοποιούνται δύο φορές τον μήνα.
Εντός Φεβρουαρίου ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό
Όσον αφορά στο κομμάτι των υποδομών, η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ λέει πώς καθότι τα κτίρια είναι πολύ παλιά, «είναι μία πραγματικότητα πως χρήζουν ανακαίνισης. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την πρώτη ανακαίνιση που ξεκινάμε στη φοιτητική εστία Πατησίων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουμε δυστυχώς ακόμα μελέτη ωστόσο εξετάζουμε το ενδεχόμενο της μελετο-κατασκευής. Είναι σημαντικό όμως ότι η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει αυτή την ανάγκη και κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση».
Περιγράφει τέλος πως στον σχεδιασμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι να τρέξει σύντομα διαγωνισμός που θα αφορά την εκπόνηση μελέτης στατικότητας των εστιών. Επιπλέον, θα γίνει διαγωνισμός για αλλαγή εξοπλισμού στις εστίες του ΑΠΘ που θα αφορά σε κρεβάτια, στρώματα, γραφεία κτλ. «Ο διαγωνισμός είναι έτοιμος και θα βγει στον “αέρα” στις αρχές Φεβρουαρίου. Θέλει να ελπίζω ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις», καταλλήγει η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Σκοτεινός διάδρομος που οδηγεί στο αναγνωστήριο
Μουχλιασμένος τοίχος που σοβατίστηκε