Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    Τάσος Μπαρτζώκας: Εγκρίθηκαν τα  2,3 εκατομμύρια ευρώ για τη νέα γέφυρα της Νάουσας – Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και η διεκδίκηση γίνεται πράξη

    Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2026 5:37 ΜΜ

    Ένα «Άλμα προς το Μέλλον» από «Τα Παιδιά της Άνοιξης» για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

    Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2026 5:35 ΜΜ

    Αντώνης Μαρκούλης: Η περιφερειακή ανισότητα είναι κοινωνική αδικία

    Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2026 3:42 ΜΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Τάσος Μπαρτζώκας: Εγκρίθηκαν τα  2,3 εκατομμύρια ευρώ για τη νέα γέφυρα της Νάουσας – Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και η διεκδίκηση γίνεται πράξη
    • Ένα «Άλμα προς το Μέλλον» από «Τα Παιδιά της Άνοιξης» για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
    • Αντώνης Μαρκούλης: Η περιφερειακή ανισότητα είναι κοινωνική αδικία
    • «Μαζί στα δύσκολα» Ζιώγας – Σαμαράς με φόντο την Ημαθία
    • Ο «Έρασμος» στο Ίδρυμα Μποδοσάκη – Fondation CHANEL για την εναρκτήρια συνάντηση
    • Λίνα Τουπεκτσή: Ο αγρότης χρειάζεται σχέδιο πριν φυτέψει. Oχι αποζημίωση αφού ξεριζώσει.
    • Thessaly Evros Pass 2026: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
    • Άνοιξε η πλατφόρμα για τις μετεγγραφές των φοιτητών-Ποια η προθεσμία
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΚΟΣΜΟΣ»Το «τελικό χτύπημα»: Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζει ο Λευκός Οίκος αν οι διαπραγματεύσεις με Ιράν «βρουν τοίχο»

    Το «τελικό χτύπημα»: Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζει ο Λευκός Οίκος αν οι διαπραγματεύσεις με Ιράν «βρουν τοίχο»

    ΚΟΣΜΟΣ Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2026 1:45 ΜΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
    Στρατιωτικά σχέδια για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης εξετάζει η Ουάσινγκτον – Χερσαίες επιχειρήσεις, εκτεταμένοι βομβαρδισμοί και καταλήψεις νησιών στο μενού, σε περίπτωση που οι διπλωματικές επαφές δεν οδηγήσουν σε συμφωνία

    Εναλλακτικές στρατιωτικές επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποφασιστική κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν, επεξεργάζεται το Πεντάγωνο, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων, τις οποίες επικαλείται το Axios. Τα σχέδια φέρονται να περιλαμβάνουν συνδυασμό χερσαίων επιχειρήσεων και εκτεταμένης αεροπορικής εκστρατείας, εφόσον οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και παραμείνει κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ένα από τα σημαντικότερα περάσματα για τη διεθνή αγορά ενέργειας.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια επίδειξη ισχύος μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ουάσιγκτον ή να επιτρέψει στον Ντόναλντ Τραμπ να παρουσιάσει την έκβαση της σύγκρουσης ως νίκη. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι η τελική εξέλιξη της σύγκρουσης θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις της Τεχεράνης, με αρκετά από τα εξεταζόμενα σενάρια να ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω παρατεταμένων εχθροπραξιών.

    Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Axios, εξετάζονται τέσσερις βασικές επιλογές για το λεγόμενο «τελικό χτύπημα». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η εισβολή ή ο αποκλεισμός του νησιού Χαργκ, το οποίο αποτελεί τον βασικό κόμβο εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η πιθανότητα στρατιωτικής επιχείρησης στο νησί Λαράκ, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για τον έλεγχο του Στενού του Ορμούζ, καθώς φιλοξενεί ραντάρ, οχυρώσεις και μέσα επίθεσης κατά εμπορικών πλοίων.

    Άλλο σενάριο αφορά την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας νησιού Αμπού Μούσα, καθώς και δύο μικρότερων νησίδων κοντά στη δυτική είσοδο του Στενού του Ορμούζ, περιοχές που ελέγχονται από το Ιράν αλλά διεκδικούνται και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, εξετάζεται η παρεμπόδιση ή κατάληψη πλοίων που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο στην ανατολική πλευρά του Στενού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανικός στρατός έχει επίσης εκπονήσει σχέδια για χερσαίες επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Ιράν, με στόχο την εξασφάλιση αποθεμάτων υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου που βρίσκονται σε υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, μια τέτοια επιχείρηση θεωρείται ιδιαίτερα περίπλοκη και επικίνδυνη, γεγονός που καθιστά πιθανότερη την επιλογή εκτεταμένων αεροπορικών επιδρομών με στόχο την καταστροφή των εγκαταστάσεων και την αποτροπή πρόσβασης της Τεχεράνης στο πυρηνικό υλικό.

    Μέχρι στιγμής, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει λάβει οριστική απόφαση για την υλοποίηση κάποιου από τα παραπάνω σενάρια, ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζουν υποθετικό το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να κλιμακώσει τη στρατιωτική πίεση εάν οι συνομιλίες με το Ιράν δεν αποφέρουν σύντομα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Σε πρώτο στάδιο, δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην υλοποίηση της απειλής του για βομβαρδισμό ενεργειακών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, με την Τεχεράνη να έχει προειδοποιήσει για εκτεταμένα αντίποινα σε ολόκληρη την περιοχή του Περσικού Κόλπου.

    Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να πλήξει «πιο σκληρά από ποτέ» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. «Ο πρόεδρος δεν μπλοφάρει και είναι έτοιμος να εξαπολύσει κόλαση. Το Ιράν δεν πρέπει να υπολογίσει λάθος ξανά. Οποιαδήποτε περαιτέρω βία θα οφείλεται στο ότι το ιρανικό καθεστώς αρνείται να καταλήξει σε συμφωνία», ανέφερε.

    Την ίδια ώρα, αναμένονται ενισχύσεις αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, με την ανάπτυξη επιπλέον μοιρών μαχητικών αεροσκαφών και χιλιάδων στρατιωτών. Μία εκστρατευτική μονάδα Πεζοναυτών αναμένεται να φτάσει άμεσα στην περιοχή, ενώ μία δεύτερη βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης. Παράλληλα, δόθηκε εντολή να μετακινηθεί στη Μέση Ανατολή το διοικητικό επιτελείο της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, μαζί με ταξιαρχία πεζικού που αριθμεί αρκετές χιλιάδες στρατιώτες.

    Από την πλευρά του Ιράν, αξιωματούχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στις αμερικανικές πρωτοβουλίες για διαπραγματεύσεις, θεωρώντας ότι ενδέχεται να αποτελούν πρόσχημα για αιφνιδιαστική στρατιωτική επιχείρηση. Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας εκτιμούν πως «οι εχθροί του Ιράν, με την υποστήριξη κράτους της περιοχής, προετοιμάζουν επιχείρηση για την κατάληψη ενός από τα νησιά της χώρας».

    Η αναφορά θεωρείται ότι σχετίζεται με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη διεκδίκησή τους στο νησί Αμπού Μούσα. «Όλες οι κινήσεις του εχθρού βρίσκονται υπό την επιτήρηση των ενόπλων δυνάμεών μας. Αν υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια, όλες οι ζωτικές υποδομές της χώρας αυτής θα αποτελέσουν στόχο αδιάκοπων επιθέσεων χωρίς περιορισμούς», πρόσθεσε.

    ΤΡΑΜΠ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΠορίσματα για εκτιμήσεις ζημιών από χαλάζι για τις καλλιέργειες των Δ/Κ Σκυλλιτσίου και Καβασίλων
    Next Article ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Η περιορισμένη αύξηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει την υποχώρηση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης

    Σχετικές αναρτήσεις

    Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

    Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2026 10:09 ΠΜ

    Ολική έκλειψη ηλίου:Το σπάνιο θέαμα που βύθισε στο σκοτάδι την Ευρώπη-Εντυπωσιακές εικόνες

    Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2026 9:56 ΠΜ

    Σήμερα η ολική έκλειψη ηλίου:Το ”παράθυρο” των 10 λεπτών στην Ελλάδα-Πού θα είναι ορατή

    Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2026 10:38 ΠΜ



    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΜΕΤΟΧΟΙ: ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2026 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.