Close Menu
OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    ΝΕΑ

    «Της Άνοιξης Λουλούδια»: Μια μαγευτική βραδιά πολιτισμού στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία

    Σάββατο, 18 Απριλίου 2026 2:14 ΜΜ

    Ευρωπαϊκές μετοχές: 17 μεγάλοι οίκοι βλέπουν περιθώρια ανόδου μόλις 1% για το 2026

    Παρασκευή, 17 Απριλίου 2026 12:57 ΜΜ

    Προσκυνητές Αγίου Όρους Αλεξάνδρειας: Επίσκεψη στην Ι.Μ. Μεταφόρφωσης του Σωτήρος στην Κοζάνη

    Παρασκευή, 17 Απριλίου 2026 11:47 ΠΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • «Της Άνοιξης Λουλούδια»: Μια μαγευτική βραδιά πολιτισμού στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία
    • Ευρωπαϊκές μετοχές: 17 μεγάλοι οίκοι βλέπουν περιθώρια ανόδου μόλις 1% για το 2026
    • Προσκυνητές Αγίου Όρους Αλεξάνδρειας: Επίσκεψη στην Ι.Μ. Μεταφόρφωσης του Σωτήρος στην Κοζάνη
    • Ξεκινάει πρόβες ο Αμάραντος
    • Καράογλου από Ημαθία: Με σχέδιο και συνεργασίες διαμορφώνουμε μια Περιφέρεια με ευκαιρίες για όλους
    • Στέφανος Φωτίου (FAO): Σε 6-12 μήνες αποτυπώνονται πλήρως στις τιμές των τροφίμων οι πιέσεις λόγω πολέμου
    • Γερμανία: Πρώτο το ακροδεξιό AfD σε δημοσκόπηση, δεν πείθουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενέργεια
    • ΑΑΔΕ: Έρχονται μαζικοί έλεγχοι – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρό της
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Δευτέρα, 20 Απριλίου
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    OPOLITIS.GROPOLITIS.GR
    Home»ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ»ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ»Ισπανία: Η πιθανή αιτία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

    Ισπανία: Η πιθανή αιτία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2026 12:27 ΜΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Members of the Spanish Civil Guard, along with other emergency personnel, work next to one of the trains involved in the accident, at the site of a deadly derailment of two high-speed trains near Adamuz, in Cordoba, Spain, January 19, 2026. REUTERS/Susana Vera
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί στους 39, «δεν είναι οριστικός», λέει ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών – Oι περισσότεροι από τους νεκρούς και τραυματίες βρίσκονταν στα δύο πρώτα βαγόνια του δεύτερου τρένου

    Ησημερινή Δευτέρα (19/1) είναι ημέρα θρήνου για την Ισπανία μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία που οδήγησε στον θάνατο 39 άτομα, αριθμός που «δεν είναι ο τελικός» σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών ‘Οσκαρ Πουέντε.

    Υπενθυμίζουμε ότι το τρένο της Iryo, που ταξίδευε από τη Μάλαγα προς τη Μαδρίτη, εκτροχιάστηκε κοντά στον δήμο Ανταμούζ, στην επαρχία Κόρδοβα, περνώντας στην άλλη γραμμή όπου συγκρούστηκε με ένα τρένο που ερχόταν αντίθετα, ανέφερε η Adif, η ισπανική αρχή σιδηροδρομικής υποδομής. Το δεύτερο τρένο, που λειτουργούσε υπό την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Renfe, εκτροχιάστηκε επίσης και έπεσε σε επίχωμα, όπως δήλωσαν οι αρχές.

    «Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι παγιδευμένοι. Η επιχείρηση επικεντρώνεται στην απεγκλωβισμό ατόμων από πολύ στενά κομμάτια», είπε ο αρχηγός της πυροσβεστικής της Κόρδοβας, Paco Carmona μιλώντας στο TVE. «Πρέπει να απομακρύνουμε τα πτώματα για να φτάσουμε σε οποιονδήποτε είναι ακόμα ζωντανός. Αποδεικνύεται ότι είναι μια πολύπλοκη διαδικασία» πρόσθεσε.

    «Πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε»

    Ακόμα είναι «πολύ νωρίς» για να γνωρίζουμε τι προκάλεσε τον εκτροχιασμό, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Álvaro Fernández Heredia, πρόεδρος της κρατικής ισπανικής  σιδηροδρομικής εταιρείας Renfe.

    Μιλώντας στο κρατικό ισπανικό κανάλι ανέφερε ότι το δυστύχημα ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστο, καθώς συνέβη σε ευθεία γραμμή, όπου λειτουργούσαν ενεργά συστήματα ασφαλείας.

    «Γνωρίζουμε ήδη από τα αρχεία ταχύτητας ότι τα τρένα κινούνταν με ταχύτητα χαμηλότερη από εκείνη που προβλέπεται για το συγκεκριμένο τμήμα» δήλωσε. Συνεπώς, υπέδειξε ότι η αιτία μπορεί να σχετίζεται «με κάποιο πρόβλημα στο τροχαίο υλικό ή στις υποδομές» σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Sky News.

    Στους 39 οι νεκροί – «Ο αριθμός δεν είναι οριστικός»

    Ο αριθμός των νεκρών από τον εκτροχιασμό έχει αυξηθεί στους 39, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Στο τρένο βρίσκονταν περίπου 300 άτομα τη στιγμή του δυστυχήματος. Oι περισσότεροι από τους νεκρούς και τραυματίες βρίσκονταν στα δύο πρώτα βαγόνια του δεύτερου τρένου.

    Οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 170, εκ των οποίων οι 75 νοσηλεύονται. Δεκαπέντε άτομα είναι σοβαρά τραυματισμένα, 4 εξ αυτών παιδιά.

    Ο Óscar Puente, υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας είπε ότι ο αριθμός των νεκρών, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 39, «δεν είναι τελικός». Ο Puente ευχαρίστησε επίσης τις ομάδες διάσωσης και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα και τους συγγενείς τους.

    «Σαν σεισμός»

    Δημοσιογράφος από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RNE, που ταξίδευε σε ένα από τα τρένα, δήλωσε ότι ένιωσε την πρόσκρουση σαν σεισμό. Οι επιβάτες χρησιμοποίησαν τα επείγοντα σφυριά για να σπάσουν τα παράθυρα των βαγονιών και να βγουν, είπε.

    Η Carmen ανέβασε στο X ότι βρισκόταν στο τρένο από Μάλαγα προς Μαδρίτη. «Δέκα λεπτά μετά την αναχώρηση [από την Κόρδοβα], το τρένο άρχισε να κουνιέται πολύ, και εκτροχιάστηκε. Τα φώτα έσβησαν».

    Βίντεο που ανέβασε στο X άλλος επιβάτης της Iryo έδειχνε έναν υπάλληλο της εταιρείας με φωσφορούχο γιλέκο να δίνει οδηγίες στους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους στα σκοτεινά βαγόνια. Ο υπάλληλος είπε στους επιβάτες ότι θα εκκενώσουν το τρένο όταν κριθεί ασφαλές, αλλά εκείνη τη στιγμή ο ασφαλέστερος χώρος ήταν στο τρένο. Επίσης, προέτρεψε τους ανθρώπους να διατηρήσουν τις μπαταρίες των κινητών τους ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους φακούς τους όταν αποβιβαστούν. «Στο βαγόνι μας είμαστε καλά αλλά δεν ξέρουμε για τα άλλα βαγόνια. Υπάρχει καπνός και φωνάζουν για γιατρό» έγραψε ο επιβάτης.

    Τοπικά τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν το κέντρο υποδοχής για τους επιβάτες στο Ανταμούζ, μια πόλη 5.000 κατοίκων, με ντόπιους να φέρνουν τρόφιμα και κουβέρτες καθώς οι νυχτερινές θερμοκρασίες κυμαίνονταν γύρω στους 6°C.

     

    ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΑ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΑΑΔΕ: 2 εκατ. προσυμπληρωμένες δηλώσεις – Τι να προσέξετε
    Next Article Χιόνια ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα το επόμενο 48ωρο: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

    Σχετικές αναρτήσεις

    Πέθανε ο 7χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά ενώ έπαιζε κρυφτό σε πάρκο της Βέροιας

    Πέμπτη, 2 Απριλίου 2026 11:46 ΠΜ

    Οι μαθητές του Γυμνασίου Πλατέος φύτεψαν μια ελιά στη μνήμη των 57 θυμάτων των Τεμπών

    Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2026 9:54 ΜΜ

    Βουβός θρήνος στην Αλεξάνδρεια από το τραγικό δυστύχημα στη Ρουμανία

    Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2026 9:27 ΜΜ




    ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

    ΜΕΤΟΧΟΙ: ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

    Α.Φ.Μ. 800378397 Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 72 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Τ.Κ. 59300

    ΤΗΛ-ΦΑΞ: 23330 24222

    e-mail: politis6@otenet.gr

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ: 119165226000

     Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής  : Νικόλαος  Σουρλόπουλος

    Διαχειριστής ιστοσελίδας: Νικόλαος Σουρλόπουλο

     Διευθυντής Σύνταξης :   Αλέξανδρος Σουρλόπουλος

     Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα : ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

     

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

    politis6@otenet.gr
    Τηλέφωνο:23330 24222
    Φαξ:23330 24222

    Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

    H ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ Α ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

    Η ιστοσελίδα opolitis.gr είναι πιστοποιημένη στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Μ.Η.Τ. 232380

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
    © 2026 opolitis.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.