Άγνωστο πως θα αντιμετωπιστεί η λειψυδρία το καλοκαίρι, αλλά η φύση ήταν φειδωλή με τα χιόνια και τις βροχές τον περασμένο χρόνο. Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.
Ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής υδρογεωλογίας στο Α.Π.Θ., δηλώνει απαισιόδοξος για το θέμα. Η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα βίωσε την χειρότερη ξηρασία του τελευταίου αιώνα.
Η νότιος Ελλάδα θα αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα φέτος από ότι η Θεσσαλία. Επί μήνες στην Κρήτη η βροχή που έπεσε φέτος είναι 4 χιλ. δηλαδή είναι ανύπαρκτη.
Τα φαινόμενα θα είναι συχνότερα στο μέλλον. Ταμιευτήρες, εξοικονόμηση νερού, επεξεργασία λυμάτων είναι κάποια από τα υπάρχοντα μέσα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη.
Ωστόσο, δεν αρκούν. Ενώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, αυτός είναι ο τομέας όπου γίνεται η μεγαλύτερη σπατάλη νερού. Αλλαγή του μοντέλου καλλιέργειας, νέες καλλιέργειες περισσότερο ανθεκτικές και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας είναι τα ελάχιστα, αν και όχι σωτήρια.
Οι αγρότες στον γαλλικό νότο, ιδιαίτερα στην Προβηγκία αντιμετωπίζουν από πέρυσι τις χειρότερες συνθήκες με τα ποτάμια να έχουν ξεραθεί και μαζί οι καλλιέργειές τους. Έχουν τεθεί περιορισμοί χρήσης του νερού στα σπίτια, που ισχύουν συχνά για περισσότερους από έξι συνεχείς μήνες.
Ο Πάδος στραγγίζει, ο Δούναβης στεγνώνει, τα ποτάμια της Ευρώπης μετατρέπονται σε αβαθή περάσματα, γεγονός που θα αλλάξει όχι μόνο το τοπίο, τις πέριξ αυτών πόλεις, αλλά και την οικονομία, την ζωή των πληθυσμών, ότι δηλαδή διαμόρφωσε τα κράτη και τις μεταξύ τους σχέσεις επί αιώνες. Η ιστορία του κλίματος αλλάζει την ανθρώπινη ιστορία με σημείο εκκίνησης πάντα το ίδιο. Τις ιδιοτροπίες της φύσεως και του πλανήτη.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ NEWS