Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Ζητούνται οδηγοί φορτηγών από την εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ

    Σάββατο, 24 Μαΐου 2025 10:44 ΠΜ

    Η Λινα Τουπεκτση στο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας 

    Σάββατο, 24 Μαΐου 2025 10:35 ΠΜ

    Γνωστοί πίνακες ζωγραφικής ζωντάνεψαν… από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας

    Παρασκευή, 23 Μαΐου 2025 9:42 ΜΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Ζητούνται οδηγοί φορτηγών από την εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ
    • Η Λινα Τουπεκτση στο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας 
    • Γνωστοί πίνακες ζωγραφικής ζωντάνεψαν… από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας
    • Απ. Βεσυρόπουλος: Παραχωρούνται δημόσια ακίνητα στον Δήμο Βέροιας για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων
    • Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Νάουσας και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας
    • Ευχαριστήριο του Μορφωτικού Συλλόγου Λουτρού για το 3ημερο Πανηγύρι
    • Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Νάουσας και ΕΚΕΤΑ για την ίδρυση νέου παραρτήματος
    • Το 1ο Δημοτικό Σχολείο διοργανώνει μια μοναδική καλλιτεχνική βραδιά, την Παρασκευή 23 Μαϊου
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Δευτέρα, 26 Μαΐου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΕΛΛΑΔΑ»Στεγαστικά: Πόσο επιβαρύνονται οι δόσεις μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων

    Στεγαστικά: Πόσο επιβαρύνονται οι δόσεις μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων

    ΕΛΛΑΔΑ Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 12:21 ΜΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Με σημαντικές επιβαρύνσεις στις μηνιαίες καταβολές που κατά περίπτωση μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 40% σε σύγκριση με πέρυσι, έχουν έλθει αντιμέτωποι χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια για την απόκτηση ακινήτου.

    Ο λόγος γίνεται για όσους επέλεξαν πρόγραμμα κυμαινόμενων δόσεων, οι οποίοι για σχεδόν μία δεκαετία, μέχρι και το καλοκαίρι του 2022 απολάμβαναν χαμηλά επιτόκια που δεν ξεπερνούσαν το 3%.

    Από τα μέσα του 2018 δε, το μεσοσταθμικό ετησιοποιημένο κόστος στις χορηγήσεις της κατηγορίας είχε υποχωρήσει στη ζώνη του 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ωστόσο, το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ανέτρεψε τα δεδομένα.

    Μετά τις 6 διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου του ευρώ από το 0% στο 3,50% μέσα σε λίγους μήνες, οι δανειολήπτες καλούνται πλέον να καταβάλλουν έως και 5 επιπλέον παλαιές δόσεις σε επίπεδο 12μηνου.

    Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο τμήμα του στεγαστικού χαρτοφυλακίου με κυμαινόμενες δόσεις των τραπεζών, επιβαρύνεται αυτήν τη στιγμή με επιτόκια άνω του 5%.

    Οι λύσεις

    Σε γενικές γραμμές όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια έως την πλήρη αποπληρωμή, τόσο υψηλότερη είναι η αναπροσαρμογή στις δόσεις. Κι αυτό διότι οι τόκοι υπολογίζονται επί του ανεξόφλητου κεφαλαίου.

    Το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των τραπεζικών διοικήσεων την περασμένη Τετάρτη.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ζήτησε πέραν της δράσης επιδότησης των δόσεων για ευάλωτους που έχει ήδη ενεργοποιηθεί, να προχωρήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε κατάλληλες ρυθμίσεις, όπου χρειάζεται, για την ελάφρυνση όσων δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.

    Οι τράπεζες από την πλευρά τους, σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αρρυθμιών στις αποπληρωμές.

    Οι λύσεις που εφαρμόζουν περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης, στο βαθμό που η ηλικία του δανειολήπτη το επιτρέπει, ενώ κατά περίπτωση κουρεύονται και τα επιτόκια.

    Ειδικά σε οφειλέτες χωρίς επαρκή περιουσιακά στοιχεία, πχ. υψηλές καταθέσεις, μετατρέπουν τα κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά, τα οποία αυτήν τη στιγμή είναι χαμηλότερα και δεν ξεπερνούν το 4% στην 5ετία.

    Εκτός του ότι αποτελούν μία φθηνότερη λύση, διασφαλίζουν σταθερότητα στις δόσεις για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ.

    Παραδείγματα

    Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιβάρυνσης. Σε όλες τις περιπτώσεις οι δόσεις έχουν υπολογιστεί με βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ, σήμερα, 3,50%, πλέον περιθωρίου 2,50%.

    – Σε δάνειο με υπόλοιπο 50.000 ευρώ και 5 χρόνια έως την πλήρη αποπληρωμή του, η μηνιαία δόση τον Ιούλιο του 2022 διαμορφωνόταν σε 887 ευρώ.

    Από εδώ και στο εξής θα φτάνει τα 967 ευρώ, αυξημένη κατά 79 ευρώ 9% περίπου.

    – Σε δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ και 10 χρόνια έως την πλήρη αποπληρωμή του, η μηνιαία δόση τον Ιούλιο του 2022 διαμορφωνόταν σε 942 ευρώ.

    Από εδώ και στο εξής θα φτάνει τα 1.110 ευρώ, αυξημένη κατά 168 ευρώ ή 18%.

    – Σε δάνειο με υπόλοιπο 150.000 ευρώ και 15 χρόνια έως την πλήρη αποπληρωμή του, η μηνιαία δόση τον Ιούλιο του 2022 διαμορφωνόταν σε 1.000 ευρώ.

    Από εδώ και στο εξής θα φτάνει τα 1.266 ευρώ, αυξημένη κατά 266 ευρώ ή 27%.

    – Σε δάνειο με υπόλοιπο 180.000 ευρώ και 20 χρόνια έως την πλήρη αποπληρωμή του, η μηνιαία δόση τον Ιούλιο του 2022 διαμορφωνόταν σε 954 ευρώ.

    Από εδώ και στο εξής θα φτάνει τα 1.290 ευρώ, αυξημένη κατά 336 ευρώ ή 35%.

    – Σε δάνειο με υπόλοιπο 70.000 ευρώ και 25 χρόνια έως την πλήρη αποπληρωμή του, η μηνιαία δόση τον Ιούλιο του 2022 διαμορφωνόταν σε 314 ευρώ.

    Από εδώ και στο εξής θα φτάνει τα 451 ευρώ, αυξημένη κατά 137 ευρώ ή 43%.

     

    ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ(ΟΤ)

    ΠΟΣΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΗ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Υπογεννητικότητα και γονιμότητα στο σήμερα»
    Next Article Πρατήρια καυσίμων: Έρχονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για φοροδιαφυγή – λαθρεμπόριο

    Σχετικές αναρτήσεις

    Τέλος στο υπαίθριο ψήσιμο στα πανηγύρια – Μόνο με catering οι εκδηλώσεις

    Σάββατο, 10 Μαΐου 2025 8:30 ΠΜ

    Επίδομα Παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα στις 30 Απριλίου

    Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025 3:04 ΜΜ

    Κ. Μητσοτάκης: Οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν, δεν πρέπει να έχουν θέση στο δημόσιο σύστημα

    Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025 1:17 ΜΜ



    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2025 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.