Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι Μελάς και Ρέππα – Αναβάθμιση κατηγορίας σε κακούργημα

    Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2026 12:37 ΜΜ

    Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου και εργοστάσιο εξαρτημάτων για πυραύλους, δηλώνει ο Ζελένσκι

    Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2026 12:23 ΜΜ

    Η Ουάσιγκτον υποστήριξε το δικαίωμα του Πακιστάν να αμύνεται έναντι <<τρομοκρατικών επιθέσεων>>

    Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2026 12:04 ΜΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι Μελάς και Ρέππα – Αναβάθμιση κατηγορίας σε κακούργημα
    • Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου και εργοστάσιο εξαρτημάτων για πυραύλους, δηλώνει ο Ζελένσκι
    • Η Ουάσιγκτον υποστήριξε το δικαίωμα του Πακιστάν να αμύνεται έναντι <<τρομοκρατικών επιθέσεων>>
    • ΟΗΕ:Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο σε εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά ισχυρό
    • Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να αποδέχονται πως τα πλοία θα πληρώνουν τέλη στο Ορμούζ: Το μοντέλο που εξετάζει το Ομάν
    • Έκθεση του ΟΗΕ διακρίνει τεράστια δυνητικά οφέλη αλλά και μεγάλους κινδύνους από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης
    • Αντιπυρική περίοδος:245 Ευρωπαίοι πυροσβέστες στην Ελλάδα
    • Η Σκόπελος ανάμεσα στους <<παραδεισένιους προορισμούς>> για τους Σουηδούς ταξιδιώτες το 2026
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Παρασκευή, 3 Ιουλίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»Χωρίς κατηγορία»ΟΗΕ:Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο σε εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά ισχυρό

    ΟΗΕ:Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο σε εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά ισχυρό

    Χωρίς κατηγορία Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2026 11:51 ΠΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε σήμερα ότι η ταχεία ενίσχυση του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο σε εξέλιξη, που αναμένεται να είναι «υψηλής έντασης» την περίοδο μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου (φθάνοντας στην 3η από τις 4 βαθμίδες της κλίμακας), αυξάνει την πιθανότητα ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων σε διεθνές επίπεδο.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ), έχουν εκδηλωθεί συνθήκες Ελ Νίνιο στον τροπικό Ειρηνικό ωκεανό και το φαινόμενο «προβλέπεται να ενισχυθεί με ταχύτητα τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας την πιθανότητα κυμάτων ζέστης, ξηρασιών, ισχυρών βροχοπτώσεων και άλλων ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων σε πολλούς τομείς του κόσμου».

    Στο πρώτο του εποχικό έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο, ο έκανε λόγο για «ταχεία εξέλιξη προς επεισόδιο Ελ Νίνιο υψηλής έντασης» την περίοδο μεταξύ «Ιουλίου και Σεπτεμβρίου», που θα φθάσει στην τρίτη από τις τέσσερις βαθμίδες της κλίμακας.

    Η ενημέρωση συνεχίζει εκείνη που είχε δημοσιοποιηθεί τη 2η Ιουνίου από τον ΠΜΟ, όταν ανακοίνωσε πως ήταν άμεσα επικείμενη η εκδήλωση Ελ Νίνιο. Μερικές ημέρες αργότερα, την 11η Ιουνίου, η αμερικανική υπηρεσία παρατήρησης των ωκεανών και της ατμόσφαιρας (NOAA) επιβεβαίωνε πως το φαινόμενο είχε αρχίσει ήδη τον Μάιο.

    Το κλιματικό φαινόμενο αυτό συνήθως καταγράφεται κάθε δύο ως επτά χρόνια και διαρκεί εννιά ως δώδεκα μήνες, σύμφωνα με τον ΠΜΟ.

    Αυξάνει τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια του κεντρικού και του ανατολικού Ειρηνικού ωκεανού στο ύψος του ισημερινού, μεταβάλλοντας σε παγκόσμια κλίμακα τους ανέμους, τις πιέσεις και τις βροχοπτώσεις. Και επηρεάζει έντονα τις παγκόσμιες θερμοκρασίες τη χρονιά που ακολουθεί, εξηγεί η ίδια πηγή.

    Το φαινόμενο Ελ Νίνιο «είναι ήδη παρόν και αναμένεται να ενισχυθεί με ταχύτητα φθάνοντας σε ισχυρή ένταση», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΠΜΟ, η Σελέστε Σάουλο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού.

    «Θα αυξήσει τις πιθανότητες ξηρασίας και ισχυρών βροχών, καθώς και τον κίνδυνο κυμάτων ζέστης στο έδαφος και στη θάλασσα και σε πολλές περιοχές του κόσμου», συνέχισε.

    Κατά την πιο πρόσφατη εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο, το 2023 και το 2024, καταγράφτηκαν οι δυο χρονιές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στα χρονικά. Το κυκλικό φαινόμενο επηρεάζει σαν ντόμινο το κλίμα του πλανήτη για αρκετούς μήνες.

    Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, οι προβλέψεις των κυριότερων κέντρων σε διεθνές επίπεδο υποδεικνύουν συνεχή και μεγάλη άνοδο των θερμοκρασιών των ωκεανών στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού στο ύψος του ισημερινού που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 2 ° Κελσίου στις «κυριότερες περιοχές που παρακολουθούνται» και ότι τα μοντέλα πρόβλεψης συγκλίνουν κατά πολύ, κάτι που σημαίνει ότι ο βαθμός βεβαιότητας είναι υψηλός.

    Το Ελ Νίνιο θα συνεχίσει να ενισχύεται κατά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο και οι επιπτώσεις του αναμένεται να «εξαπλωθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου».

    Παράλληλα, οι θερμοκρασίες στον Ατλαντικό στο ύψος του ισημερινού αναμένεται επίσης να παραμείνουν υψηλότερες των φυσιολογικών για την εποχή.

    Ο ΠΜΟ θεωρεί «συντριπτική» την πιθανότητα οι θερμοκρασίες να είναι υψηλότερες των φυσιολογικών τιμών σε όλες τις κατοικημένες περιοχές, εξαιρουμένων μόνο των πόλων, την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

    Προβλέπει επίσης περισσότερες βροχοπτώσεις από το φυσιολογικό στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα του Ειρηνικού στο ύψος του Ισημερινού και κατώτερες από το φυσιολογικό σε κάποιες περιοχές του τροπικού Ινδικού ωκεανού, στην ινδική υποήπειρο και σε μεγάλο μέρος της Αυστραλίας.

    Στην Αφρική στο ύψος του Ισημερινού οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εντυπωσιακή αντίθεση ανατολής-δύσης: βροχοπτώσεις περισσότερες από το φυσιολογικό βόρεια του κόλπου της Γουινέας αλλά λιγότερες από το φυσιολογικό στο Κέρας της Αφρικής.

    Βροχοπτώσεις λιγότερες από το φυσιολογικό αναμένονται επίσης στην Καραϊβική, στο βορειοδυτικό τμήμα της νότιας Αμερικής και κάποιους τομείς της κεντρικής Αμερικής, ενώ το νοτιοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ αναμένεται να βιώσει συνθήκες πολύ πιο υγρές από τον μέσο όρο.

    Στην Ευρώπη προβλέπεται έντονη αντίθεση βορρά-νότου, με περισσότερες βροχές στον νότο και λιγότερες στον βορρά, αν και οι προβλέψεις για τη γηραιά ήπειρο θεωρούνται πως έχουν χαμηλότερο βαθμό βεβαιότητας από ό,τι για άλλες περιοχές.

    Πηγή:ΑΠΕ

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΟι Ευρωπαίοι αρχίζουν να αποδέχονται πως τα πλοία θα πληρώνουν τέλη στο Ορμούζ: Το μοντέλο που εξετάζει το Ομάν
    Next Article Η Ουάσιγκτον υποστήριξε το δικαίωμα του Πακιστάν να αμύνεται έναντι <<τρομοκρατικών επιθέσεων>>

    Σχετικές αναρτήσεις

    Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου και εργοστάσιο εξαρτημάτων για πυραύλους, δηλώνει ο Ζελένσκι

    Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2026 12:23 ΜΜ

    Η Ουάσιγκτον υποστήριξε το δικαίωμα του Πακιστάν να αμύνεται έναντι <<τρομοκρατικών επιθέσεων>>

    Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2026 12:04 ΜΜ

    Έκθεση του ΟΗΕ διακρίνει τεράστια δυνητικά οφέλη αλλά και μεγάλους κινδύνους από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

    Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2026 11:34 ΠΜ



    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΜΕΤΟΧΟΙ: ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2026 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.