OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Νάουσα: Παρουσίαση «Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού» της Ε.Μ.Ι.Π.Η. για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της πόλης στις 2 Απριλίου

    Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 5:16 ΜΜ

    Φρόσω Καρασαρλίδου: Το αίτημα για ασφάλεια και προστασία της ζωής προϋποθέτει ισχυρό και προσβάσιμο από όλους ΕΣΥ

    Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 5:07 ΜΜ

    Μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣΔΔ αύριο Πέμπτη 30 Μαρτίου (από 18:00 έως 23:00)

    Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 5:02 ΜΜ
    Facebook Twitter Instagram
    ΡΟΗ
    • Νάουσα: Παρουσίαση «Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού» της Ε.Μ.Ι.Π.Η. για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της πόλης στις 2 Απριλίου
    • Φρόσω Καρασαρλίδου: Το αίτημα για ασφάλεια και προστασία της ζωής προϋποθέτει ισχυρό και προσβάσιμο από όλους ΕΣΥ
    • Μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣΔΔ αύριο Πέμπτη 30 Μαρτίου (από 18:00 έως 23:00)
    • ΔΥΠΑ: Συμπλήρωση Ερωτηματολογίου ωφελούμενων ανέργων για τα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες
    • Τάσος Μπαρτζώκας: Θέλουμε ανανέωση της εντολής για να αλλάξουμε το κράτος!
    • Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ
    • Δήμος Βέροιας: Ευχαριστήριο του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος»
    • Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: Γενική Συνέλευση και Εκλογές στις 23 Απριλίου
    Facebook Twitter Instagram
    Τετάρτη, 29 Μαρτίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Αρχική»ΑΓΡΟΤΙΚΑ»Ημαθία: Καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν από ροδάκινα δεύτερης διαλογής

    Ημαθία: Καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν από ροδάκινα δεύτερης διαλογής

    ΑΓΡΟΤΙΚΑ Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 7:37 ΜΜBy Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Κοινοποίηση
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Σε καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν με βελτιωμένες ιδιότητες, μετατρέπονται πυρηνόκαρπα φρούτα δεύτερης διαλογής (ροδάκινα και νεκταρίνια), που αλλιώς θα κατέληγαν σε χωματερές ή θα διατίθεντο σε πολύ χαμηλές τιμές, στο πλαίσιο του έργου «Αξιοποίηση πυρηνόκαρπων διαλογής Ημαθίας για παραγωγή καινοτόμου προϊόντος τύπου γιαουρτιού με βελτιωμένα χαρακτηριστικά», με τον τίτλο «Novoyog».

    Όπως εξηγεί ο κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ Άκης Ψωμάς, επιστημονικά υπεύθυνος του συγκεκριμένου πρότζεκτ, «ροδάκινα και νεκταρίνια, που είναι μικρότερα σε μέγεθος απ’ αυτά που μπορούν να πωληθούν ως νωπά στην αγορά, ή έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι ή παρουσιάζουν κάποια δυσμορφία, και τα οποία διατίθενται σε χαμηλές τιμές στις βιομηχανίες για τη χυμοποίησή τους ή απλώς καταλήγουν στα αζήτητα, παίρνουν νέα “ ζωή” και συμβάλλουν στη “ γέννηση” ενός νέος καινοτόμου και υγιεινού προϊόντος».

    Το νέο γαλακτοκομικό προϊόν θα «μοιάζει» με το γιαούρτι, ωστόσο δεν θα έχει καθόλου ζάχαρη, θα περιέχει περισσότερες διαιτητικές ίνες έως και 15% έναντι του κοινού γιαουρτιού ή ενός επιδορπίου, όπως και αντιοξειδωτικές ουσίες και φαινόλες και θα κυκλοφορεί με βελτιωμένη δομή.

    Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, το τελικό προϊόν, υπολογίζεται να κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά εντός του 2024, θα είναι ασφαλές και θα συντηρείται.

    Στόχοι του έργου, αναμενόμενα αποτελέσματα και στόχος επένδυσης

    Το έργο «Novoyog» είναι διετούς διάρκειας και αναμένεται -με μια μικρή παράταση- να ολοκληρωθεί τέλος του 2023. Εντάσσεται στα «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ύψους 400.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εταίροι του έργου είναι η Φάρμα Κουκάκη ΑΕ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μακροχωρίου Ημαθίας «Κόσμος», ο ΕΛΓΟ -Δήμητρα και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ).

    Στους στόχους του έργου, σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, συμπεριλαμβάνονται η διαφοροποίηση και ο μετασχηματισμός των παραγωγικών διαδικασιών στην αγροδιατροφή, με την ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας και η παραγωγή νέου τελικού προϊόντος σε πιλοτική γραμμή παραγωγής, βασισμένου στη γνώση και στη βιώσιμη εξειδίκευση, το οποίο καταλήγει σε προώθησή του στην αγορά και σε εμπορική αξιοποίησή του.

    Παράλληλα, η εμπορική του αξιοποίηση θα προσδώσει στις επιχειρήσεις προστιθέμενη αξία και σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ η συνδημιουργία του τελικού καινοτόμου προϊόντος μέσω του έργου «Novoyog», ενισχύει τη συνεργασία των εταιρειών με την ερευνητική κοινότητα και αναδεικνύει την αξία της κυκλικής οικονομίας.

    Στα αναμενόμενα αποτελέσματα υλοποίησης του έργου, συμπεριλαμβάνονται τα εξής: ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος αγροδιατροφής, με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και μεγάλη θρεπτική αξία, ανάδειξη των ευεργετικών αποτελεσμάτων της κυκλικής οικονομίας και εισαγωγή νέων μεθόδων και πρακτικών και επέκταση του ερευνητικού πεδίου στον χώρο της αγροδιατροφής.

    Επιπλέον, στα αναμενόμενα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του κύκλου εργασιών με τη σημαντική αύξηση της παραγωγής, η προώθηση του εταιρικού προφίλ των επιχειρήσεων με την ένταξη καινοτόμων διεργασιών, η προβολή και προώθηση των υφιστάμενων προϊόντων της, η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά και διείσδυση της σε νέες. «Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον τομέα της αγροδιατροφής και η συμβολή της προσπάθειας που γίνεται στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας, είναι στα υπέρ της υλοποίησης του έργου», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ψωμάς.

    Το έργο θα παρουσιάσει ο κ. Ψωμάς σε αυριανή εκδήλωση που διοργανώνει ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Money Show 2023 (27-29 Ιανουαρίου), στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν περίπου 130 εκδηλώσεις.
    Ελ. Αλ.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    #pgnews #ΑΓΡΟΤΙΚΑ #ΚΕΝΤΡΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    NOVOYOG ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ
    Κοινοποίηση Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Προηγούμενο άρθρο Το κέντρο Υγέιας Αλεξάνδρειας ευχαριστεί
    Επόμενο άρθρο Έρχονται τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

    Σχετικές αναρτήσεις

    Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: Γενική Συνέλευση και Εκλογές στις 23 Απριλίου

    Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 11:12 ΠΜ

    Κτηνοτρόφοι: Απαιτούν ελέγχους για τα εισαγόμενα αμνοερίφια

    Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 10:14 ΠΜ

    Βέροια: Καταγραφή αμπελοτεμαχίων μικρής έκτασης (από 100 τμ έως 1000 τμ) στο Αμπελουργικό Μητρώο

    Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 10:07 ΠΜ




    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2023 opolitis.gr

    Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για να αναζητήσετε .πατήστε Esc να ακυρώσω